Kosten verwijderen gasaansluiting vanaf maart 2021 volledig vergoed

Geplaatst: 23-03-2021
Per 1 maart worden de kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting voor consumenten (tijdelijk) volledig vergoed.

De kosten voor het laten verwijderen van een gasaansluiting ervaarden veel mensen als oneerlijk. Wie van het gas afgaat, draagt bij aan de energietransitie. Maar voor het laten verwijderen van de gasaansluiting kreeg de consument een hoge rekening. Demissionair minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft op 18-11-2020 in een brief laten weten dat de kosten voor verwijdering van de gasaansluiting volledig vergoed worden in de toekomst.

Tijdelijke oplossing
De vergoeding is een tijdelijke oplossing volgens de demissionaire minister. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting.

In de praktijk
De regeling gaat bij Enexis Netbeheer op 1 maart 2021 in. In de praktijk betekent dat het volgende:

  • Werkzaamheden die uitgevoerd zijn vóór 1 maart 2021 vallen onder het reguliere tarief zonder korting. Voor deze werkzaamheden moet u de kosten dus nog wel betalen.
  • Voor klanten die vanaf 1 maart de gasaansluiting laten verwijderen, worden de kosten voor de werkzaamheden van het verwijderen van de gasaansluiting volledig vergoed. Deze klanten krijgen ook nog steeds een rekening; op die rekening wordt 100% korting toegepast op de kosten voor de werkzaamheden voor de verwijdering, waardoor de klant deze kosten niet hoeft te betalen.
  • Hebt u naast de verwijdering nog andere werkzaamheden aangevraagd? Dan moet u voor die andere werkzaamheden uiteraard wel betalen. 
  • We wachten nog op duidelijkheid van de ACM over de vergoeding van de btw op de werkzaamheden en eventuele vergunningen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, leest u dat in dit artikel.

Meer informatie

Was dit antwoord nuttig?