Enexis Netbeheer investeert in het energienet: investeringsplan 2020-2030

De ruimte op ons energienet is niet onbeperkt. Op verschillende plekken lopen we inmiddels tegen de grenzen van de capaciteit aan. In het investeringsplan 2020-2030 staat per provincie hoe we knelpunten op het elektriciteitsnet aanpakken en het net uitbreiden.

De afgelopen 2 jaar is het aantal duurzame initiatieven voor zonne- en windenergie verdubbeld. We verwachten dat deze groei alleen nog maar verder toe gaat nemen de komende jaren. Om zoveel mogelijk initiatieven aan te kunnen sluiten, moeten we ons energienet uitbreiden. In ons investeringsplan staan de investeringen die we hier tot 2030 voor gaan doen. Bekijk de investeringen per provincie.

Onzekerheden en snelle ontwikkelingen
Hoe de energievoorziening er in de toekomst uit gaat zien, is nog onduidelijk. Daarom ligt ons investeringsplan ook nog niet vast volgens Han Slootweg, directeur Asset Management: “De geplande investeringen worden continu aangepast aan de laatste inzichten, waaronder de informatie uit de Regionale Energie Strategieën. Daarom verschijnt er elke 2 jaar een nieuwe editie van het investeringsplan.”

De toekomst van energie
Uitbreiding van het energienet kost veel tijd. Het proces van besluitvorming tot bouw duurt al gauw meerdere jaren. Daarom moeten we ook goed kijken naar wat we op de korte termijn doen, zodat we zo efficiënt mogelijk omgaan met de bestaande capaciteit. Dat doen we bijvoorbeeld met e-houses en het gebruik van reservecapaciteit. Lees meer over hoe Enexis werkt aan de toekomst van energie.