‘Van het gas af’ voor woningcorporaties

Voor de meeste woningcorporaties bestaat de energietransitie niet meer alleen uit plannen: nieuwbouwwoningen in aanbouw krijgen al geen gasaansluiting meer. Sommige huurders besluiten zelf al van het gas af te stappen. En misschien bent u al betrokken bij een proeftuin waarin huurhuizen van het gas af worden gehaald. Wat kunt u bij al deze ontwikkelingen verwachten van uw netbeheerder? Waar moet u rekening mee houden en welke informatie kunt u meegeven aan uw huurders? 

Rijtjeswoningen huizen straat woonwijk

Neem contact op met uw relatiemanager

Heeft u plannen om woningen van het gas af te halen? Het is allereerst belangrijk dat u op tijd contact opneemt met uw relatiemanager om uw verduurzamingsplannen te bespreken. De plannen hebben namelijk een grote impact op het net. Zo voorkomt u onnodige vertraging van uw project. Uw relatiemanager denkt graag met u mee en kan uw vragen (laten) beantwoorden. Weet u niet wie uw relatiemanager is? Neem dan contact op met Multisites via multisites@enexis.nl of 088 857 3440. 

Waar kan uw relatiemanager u over informeren?

  • Verduurzamingsmogelijkheden: zeker als panden verouderd zijn, is dit maatwerk. Dan voldoen panden ook niet altijd meer aan de huidige wet- en regelgeving.
  • Technische uitvoerbaarheid: we bespreken zaken zoals de eventuele komst van warmtepompen en laadpalen, of zonnepanelen individueel of collectief worden aangeschaft en welke andere apparatuur u op het oog heeft. Op basis van de bijbehorende vermogens kunnen wij de impact op ons net bepalen. Als ons netwerk nog niet geschikt is, moeten we dat eerst uitbreiden. Zo voorkomen we spanningsproblemen.
  • Aanpassingen die per woning nodig zijn voor de renovatie: denk aan nieuwe meterkasten en nieuwe kabels.
  • Proces en werkwijze: bijvoorbeeld welke werkzaamheden kunnen met elkaar gecombineerd worden, wat zijn de doorlooptijden en welke tarieven gelden er?
  • Informatie richting uw huurders: u bent zelf verantwoordelijk om uw huurders goed te informeren. Wij kunnen u helpen aan de juiste informatie.

Meer informatie

Download de onderstaande brochure 'Woningcorporaties van het aardgas' voor meer informatie.  En bekijk ook eens de video over het verwijderen van een gasaansluiting. 

Dien uw verzoek of melding zo vroeg mogelijk in

Weet u zeker dat u de gasaansluiting niet meer nodig heeft? Dan kunt u deze afmelden (bijvoorbeeld als u gasloos gaat wonen) of laten verwijderen (bijvoorbeeld bij sloop).

Verwijderen via een melding

Wanneer u geen gas meer gebruikt dan kunt u ervoor kiezen om via mijnaansluiting.nl een melding te maken: melding einde gebruik. Doet u dit? Dan verwijderen wij de niet-gebruikte gasaansluiting kosteloos. Wij plannen zelf wanneer wij de werkzaamheden uitvoeren. Houd er rekening mee dat dit lang kan duren.

Verwijderen op verzoek

Wilt u de gasaansluiting op een specifieke datum verwijderd hebben? Bijvoorbeeld omdat uw pand wordt gesloopt? Dan vraagt u een verwijdering op verzoek aan van de gasaansluiting. Hierbij plannen wij de werkzaamheden samen met u in. Kiest u voor verwijderen? Dan betaalt u wel kosten.

Combinatie-aanvraag

Combineert u in werkzaamheden aan de elektriciteitsaansluiting met het verwijderen van een gasaansluiting? Dan plannen we de werkzaamheden zoveel mogelijk tegelijkertijd in. Hierbij houden we rekening met uw voorkeursdatum. Na uw aanvraag brengen wij geen netwerkkosten meer in rekening voor gas zolang er geen gasverbruik is. U betaalt alleen voor de werkzaamheden aan de elektriciteitsaansluiting.

Wilt u werkzaamheden voor elektriciteit en gas apart laten uitvoeren? Doe dan 2 losse aanvragen.