Ons werk

Het energielandschap in Nederland 

We zijn allemaal afhankelijk van energie, de hele dag door. Als we 's morgen opstaan, het licht aan doen en een warme douche nemen. Tijdens het werk. Of als we 's avonds ontspannen een film of tv-programma kijken. Het is ontzettend vanzelfsprekend geworden we altijd energie hebben.  Maar hoe komt de energie die we afnemen nou eigenlijk bij ons thuis terecht?   

Van de energiecentrale naar uw stopcontact

Het merendeel van de energie die wij in Nederland gebruiken wordt opgewekt in een energiecentrale of gewonnen in een gasveld.  Dit wordt gedaan door de verschillende energieleveranciers in Nederland.  Zodra het gas is gewonnen en de elektriciteit is opgewekt, wordt dit via het landelijk energienet getransporteerd naar de verschillende netbeheerders.  Voor elektriciteit gebeurt dit boven de grond, via de hoogspanningsmasten die u in het Nederlandse landschap ziet.  Dit is de taak van Tennet. Voor het gas verzorgt de Gasunie het transport van het gas van de gasveld naar de netbeheerders.

De taak van EnexisNetbeheer

Enexis Netbeheer zorgt ervoor dat de energie naar uw woning of bedrijf getransporteerd  wordt. Dit gebeurt via een netwerk van elektriciteitskabels en gasleidingen onder de grond. Vanuit dit energienetwerk komt één kabel en één leiding via uw meterkast uw huis binnen. De kabel en de leiding die in uw meterkast binnenkomen, noemen we uw aansluiting. Maar met alleen een aansluiting kunt u nog geen energie afnemen. U hebt daarvoor een gas- en elektriciteitsmeter nodig. Deze worden aangesloten op uw aansluiting en registreren de hoeveelheid energie die u afneemt. Via uw groepenkast, elektriciteitskabels en gasleidingen kan de energie naar de verschillende apparaten in uw woning of bedrijf vervoerd worden.

Lees meer over onze werkzaamheden

De energieleverancier

Over het algemeen komt u niet vaak met uw netbeheerder in contact. Uw energieleverancier is de belangrijkste partij waar u mee te maken hebt als het gaat om energie. Uw energieleverancier levert de energie en stuurt u de energierekening. Hierop staan ook de kosten  die u betaalt voor de diensten van de netbeheerder. U kijgt dus geen rekening van ons voor de kosten die wij maken. Bekijk de tarieven die wij voor onze diensten in rekening brengen.