Andere typen meters

Een slimme meter kan uw meterstanden automatisch doorsturen naar uw energieleverancier. Er zijn ook meters die dit niet doen. Wilt u weten wat de verschillen zijn met een slimme meter en hoe u de meterstanden van andere meters afleest? Wij leggen u het graag uit.

Oudere vrouw vaatwasser uitruimen

Welke andere meters zijn er?

Naast de slimme meter zijn er ook traditionele meters en digitale niet-slimme meters. De traditionele meter heeft een analoog telwerk: een draaischijf. De digitale niet-slimme meter heeft een display. Bij deze meters is het niet mogelijk de meterstanden op afstand uit te lezen. 

Andere meters aflezen

  • Het telwerk (draaischijf) op een traditionele meter bestaat uit meerdere cijfers voor de komma en meestal 1 cijfer na de komma. Het cijfer na de komma staat vaak in een rood kader. U hoeft voor de jaarafrekening alleen de cijfers vóór de komma door te geven.

    Meerdere telwerken

    Heeft u een traditionele meter met 2 of meer telwerken? Dan geeft u altijd beide meterstanden door aan uw energieleverancier. Ook als de stand ‘0’ is.

    Wanneer u de meterstanden moet opnemen, moet u de meterstanden van ‘elektriciteit 1’ en ‘elektriciteit 2’ noteren:

    • Elektriciteit 1 (T1): dit is het bovenste of het linker telwerk en meestal het telwerk voor daltarief (lage telwerk)
    • Elektriciteit 2 (T2): dit is het onderste of het rechter telwerk en meestal het telwerk voor piektarief (hoge telwerk)
    • Een eventueel derde telwerk toont de teruggeleverde energie óf het totaal van de eerste 2 telwerken.

    Gasmeter

    Het telwerk op de meter bestaat uit meerdere cijfers voor de komma en een aantal cijfers na de komma (meestal 3 cijfers, die in een rood kader staan). Als u de meterstand opneemt voor bijvoorbeeld de jaarafrekening, hoeft u alleen te de cijfers voor de komma, de cijfers in het zwart, door te geven.
  • Een digitale niet-slimme elektriciteitsmeter heeft een digitaal telwerk. De cijfers op het display in uw meterkast zijn zwart. Er verschijnt geen cijfer achter de komma.

    • Het eerste cijfer geeft aan naar welk telwerk u kijkt, bijvoorbeeld 1 of 2. Geef altijd de meterstanden van alle telwerken door.
    • Wisselt de meterstand in het display niet vanzelf? Druk dan op de (vaak blauwe) drukknop op de meter. U kunt dan handmatig de standen van de verschillende telwerken bekijken.

Meterstanden doorgeven

Uw energieleverancier is verantwoordelijk voor het verzamelen, controleren en verwerken van de meterstanden. Wanneer u geen slimme meter heeft, of uw slimme meter niet wordt uitgelezen, moet u jaarlijks de meterstanden aan uw leverancier doorgeven. Daarnaast controleren wij ééns in de 3 jaar de meterstanden. We controleren dan of uw meter goed werkt. Dat kan op 2 manieren:

  • U krijgt van ons een brief om een foto te maken van uw meterstanden en deze te uploaden op onze website.
  • U kunt ook bezoek krijgen van onze meteropnemer.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter is een digitale energiemeter die meterstanden op afstand doorstuurt. Ook registreert een slimme meter de teruglevering van energie. Dat is handig wanneer u bijvoorbeeld zonnepanelen heeft. Ook is een slimme meter geschikt voor dubbeltarief. Dat betekent dat u overdag een iets hoger tarief betaalt dan ‘s nachts, in het weekend en op feestdagen.

Monteur in meterkast voordeur open nieuwbouwhuis

Liever een slimme meter?

Iedereen krijgt eenmalig gratis een slimme meter aangeboden. Wilt u hier niet op wachten? Vraag er dan direct een aan. Let op: als u de meter zelf aanvraagt, kost dit geld.

  • Geen meterstanden doorgeven aan uw energieleverancier
  • Een nauwkeurige jaarrekening
  • Schakelen tussen dag- en nachttarief

Vragen en oplossingen

    • In een slimme elektriciteitsmeter zit een geheugen dat zowel de elektriciteitsstanden als gasstanden opslaat. Daarvoor is de elektriciteitsmeter verbonden met de gasmeter. De slimme meter kan de meterstanden doorsturen via een telefoonsignaal.
    • Een digitale meter kan geen meterstanden doorsturen. In de digitale niet-slimme meter zit geen geheugen in dat gas- en elektriciteitsstanden opslaat, de meter is niet verbonden met de gasmeter. U moet dus zelf de meterstanden doorgeven.
    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Nee, een meter is geschikt voor teruglevering als deze evenveel telwerken voor verbruik heeft, als voor teruglevering. Dit kan een digitale niet-slimme meter zijn of een slimme meter.

    Terugleveren en een draaischijfmeter

    Als u een traditionele (draaischijf)meter  heeft, kan het zijn dat deze automatisch saldeert. U ziet de meter dan teruglopen als u teruglevert aan het net.

    Let op: een analoge meter is alleen geijkt voor energieverbruik en niet voor teruglevering. Dit kan ervoor zorgen dat de meter de teruggeleverde energie niet correct meet. Het kan gebeuren dat u meer energie teruglevert dan de meter registreert en dat u daardoor vergoeding misloopt. Dit kunnen wij niet controleren. Ook kan het zo zijn dat de analoge meter een teruglooprem heeft. Is dat het geval? Dan kan deze meter niet terugdraaien óf slechts beperkt. Ook hierdoor kunt u vergoeding mislopen. 

    Heeft dit antwoord u geholpen?