Provincies en Gemeenten
De energietransitie vraagt om ingrijpende veranderingen in onze energie-infrastructuur. Netschaarste vraagt om uitbreiding van onze netten en slimmer gebruik van het bestaande net. Hierbij spelen provincies en gemeenten een belangrijke rol. Als gemeente heeft u bijvoorbeeld een stem in waar nieuwe hoogspannings- of middenspanningsstations, transportverdeelstations, kabels en leidingen geplaatst worden. Ook bepaalt u als gemeente hoe en waar vraag en aanbod van energie bij elkaar gebracht kan worden, bijvoorbeeld in de vorm van een energiehub. Op deze pagina leest u meer over de onderwerpen die voor u als provincie of gemeente belangrijk zijn.
Hoe werken we samen?
We begrijpen dat elke provincie en gemeente unieke behoeften heeft. Daarom passen we onze werkzaamheden aan om zoveel mogelijk te voldoen aan wat u als overheid nodig heeft. Of dit nu gaat om de netuitbreiding, de planning van de buurtaanpak, hulp bij het slimmer benutten van het huidige stroomnet of het creëren van ruimte boven én onder de grond, onze adviseurs en partners staan klaar om te helpen.
Als provincie of gemeente bent u een cruciale schakel in de energietransitie. Het is hierbij belangrijk om intensief samen te werken aan plannen voor de lange termijn. Samen stellen we samenwerkingsovereenkomsten op en stemmen we wijkuitvoeringsplannen af op onze plannen. Uw plannen integreren we in onze eigen planvorming, wat invloed heeft op de prioritering van onze projecten.
Wat kunt u als provincie of gemeente zelf doen om dit proces te verbeteren en te versnellen?
- Maak energieplannen onderdeel van de bestuurlijke besluitvorming;
- Versnel plan- en besluitvorming voor nieuwe stations en netuitbreidingen;
- Maak ruimte beschikbaar. Reserveer publieke (onder)grond voor het energienetwerk en bied zekerheid over langdurige locaties van stations;
- Versnel en versoepel het vergunningenproces;
- Blijf uitvoeringsplannen maken voor de warmtetransitie;
- Help bedrijven of huishoudens bij het afstemmen van het opwekken en verbruiken van energie, zodat we piekbelasting kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld met een (bewoners)voorlichting.
Laatste ontwikkelingen
Laatste ontwikkelingen
De buurtaanpak
Met de buurtaanpak verzwaren we de netwerken en pakken we knelpunten buurt voor buurt aan, in 1 keer. Zo verminderen we de overlast en werken we sneller en slimmer om storingen of spanningsproblemen zoveel mogelijk te beperken.
Maatschappelijk prioriteren
Vanaf 1 oktober gaan we maatschappelijk prioriteren. Dit heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 18 april besloten. Klanten die binnen bepaalde maatschappelijke kaders vallen krijgen hiermee voorrang bij het toewijzen van transportcapaciteit. Denk onder andere aan scholen, waterschappen en ziekenhuizen.
Ruimte creëren
Het stroomnet moet flink worden uitgebreid om aan de toenemende vraag en aanbod van stroom te blijven voldoen. De impact van deze uitbreiding in ruimte is vaak nog onvoldoende bekend. Om vertraging van de netuitbreidingen te voorkomen, willen we vroegtijdig aan tafel zitten met provincies en gemeenten.
Contact opnemen
Heeft u vragen, behoefte aan advies of wilt u meer weten over onze diensten? Een strategisch adviseur van uw regio denkt graag met u mee en kan uw vragen (laten) beantwoorden. Weet u niet wie dit is, neem dan contact op met de klantenservice via service en contact of via onderstaande knop.
Meer informatie?
Bekijk de pagina over onze partners. Hier vindt u een overzicht van onze partners, handige links en meer informatie over onze rol, beleid en plannen.