Buurtaanpak Assen: samen kom je verder én ga je sneller
‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’, zo luidt de uitdrukking. Maar met de buurtaanpak in de gemeente Assen bewijzen we juist dat je samen óók sneller gaat. Door een team te vormen met aannemersbedrijf Verkley en de gemeente zorgen we voor een soepel proces en heldere omgevingscommunicatie.
Eén gemeente, veertien buurten
In de gemeente Assen ligt een grote opgave om het stroomnet in de wijk (het laagspanningsnet) uit te breiden. In veertien buurten wordt het stroomnet uitgebreid, wat betekent dat er meer dan vijfentwintig elektriciteitshuisjes bijkomen. Dit komt neer op ongeveer 25.000 meter aan laagspanningskabels, 9.000 meter aan middenspanningskabels en 8.000 meter aan kabels voor openbare verlichting. De buurtaanpak in de gemeente Assen is onderdeel van een landelijk programma om het laagspanningsnet in heel Nederland uit te breiden, buurt voor buurt. Lees meer over de buurtaanpak.
Korte lijnen, tijdige afstemming
Om het laagspanningsnet in alle aangewezen buurten zo snel mogelijk aan te pakken, zijn snelheid en efficiëntie belangrijk. Om de lijnen kort te houden en tijdige besluitvorming te realiseren, betrekken we de gemeente en de aannemer zo vroeg mogelijk in het proces, zo ook bij de gemeente Assen.
Craig Faulmann, projectleider bij aannemersbedrijf Verkley, licht toe: “Zodra duidelijk is dat er in een buurt knelpunten kunnen ontstaan op het gebied van laagspanning, krijgen wij de opdracht om een ontwerp te ontwikkelen. Daarin berekenen we hoeveel elektriciteitshuisjes nodig zijn om de buurt tot 2050 van voldoende stroomcapaciteit te voorzien. Vervolgens bepalen we een zoekcirkel om de beste locaties voor de nieuwe elektriciteitshuisjes te vinden. Dit alles presenteren we samen met onze engineers en Enexis aan de gemeente.”
Na de kick-off en het presenteren van het ontwerp volgt de schouw. Faulmann vertelt: “Samen met Enexis en de gemeente bezoeken we alle voorgestelde locaties. Daarna gaan we verder met het technische ontwerp en de voorbereiding. Denk aan bodemonderzoek, het maken van proefsleuven en het uitwerken van kabelroutes.”
Aannemer in de lead, Enexis als Coördinator
Susanne Mosselveld, omgevingsmanager bij Enexis, legt uit wat de rol van Enexis is in dit proces. “Mijn rol als omgevingsmanager is bewust kleiner, zodat de lijnen kort blijven. De aannemer is in de lead en verantwoordelijk voor de uitvoering. Uiteraard blijven wij betrokken en onderhouden we contact met de gemeente waar nodig. Je kan ons zien als de opdrachtgever, en de aannemer als de uitvoerende partij.”
Voor de buurtaanpak hanteert Enexis een gestandaardiseerd proces, zodat de projecten snel en efficiënt doorlopen kunnen worden. De gemeente Assen reageerde positief op deze aanpak, merkt Mosselveld. “Voor de gemeente was het fijn dat de betrokken stakeholders in een vroeg stadium weten waar ze aan toe zijn en op welke momenten we actie van hen verlangen. De gemeente reageerde hier positief op en werkt proactief mee om op tijd de juiste stappen te zetten. Hierdoor konden we de vaart in het proces houden."
Oren en ogen van omwonenden
Met het doel om veertig elektriciteitshuisjes te plaatsen is het soms een uitdaging om de juiste locaties te vinden, merkt Faulmann op. “Vooral in stedelijke gebieden, zoals in en rondom de stad Assen, is de beschikbare ruimte beperkt. We maken altijd een zorgvuldige afweging, maar het blijft soms puzzelen.”
Susanne Mosselveld benadrukt het belang van goede omgevingscommunicatie: “Sommige inwoners maken hun zorgen kenbaar nadat zij een brief hebben ontvangen over de plaatsing van een elektriciteitshuisje. Ze uiten bijvoorbeeld zorgen over de gevolgen voor hun uitzicht of geluidsoverlast. We organiseren inloopmomenten waar bewoners hun vragen en zorgen kunnen delen, en waarbij we misinformatie kunnen ontkrachten. We kunnen niet altijd tegemoetkomen aan alle wensen, maar zoeken binnen de mogelijkheden naar passende oplossingen – bijvoorbeeld door een elektriciteitshuisje iets te verschuiven of extra groen toe te voegen, als dat in de situatie past.”
Eenduidige boodschap
Volgens Mosselveld verdient de gemeente Assen een groot compliment voor hun betrokkenheid en communicatie richting inwoners. “Wat deze gemeente bijzonder goed doet, is dat zij – net als wij - het belang en de noodzaak van de projecten erkennen. Ze staan met overtuiging achter de plannen en communiceren hier duidelijk over richting inwoners. Dat maakt dat het project bijzonder soepel verloopt. Ook neemt de gemeente haar verantwoordelijkheid door actief deel te nemen aan inloopmomenten en betrokken te zijn bij klachtenprocedures. Dat is belangrijk, want zo dragen we samen met de gemeente een eenduidige boodschap uit richting betrokkenen, beperken we eventuele onrust en voorkomen we dat projecten vertraging oplopen.”
Aannemer als gezicht van Enexis
Uniek aan de buurtaanpak is dat de aannemer de omgevingscommunicatie op zich neemt. Mosselveld: “Waar omwonenden voorheen vaak brieven en bezoeken kregen van Enexis, verzorgt nu de aannemer deze communicatie. Dat is praktisch gezien ook veel logischer, want zij zijn op locatie en weten precies wat er speelt en wat mogelijk is. Craig Faulmann geeft een voorbeeld: “Een van de projecten voor de gemeente Assen ligt naast een verzorgingshuis. We zijn daar persoonlijk langsgegaan om de juiste contactpersonen te informeren over geplande stroomuitval. En als de weg open ligt, denken we ook mee in praktische zaken. Zo zorgen we dat de weg begaanbaar blijft, ook voor mensen met een rolstoel. En als het vuilnis wordt opgehaald, zetten wij de containers even om de hoek zodat de afvalverwerker erbij kan. Door goed te luisteren en samen te werken, beperken we de overlast tot een minimum.”
Samen op weg naar 2040
De buurtaanpak in Assen is in volle gang. Het doel is om de buurtaanpak in heel Nederland uiterlijk in 2040 af te ronden. De succesvolle aanpak in Assen laat zien dat samenwerking essentieel is voor het slagen van de energietransitie. Susanne Mosselveld wil gemeenten graag het volgende meegeven: “We begrijpen dat onze projecten veel impact kunnen hebben op de omgeving. Juist daarom is het belangrijk dat we samen optrekken en zorgen voor genoeg draagvlak in de omgeving. We vragen van gemeenten dan ook niet alleen om bestuurlijke betrokkenheid, maar ook om standvastigheid. Dénk niet alleen mee, maar dóe vooral mee en durf keuzes te maken, ook als die politiek of maatschappelijk gevoelig liggen. Alleen zo zorgen we samen voor een betrouwbare en toekomstbestendige energievoorziening voor iedereen.”