De meterkast

De energieaansluitingen en de meters in uw meterkast zijn eigendom van Enexis Netbeheer. Wat betekent dat precies? En voor welke zaken bent u verantwoordelijk? Wij leggen het u graag uit.

Monteur geknield bij meterkast

De meterkast

De meterkast (ook wel meterruimte genoemd) is een ruimte in uw woning met verschillende aansluitingen en meters voor elektriciteit, gas, water en media. Bij oudere meterkasten kan het zijn dat de gasmeter zich op een andere plek in de woning bevindt.

Wie is waar verantwoordelijk voor?

In de tabel ziet u met een groen vinkje wie waar in de meterkast verantwoordelijk voor is.

Onderdeel in meterkastEnexis NetbeheerUzelf
De gele buizen
De groepenkast
De groepen
De hoofdschakelaar
De aardlekschakelaar
De meters
De huisaansluitkast
De gasmeter
De hoofdkraan
De zegels
Scroll links/rechts voor meer
Meterkast groepenkast
De binnenhuisinstallatie

De binnenhuisinstallatie (elektriciteit)

De binnenhuisinstallatie is uw verantwoordelijkheid. Wij mogen volgens de wet hieraan geen werkzaamheden uitvoeren. Als u iets wilt laten wijzigen, schakelt u zelf een erkend installateur. In de binnenhuisinstallatie vindt u de volgende onderdelen:

  • Gele buizen met draden: verbinden uw groepenkast met de stopcontacten en elektrische apparaten in uw woning.

  • De groepenkast: regelt de verdeling van stroom naar uw elektrische apparaten en stopcontacten in huis en de beveiliging daarvan.

    In de groepenkast vindt u vaak de volgende onderdelen:

    • Verschillende groepen: die bij kortsluiting afschakelen en als de belasting van een groep te groot wordt. Vaak heeft de keuken en wasmachine een eigen groep.
    • De hoofdschakelaar: kan alle groepen in de groepenkast in één keer in- en uitschakelen. Er is niet in alle meterkasten een hoofdschakelaar aanwezig.
    • De aardlekschakelaar: schakelt automatisch uit bij lekstroom. In alle nieuwe groepenkasten is dit verplicht. In oudere groepenkasten zijn vaak niet alle groepen beveiligd door een aardlekschakelaar.

De binnenhuisinstallatie (gas)

Alles na de gasmeter is uw eigen installatie. Als daar iets mis is, schakelt u zelf een erkend installateur in om dit te verhelpen.

Meterkast Enexis Netbeheer
De aansluiting

De aansluiting

Afhankelijk van uw aansluiting heeft u elektriciteit, gas of allebei. De aansluiting bestaat uit de aansluitleiding en -kabels, de energiemeters, een hoofdkraan en -zekeringen. Deze zijn eigendom van Enexis Netbeheer. De plaatsing en onderhoudswerkzaamheden aan deze onderdelen worden dus altijd door ons uitgevoerd.

Alle onderdelen zijn verzegeld. Hiermee zijn ze beveiligd om illegale werkzaamheden aan de meters te voorkomen.

Elektriciteit

  • De (slimme) elektriciteitsmeter: registreert het elektriciteitsgebruik in uw huishouden.
  • De huisaansluitkast: hierin komen de elektriciteitsleidingen van ons netwerk uw woning binnen. Hier bevinden zich ook de hoofdzekeringen.

Gas

  • De gasmeter: registreert het gasgebruik in uw huishouden.
  • De hoofdkraan: hierop zit de aansluitleiding aangesloten en verbind de aansluitleiding met de gasmeter. De hoofdkraan kan de toevoer van gas naar uw binnenhuisinstallatie afsluiten. 

Video: wat zit er in mijn meterkast?

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

De meterkast ziet erg technisch uit. Logisch dus dat u hier liever niet induikt. Waar mag u als consument in dat geval aan zitten en wat valt onder de verantwoordelijkheid van de netbeheerder? Tim gaat samen met Enexis Netbeheer op onderzoek uit.

Veelgestelde vragen meterkast

  • Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders.

    Meer informatie over richtlijnen meterkast.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • In de volgende gevallen kunnen wij vragen om toegang tot uw meterkast:

    • voor onderhoud aan uw aansluiting of energiemeter(s). Dit bezoek kondigen wij aan per brief;
    • als onze monteurs werken aan de kabels of leidingen van het hoofdnet bij u in de buurt. Het kan gaan om gepland onderhoud of om een storing;
    • Heeft u nog geen slimme meter of staat de slimme meter ‘administratief uit’ waardoor we geen meetgegevens meten? Dan kunt u bezoek krijgen van onze meteropnemer óf een verzoek om een foto van uw meterstanden te uploaden op onze website. Ook als er een slimme meter bij u in de meterkast hangt, komen wij soms langs om de meterstand op te nemen en de werking van de meter te controleren;
    • In sommige gebieden hebben wij ook de aarding verzorgd. Daar kan het ook zijn dat wij in uw meterkast onze aarding komen controleren. Dit doen we steekproefsgewijs.

    U kunt onze monteurs altijd vragen om een legitimatiebewijs. Soms komt een aannemer de werkzaamheden namens ons uitvoeren. Is dat het geval? Dan kondigen we dat altijd aan in de afspraakbrief.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • We zien vaak dat mensen de meterkast gebruiken voor het opbergen van bijvoorbeeld paraplu's en de stofzuiger. Let hierbij op het volgende:

    • Zorg ervoor dat (hoofd)kranen en schakelaars goed bereikbaar zijn, zodat u deze kunt afsluiten als dat nodig is.
    • Voorkom dat u leidingen of apparatuur beschadigt doordat u spullen in de kast opbergt.
    • Zorg dat de technische installatie in uw meterkast ruimte heeft om warmte af te geven.
    • Bewaar nooit licht ontvlambare stoffen in uw meterkast.
      Heeft dit antwoord u geholpen?
    • Het komt wel eens voor dat er bij een meterwissel een lek wordt ontdekt in de binnenhuisinstallatie. Wij brengen u hiervan op de hoogte en zetten uit voorzorg de hoofdkraan dicht. Om het probleem te verhelpen moet u dan zelf een erkend installateur inschakelen.

      Heeft dit antwoord u geholpen?
    • In onze tool 'Mijn meterkast' kunt u de aansluitwaarde vinden van uw adres.

      Heeft dit antwoord u geholpen?
    • In onze tool 'Mijn meterkast' kunt u vinden welke meters u heeft.

      Heeft dit antwoord u geholpen?