Spanningsproblemen

Hebt u thuis of in uw bedrijf last van knipperende lampen of schakelt de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf soms automatisch uit? Dan hebt u mogelijk last van spanningsproblemen. Lees hier wat spanningsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en wat u er zelf aan kunt doen.

Gezin met elektriciteit

Wat zijn spanningsproblemen?

Spanningsproblemen komen voor bij een te hoge of een te lage spanning in het energienet. Hiervoor zijn standaarden vastgesteld in de Europese norm EN 50160. Ook gelden er aanvullende eisen die in de Netcode Elektriciteit zijn vastgesteld. Zodra er wordt afgeweken van de standaarden, treden er spanningsproblemen (ook wel spanningsklachten genoemd) op. Uw apparatuur werkt dan niet of niet goed. De omvormer kan bijvoorbeeld uitvallen of lampen gaan knipperen.

Jarenlang was het elektriciteitsnet een eenrichtingsweg. De energie ging alleen van de centrale naar uw woning of bedrijf. Doordat wind- en vooral zonne-energie steeds populairder worden, is het een stuk drukker geworden op ons net. Huishoudens en bedrijven leveren steeds vaker energie terug. Daarnaast gebruiken we steeds meer elektriciteit. We laden onze elektrische auto’s op en verwarmen woningen steeds vaker via een warmtepomp. En dit kan soms voor spanningsproblemen zorgen.

De spanningskwaliteit in de Nederlandse elektriciteitsnetten is van een hoog niveau wanneer  je dit vergelijkt met landen om ons heen.  Om deze kwaliteit hoog te houden, blijven we onze netten verbeteren, onderhouden en vervangen.  Hiermee zorgen we voor een grote betrouwbaarheid van ons stroomnet. Niet alleen voor nu maar ook op de middellange- en lange termijn. 

 

Spanningsproblemen bij een te lage spanning

Een te lage spanning kan bijvoorbeeld ontstaan als er veel elektriciteit wordt gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer de fabriekshal vol zware machines 's ochtends opstart. Maar ook een auto die elektrisch wordt opgeladen, verbruikt bijvoorbeeld een heleboel stroom. Ter vergelijking: tijdens het opladen van uw elektrische auto verbruikt u evenveel stroom als 8 tot 10 gemiddelde huishoudens. Wanneer er in een straat meerdere auto’s tegelijkertijd worden opgeladen, kan dit voor een te lage spanning zorgen. Is de spanning te laag? Dan kunnen bijvoorbeeld de lampen in uw woning gaan knipperen. Bij een zeer lage spanning kan de stroom zelfs uitvallen.

Spanningsproblemen bij een te hoge spanning

Een te hoge spanning komt vaak voor op dagen met mooi weer en een sterke zonkracht. Het probleem speelt vooral in het voorjaar. De zonnepanelen bij u in de buurt wekken dan veel elektriciteit tegelijk op. Omdat overdag minder stroom in huis wordt verbruikt, komt er te veel stroom tegelijkertijd het net op en gaat de spanning omhoog.

Komt de spanning boven de norm? Dan schakelt de omvormer zichzelf uit. Dit is ter bescherming van het elektriciteitsnet én ter bescherming van de zonnepanelen en de elektrische apparaten in uw huis. De omvormer zorgt voor de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom. Deze stroom kan direct worden verbruikt of worden teruggeleverd aan het net. Als de omvormer is uitgeschakeld, kunt u dus geen opgewekte stroom terugleveren of direct in huis gebruiken. Zakt de spanning? Dan gaat de omvormer, afhankelijk van het type, vanzelf weer aan of moet u hem zelf aanzetten. Het is verstandig om altijd te controleren of de omvormer weer aan is gesprongen. Meer weten over problemen met de omvormer?

Metingen spanningskwaliteit

De spanningskwaliteit wordt goed gemonitord en gemeten door alle netbeheerders. Een onafhankelijke partij analyseert de metingen en stelt jaarlijks een rapport op dat door Netbeheer Nederland wordt uitgegeven.  Door alles goed in de gaten te houden zien we waar problemen ontstaan en waar we actie moeten ondernemen. Kijk op de website Netbeheer Nederland voor  recente metingen in uw omgeving.

Uw installatie aanmelden

Wanneer u uw zonnepanelen in het najaar hebt laten installeren en in het voorjaar erna voor het eerst optimaal stroom produceert, kan het zijn dat dan pas de spanningsklachten aan het licht komen doordat u minder verbruikt. Een te hoge spanning komt namelijk vaak voor op dagen met mooi weer en sterke zonkracht, en weinig verbruik achter de meter. Als u zonnepanelen hebt laten installeren is het daarom belangrijk dat u deze installatie meteen meldt bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. Zo krijgen wij inzicht op de belasting van het energienet en kunnen we op tijd zien waar we het energienet moeten aanpassen.

Wat kan ik doen bij spanningsproblemen?

Hebt u last van spanningsproblemen door uw zonnepanelen? Dan kunt u zelf het volgende doen:

 • Wanneer u overdag minder opgewekte stroom teruglevert aan het net, wordt de kans op spanningsproblemen en het uitvallen van de omvormer van de zonnepanelen kleiner. Gebruik daarom de stroom overdag zoveel mogelijk zelf: zet de vaatwasser en/of wasmachine aan of laad uw elektrische auto op. Er zijn tegenwoordig ook ‘slimme’ wasmachines, vaatwassers en laadpalen. Deze zijn zo in te stellen dat ze actief zijn als uw zonnepanelen (veel) stroom opwekken. Het apparaat kiest op basis van deze informatie het beste moment om het programma te draaien.

 • Uw zonnepanelen zijn misschien niet goed aangesloten. Uw aansluiting in de meterkast moet voldoende capaciteit hebben om de opgewekte stroom te transporteren. Valt het maximaal geplaatste vermogen van uw zonnepanelen binnen de grens van uw huidige aansluitwaarde? Dit kunt u laten controleren door een erkend installateur.

 • Ervaart u nog steeds problemen? Laat dan een erkend installateur de omvormer, het gebruik van de juiste aansluitkabel en de faseaansluiting van uw zonnepanelen controleren. De installateur weet wat hij eventueel moet aanpassen.

 • Als dat niet helpt, kunt u ons gratis storingsnummer 0800-9009 bellen. We maken dan met u een afspraak om het spanningsprobleem te meten en op te lossen. Hoe lang het duurt voordat het opgelost is, verschilt per situatie. Zien we tijdens de meting dat de spanningsproblemen worden veroorzaakt door uw eigen apparatuur of binnenhuisinstallatie? Dan brengen wij de kosten voor de meting bij u in rekening. Wij adviseren u daarom pas een meting aan te vragen als u zeker weet dat het niet aan uw apparatuur of installatie ligt.

  Veelgestelde vragen

  • Wij investeren miljoenen euro’s in het elektriciteitsnet. Dit is hard nodig, omdat we steeds meer elektriciteit gebruiken én zelf opwekken. Het elektriciteitsnet is daar nog niet overal op berekend en wordt daarom op verschillende plekken verzwaard. Ook passen we bestaande transformatorstations aan als dat nodig is.

   Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Enexis Netbeheer is op veel plekken het elektriciteitsnet aan het verzwaren. Gaan we bij u in de buurt het net verzwaren? Dan ontvangt u altijd een brief waarin we de werkzaamheden aankondigen. Hierin staat wat de werkzaamheden exact inhouden en hoe lang ze ongeveer duren.

   Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Nee, er is geen regeling waarvan u gebruik kunt maken.

   Heeft dit antwoord u geholpen?