Update netcapaciteit september

Maandelijks geven wij u een update over de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet (hoogspannings- en middenspanningsnet) in ons verzorgingsgebied.

In deze update:

Nieuwe knelpunten

Wij hebben samen met Tennet bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) melding gemaakt van transportschaarste voor afname op de volgende stations:

ProvincieStationsnaamVerwachte netuitbreiding gerealiseerdNetbeheerder
GroningenMusselkanaal Zandberg2026*TenneT
OverijsselHardenberg2027Enexis
OverijsselHengelo Weideweg2028Enexis
OverijsselTubbergen2024*TenneT
OverijsselVroomshoop2024*TenneT
DrentheMarsdijk2028Enexis
DrentheZeijerveen2026Enexis
Scroll links/rechts voor meer

*Afhankelijk van de planning van TenneT. 

Voorlopig geven wij voor bovenstaande stations geen offertes met transportcapaciteit uit aan grootverbruikers. Wij gaan voor de stations Hengelo Weideweg, Marsdijk, Zeijerveen en Hardenberg onderzoek doen naar congestiemanagement.

Via de schaarstekaarten zijn de achterliggende data te downloaden en is op postcodeniveau te zien  welke gebieden worden geraakt. 

Inzicht in de wachtlijst

Met onderstaande kaarten bieden we klanten meer inzicht in de lengte van de wachtlijsten en het aangevraagde vermogen per HS/MS-station in ons verzorgingsgebied. Bekijk hier de kaarten van Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

 

Eerste flexcontract voor spitsmijden is afgesloten

Het 1e capaciteitsbeperkingscontract (CBC) is afgesloten met een grote opwekker van duurzame energie. Eneco stelt 10 MW aan flexibel vermogen beschikbaar met een windpark in Farmsum (Groningen).

Wij zijn erg blij met met de ondertekening van het 1e contract. "We gaan naar een energiesysteem waar dergelijke flexibele contracten steeds belangrijker worden", zegt Karin Mathijssen, directeur grootzakelijk in het persbericht. "Tegelijkertijd is het een nieuw concept, niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten. Graag wil ik Eneco bedanken voor het zetten van deze eerste stap. Hopelijk gaan veel bedrijven dit goede voorbeeld volgen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we op korte termijn meer van dergelijke contracten afsluiten."

Nieuwe flexcontracten met grote klanten nemen wij voortaan mee in deze maandelijkse updates.

Wat is een capaciteitsbeperkingscontract? 

Een capaciteitsbeperkingscontract  is een vorm van congestiemanagement waarmee het elektriciteitsnet efficiënter gebruikt kan worden. Op piekmomenten vragen wij tegen een vooraf gecontracteerde vergoeding om geen elektriciteit af te nemen of in te voeden.

Interesse doorgeven

Wilt u bijdragen aan het oplossen van het tekort aan transportcapaciteit en heeft u flexibel vermogen wat u kunt inzetten? Geef dan uw interesse aan ons door.