Laadpalen en straatverlichting efficiënter aansluiten met nieuwe aansluitmodule

Samen met netbeheerders Stedin en Liander en leverancier Connectens hebben we namens alle regionale netbeheerders de compacte aansluitmodule (CAM) ontwikkeld. Dit is een fysieke aansluiting voor objecten zoals laadpalen en straatverlichting die onbemand zijn in de openbare ruimte. Vandaag is bij ElaadNL de eerste laadpaal voor elektrische auto’s aangesloten met de nieuwe CAM. Hiermee is de uitrol gestart.

De voordelen van de compacte aansluitmodule

De nieuwe CAM is sneller aan te sluiten dan zijn voorgangers. De compacte aansluitmodule wordt in de fabriek al helemaal in elkaar gezet. Ook de stekker is hierbij al gemonteerd. De monteur kan deze met 1 klik aansluiten. Dit bespaart een hoop tijd. Alle netbeheerders gaan gebruikmaken van de nieuwe compacte aansluitmodule. Dit geeft duidelijkheid voor producenten en maakt het aansluiten veiliger.

Uitrol van de CAM

De CAM wordt in fases uitgerold. Aansluitmodules die al in productie waren, worden eerst opgemaakt. Naar verwachting worden de huidige aansluitmodules in het tweede kwartaal van 2023 niet meer gebruikt. De nieuwe compacte aansluitmodule is dan de standaard.