Biedplichtcontract voor congestiemanagement

Inzet van flexibel vermogen is voor u een aantrekkelijk verdienmodel. U bent (of wilt u laten vertegenwoordigen door) een Congestion Service Provider en biedt op ons verzoek uw flexibel inzetbare vermogen aan via congestiemanagementplatform GOPACS.

Windmolens en weg

Wat is een biedplichtcontract?

Een biedplichtcontract is een contract dat dat loopt totdat de netuitbreiding in uw gebied klaar is. Hierin spreken we met u af dat u uw flexibel inzetbaar vermogen aanbiedt wanneer wij op korte termijn een overbelasting verwachten. Wij plaatsen hiervoor een uitvraag op GOPACS, het congestiemanagementplatform van de Nederlandse netbeheerders.). Hiervoor ontvangt u een vergoeding per verzoek en een vaste beschikbaarheidsvergoeding. Bieden op GOPACS is alleen mogelijk als u Congestion Service Provider (CSP) bent of als u zich door een CSP laat vertegenwoordigen. 

Zonne- en windenergie in Nederland

Hoe werkt een biedplichtcontract in de praktijk? 

Stel dat we om 7.30 uur ’s ochtends zien dat die middag tussen 14.00 en 16.00 uur een deel van ons stroomnet overbelast gaat raken. Bent u als klant aangesloten op dit deel van het net? En heeft u een biedplichtcontract? Dan vragen wij u om via handelsplatform GOPACS een bieding te plaatsen op onze uitvraag. GOPACS bekijkt alle biedingen en kiest het meest efficiënte en goedkoopste bod uit. De gekozen klant krijgt daarna via GOPACS de opdracht om afname of teruglevering tijdens het gevraagde tijdsblok aan te passen. GOPACS controleert of de order is opgevolgd en afgerond en bepaalt de vergoeding. GOPACS keert daarna de vergoeding uit.

Wanneer is een biedplichtcontract geschikt voor mij?

  • U heeft een gecontracteerd transportvermogen van minimaal 100 kilowatt voor afname en/of opwek.
  • U bent CSP of u laat zich vertegenwoordigen door een CSP. Of u wilt een CSP worden omdat u open staat voor energiemanagement als verdienmodel. Lees op onze pagina over Congestion Service Providers meer over CSP’s.
  • U heeft flexibel inzetbaar vermogen en kunt uw afname en/of teruglevering op korte termijn aanpassen.
 
Zonnepanelen zonnepark met windmolens op de achtergrond

Welk voordeel levert een biedplichtcontract mij op?

Met een biedplichtcontract helpt u mee het tekort aan transportcapaciteit op het stroomnet te verminderen. U ontvangt hiervoor een financiële vergoeding. Door uw deelname kunnen we de belasting van het net efficiënter verdelen. Zo blijft er ruimte over voor nieuwe klanten en zorgen we er samen voor dat het net veilig en betrouwbaar blijft.

Wat levert een biedplichtcontract mij financieel op?

Als u een biedplichtcontract heeft, ontvangt u een financiële vergoeding van GOPACS. Deze vergoeding bestaat uit 2 onderdelen:

  1. Een vaste beschikbaarheidsvergoeding: wij vragen u om uw flexibel inzetbare vermogen tijdens de contractperiode beschikbaar te houden. Hiervoor krijgt u van ons een maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding. U ontvangt deze vergoeding ook als wij uw flexibele vermogen niet gebruiken. 
  2. Een vergoeding per bod: als u een bod doet en uw flexibel inzetbare vermogen inzet, krijgt u de afgesproken vergoeding in euro’s per afroep, per kilowatt per 15 minuten. Deze vergoeding komt boven op de maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding. 

Hoe kan ik deelnemen met een biedplichtcontract?

Wilt u meer weten over het biedplichtcontract? Ga dan naar onze pagina over het biedplichtcontract voor redispatch. Wilt u met uw flexibele vermogen meedoen aan congestiemanagement? Vul dan het interesseformulier in.