Zonne-energie grootverbruikers

Zonneparken en zonnepanelen op daken van grootverbruikers wekken op grote schaal energie op voor een duurzame toekomst. U leest hier hoeveel geïnstalleerd vermogen hiervoor door ons is aangesloten.

Zonnepark

Tabel met megawatt aan geïnstalleerd vermogen 

In onderstaande tabel ziet u hoeveel megawatt aan vermogen door ons geïnstalleerd is voor zonneparken en zonnepanelen op daken van grootverbruikers tot en met het afgelopen kwartaal. 1 zonnepaneel wekt ongeveer 300 watt per paneel op (op het piekmoment). 1 megawatt is dus 3.000 keer zoveel vermogen als het gemiddelde piekvermogen van 1 zonnepaneel.

JaarGeïnstalleerd vermogen (in megawatt)
2018723
20191.543
20202.745
20213.925
2022 4.751
2023 (t/m Q2)5.133
Scroll links/rechts voor meer

Schaarste op het elektriciteitsnet

Ons elektriciteitsnet is tientallen jaren geleden aangelegd om stroom aan huizen en bedrijven te leveren. Er is veel veranderd waardoor de vraag naar elektriciteit is toegenomen. Tegenwoordig leveren ook veel zonne- en windparken stroom terug en zijn er alternatieven voor gas. In sommige gebieden waar zonne- en windparken staan, is nu (te) weinig transportcapaciteit beschikbaar voor het afnemen en terugleveren van stroom aan het net. In dat geval moeten we in deze gebieden een transportbeperking opleggen.

Schaarste op blokniveau

Een hoogspanningsstation bestaat uit meerdere blokken. Op elk blok is een deel van ons verzorgingsgebied van het station aangesloten. Het kan voorkomen dat de maximale capaciteit van het gehele station is bereikt. In dat geval geldt er een transportbeperking voor het gehele gebied dat is aangesloten op het station. Het is ook mogelijk dat er wél capaciteit is op stationsniveau, maar dat er 1 of meerdere blokken binnen het station geen capaciteit meer hebben. Dan geldt er een transportbeperking op blokniveau. Bent u nog wel van plan om een nieuwe aansluiting aan te vragen of wilt u terugleveren? Dan is het mogelijk dat de werkzaamheden hiervoor voorlopig nog niet starten. In gebieden die aangesloten zijn op de blokken mét capaciteit is er wel ruimte voor nieuwe aansluitingen.