Capaciteitsbeperkingscontract voor congestiemanagement

U ontvangt een financiële vergoeding voor het ontlasten van het elektriciteitsnet tijdens piekuren. Dit doet u door op ons verzoek tijdelijk uw afname en/of teruglevering aan te passen.

Bedrijventerrein in vogelperspectief

Wat is een capaciteitsbeperkingscontract?

Een capaciteitsbeperkingscontract is een overeenkomst die in principe loopt totdat de netuitbreiding in uw gebied klaar is. We spreken hierin met u af dat u óf in vaste tijdsvensters óf op afroep tijdelijk uw afname of teruglevering van elektriciteit vermindert. In het contract leggen we samen vast op welke momenten dat is, hoeveel flexibel vermogen u wilt inzetten, en tegen welke vergoeding u dat wilt doen. 

Er zijn 2 soorten capaciteitsbeperkingscontracten:

  1. Capaciteitsbeperking met vaste tijdsvensters: we spreken af dat u op vaste momenten uw stroomverbruik en/of -opwek aanpast. Wij zien bijvoorbeeld elke dag tussen 16.00 en 19.00 uur een piek in de belasting van het energienet. We vragen u dan om in dit tijdsvenster geen stroom af te nemen of terug te leveren.
  2. Capaciteitsbeperking op afroep: we spreken af dat u uw stroomverbruik en/of opwek aanpast als wij daadwerkelijk een piek verwachten op ons stroomnet. Wij laten u dat de dag van tevoren in de ochtend weten.
Zonnepanelen bij zakelijke klant veehouder

Is een capaciteitsbeperkingscontract geschikt voor mij?

  • U heeft minimaal een gecontracteerd transportvermogen van 100 kilowatt voor afname en/of opwek.
  • U bent Congestion Service Provider (CSP) en vertegenwoordigt 1 of meer klanten die samen minimaal 1 megawatt gecontracteerd vermogen hebben. 
  • U kunt uw energieverbruik op afroep of op vaste tijden aanpassen. Of u heeft langere tijd structureel minder transportvermogen nodig.

Welk voordeel levert een capaciteitsbeperkingscontract mij op?

Met een capaciteitsbeperkingscontract krijgt u een financiële vergoeding als u op afroep of in vaste tijdsvensters tijdelijk uw afname of teruglevering van elektriciteit aanpast. Door uw deelname is de belasting van het net efficiënter te verdelen. Zo blijft er ruimte over voor het aansluiten van nieuwe klanten en zorgen we er samen voor dat het net veilig en betrouwbaar blijft.

Wat levert een capaciteitsbeperkingscontract mij financieel op?

Als u een capaciteitsbeperkingscontract heeft, ontvangt u van ons een financiële vergoeding. Deze vergoeding bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Een vaste beschikbaarheidsvergoeding: wij vragen u om uw flexibel inzetbare vermogen tijdens de contractperiode beschikbaar te houden. Hiervoor krijgt u van ons een maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding. U ontvangt deze vergoeding ook als wij uw flexibele vermogen niet gebruiken. 
  2. Een flexibele restrictievergoeding: elke keer als u uw afname of teruglevering ook echt aanpast, krijgt u een vergoeding. Dit is de opgedragen beperking vermenigvuldigd met de afgesproken prijs in uw contract. De vergoeding komt boven op de maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding.  

Hoe kan ik deelnemen met een capaciteitsbeperkingscontract?

Wilt u meer weten over een van de capaciteitsbeperkingscontracten? Ga dan naar onze pagina over congestiemanagementcontracten. Wilt u met uw flexibel inzetbare vermogen meedoen aan congestiemanagement? Vul dan het interesseformulier in.