Efficiënt gebruik van ons elektriciteitsnet door tijdgebonden contract

De maximale transportcapaciteit van het elektriciteitsnet is in sommige delen van Nederland bereikt. Naast uitbreiding van het net vraagt dit ook om een efficiënt gebruik van de beschikbare capaciteit. Daarom heeft Enexis Netbeheer als tussentijdse oplossing het tijdgebonden contract ontwikkeld. Hiermee onderzoeken we samen met PowerField of we de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet ook buiten piekmomenten maximaal kunnen gebruiken. 

Tijdgebonden contract

Het uitbreiden van ons elektriciteitsnet duurt zo’n 7 jaar. Dit komt door de noodzakelijke werkzaamheden en bijbehorende vergunningen. Daarom hebben we als tussentijdse oplossing het tijdgebonden contract ontwikkeld. In de toekomst kunnen hierdoor meer duurzame initiatieven zoals zonne- en windparken aangesloten worden. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden samen met PowerField. Zij bouwen en beheren zonneparken. Op de momenten dat er op het net transportcapaciteit beschikbaar is, heeft Powerfield flexibel toegang tot deze capaciteit. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld het bestaande zonnepark in Emmen uitbreiden door daar een 2e zonnepark op aan te sluiten. Iets wat in de huidige situatie niet mogelijk zou zijn. 

Samen werken aan verduurzaming

Ivo van Dam, CTO PowerField: “Zonneparken leveren een significante bijdrage aan de verduurzaming van Nederland, maar het opwekken van zonnestroom trekt op momenten ook een grote wissel op de capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook al zijn de netbeheerders verantwoordelijk om het netwerk uit te breiden, ik vind dat wij ook als zonneparkeigenaar verantwoordelijkheid moeten nemen en een bijdrage moeten leveren aan het optimaal benutten van de beschikbare capaciteit. Ik ben blij dat we samen met Enexis deze creatieve oplossing hebben gevonden.”

Heeft u vragen over deze pilot? 

Neem dan contact op met uw relatiemanager of met onze Klantenservice. We zijn op werkdagen van 8:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar via 088 857 22 22. Of stuur een e-mail naar klantenservice.zakelijk@enexis.nl