TenneT kondigt voorlopige stop aan voor (nieuwe) grootverbruikers in Noord-Brabant en Limburg

Het hoogspanningsnet van TenneT zit in Noord-Brabant en Limburg nagenoeg vol. Hierdoor kunnen startende bedrijven in deze provincies momenteel geen nieuwe aansluiting krijgen voor afname en/of teruglevering. Ook voor bestaande bedrijven die willen uitbreiden of een zwaardere aansluiting nodig hebben, is geen ruimte meer. Voor huishoudens (met een aansluiting tot en met 3 x 80 Ampère) en woningbouwverenigingen heeft deze voorlopige stop geen gevolgen. Netbeheerder TenneT gaat de komende 10 jaar ruim 2 miljard euro investeren om de capaciteit van het netwerk structureel te vergroten in beide provincies. Tegelijkertijd onderzoekt TenneT nu de mogelijkheden om met andere oplossingen versneld meer ruimte te creëren op het hoogspanningsnet.

Snelgroeiende vraag naar capaciteit

Steeds meer industrie gaat elektrificeren. Ook is er een snelle opkomst van nieuwe bedrijven en partijen die batterijen aanbieden. Daarnaast verwachten we een groei van warmtepompen, laadpalen en nieuwe woningen. Dit zorgt voor een enorme stijging in de vraag naar capaciteit op het het elektriciteitsnet. De laatste maanden is er in Noord-Brabant en Limburg voor ruim 800 megawatt aan nieuwe verzoeken binnengekomen. Dit is vergelijkbaar met 4x het totale vermogen van het elektriciteitsnet in Den Bosch. De uitbreiding van de netten is in volle gang, maar neemt veel tijd in beslag. Dit komt bijvoorbeeld door de lange vergunningsprocessen en de zoektocht naar geschikte locaties. Ook hebben we momenteel maar een beperkt aantal medewerkers om al het werk voor te bereiden en uit te voeren.

Gevolgen voor onze klanten en de maatschappij

Nu TenneT een tijdelijke stop heeft afgekondigd voor Noord-Brabant en Limburg, is het niet meer mogelijk om een nieuwe aansluiting aan te leggen voor afname en/of teruglevering van elektriciteit. Ook voor het verzwaren van een bestaande aansluiting, is geen ruimte. Dit geldt alleen voor aansluitingen groter dan 3 x 80 Ampère. Alle aanvragen komen op een wachtlijst. Deze worden pas uitgevoerd zodra er extra netcapaciteit bij komt.

Voor huishoudens (met een aansluiting tot en met 3 x 80 Ampère) en woningbouwverenigingen heeft deze voorlopige stop geen gevolgen. Een nieuwe aansluiting aanleggen of het verzwaren van een bestaande aansluiting is voor deze klanten nog mogelijk. Particulieren die zonnepanelen willen leggen kunnen dit ook blijven doen.

Uitbreiding van het hoogspanningsnet

Netbeheerder TenneT gaat de komende 10 jaar ruim 2 miljard euro investeren om de capaciteit van het netwerk structureel te vergroten in beide provincies. Zo wordt er gewerkt aan de bestaande verbinding tussen Geertruidenberg en Maasbracht waardoor er meer elektriciteit getransporteerd kan worden. Ook in Halsteren, Boxmeer en Tilburg wordt er gewerkt aan het plaatsen van nieuwe hoogspanningsstations. In Graetheide, Born en Lutterade wordt nu gewerkt aan netversterkingen. Ondertussen blijven wij ook de komende jaren investeren in ons elektriciteitsnet om deze gereed te maken voor het energiesysteem van de toekomst.

Onderzoek tijdelijke oplossingen voor extra capaciteit

TenneT doet in Noord-Brabant en Limburg onderzoek naar de mogelijkheden om het bestaande net intensiever te benutten en sneller capaciteit te creëren. Een mogelijke oplossing is het inzetten van congestiemanagement. Dit is een systeem waarbij verbruikers, producenten en netbeheerders samenwerken. Tegen een financiële vergoeding wordt het gebruik van transportcapaciteit op het net met elkaar afgestemd. Het doel hiervan is om grote stroompieken in de elektriciteitsproductie of -afname af te vlakken. De status van dit onderzoek is te vinden op de website van TenneT.

Lees de antwoorden op de veelgestelde vragen