Congestiemanagement

Congestiemanagement is een systeem waarbij verbruikers, producenten en netbeheerders samenwerken. Tegen een financiële vergoeding wordt het gebruik van transportcapaciteit op het net met elkaar afgestemd. Het doel hiervan is om grote stroompieken in de elektriciteitsproductie of -afname af te vlakken.

zonnepanelen en windmolens in Nederland

Wat is congestiemanagement?

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Met onze flexoplossingen passen we congestiemanagement toe op een manier die voor u het prettigst werkt.

Congestiemanagement en flexoplossingen

Door de nieuwe Netcode Congestiemanagement kunnen we alsnog nieuwe aansluitingen realiseren en bestaande aansluitingen verzwaren. Echter is de kans op fysieke overbelasting van het elektriciteitsnet groter geworden. Om dit aan te pakken gaan we vanaf november 2022 flexoplossingen aanbieden. Met deze oplossingen passen we congestiemanagement toe op een manier die voor u het prettigst werkt. Zo voorkomen we overbelasting van het net én ontstaat er ruimte om meer klanten aan te sluiten. Bekijk welke flexoplossing het beste bij uw situatie past.

Betrouwbaarheid en veiligheid voorop

Wij zijn een voorstander van het toepassen van congestiemanagement, maar alleen als dit niet ten koste gaat van de betrouwbaarheid en veiligheid van ons net. Ook de kosten moeten acceptabel blijven. Deze worden namelijk, na akkoord van de ACM, verwerkt in de transporttarieven die wij bij u in rekening brengen. Wij zien hierbij het belang van onze rol in de energietransitie en we doen er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te sluiten. Daarom zijn wij in gesprek met ministeries en gemeenten. Ook zijn we in gesprek met de ACM over innovatieve oplossingen en het energiebeleid.

Onderzoek naar mogelijkheden

Wij zijn wettelijk verplicht op basis van de Netcode Elektriciteit,  om bij terugkerende tekorten aan transportcapaciteit te onderzoeken of er congestiemanagement mogelijk is in dat gebied. Wanneer dit mogelijk is, is congestiemanagement een tijdelijke oplossing totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid of verzwaard. De uitvoering van het onderzoek naar congestiemanagement gebeurt door TenneT (landelijke netbeheerder van het hoogspanningsnet) of door onszelf. Dit is afhankelijk van bij wie de oorzaak van het tekort aan transportcapaciteit zit. Degene die het onderzoek uitvoert, publiceert ook de uitkomsten.