monteur met slimme meter

Veelgestelde vragen over de slimme meter

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de slimme meter en de antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Veelgestelde vragen over de slimme meter

Door technische ontwikkelingen veranderen vraag en aanbod van energie razendsnel. En wordt het steeds ingewikkelder om ons energienet betrouwbaar en betaalbaar te houden. De slimme meter helpt bij het slimmer maken van ons energienet. Daarnaast kan de slimme meter u meer inzicht geven in uw energieverbruik, wat helpt bij het besparen van energie. Ook wordt onze administratie door de slimme meter nauwkeuriger en betrouwbaarder.

Meer over:


Per januari 2021 moeten de bewoners/gebruikers van 90.000 adressen in Enexis-gebied de slimme meter nog aangeboden krijgen. Door de coronamaatregelen is dat helaas niet gebeurd in 2020. Als uw adres aan de beurt is, krijgt u 2 weken van tevoren een brief.
Lees meer

Nee, Enexis Netbeheer kan niet op afstand afsluiten. De komst van de slimme meter verandert niets aan de regels die al golden voor het afsluiten van energie (bijvoorbeeld als de rekening niet worden betaald).

Als u van ons een slimme meter krijgt aangeboden, hoeft u hier niet voor te betalen. Wel blijft u, net als nu, betalen voor de huur van de meter. De meterhuur is verwerkt in de netwerkkosten die u maandelijks aan ons betaalt via uw energieleverancier. De toezichthouder van de overheid ACM (Autoriteit Consument en Markt) stelt de prijzen van de meterhuur jaarlijks vast.

Meer over Uitleg tariefopbouw netwerkkosten

Als u eerder een slimme meter in huis wilt hebben, bijvoorbeeld omdat u 2-maandelijks verbruiksoverzichten wilt ontvangen, kunt u een slimme meter eerder aanvragen. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Het gaat om een bijdrage in de kosten van het plaatsen van de meter(s).

  • € 72,60 (incl. btw) voor het plaatsen van een gas- en elektriciteitsmeter
  • € 67,76 (incl. btw) voor het plaatsen van alleen een elektriciteitsmeter

Hoe vaak de meter wordt uitgelezen hangt af van:

  • De instelling van de slimme meter. Standaard is de meter zo ingesteld dat wij (meet)gegevens op afstand kunnen uitlezen. We lezen dan dagelijks uw meterstanden uit.
    Als u dat wilt, kunt u de meterinstelling laten wijzigen zodat wij geen meterstanden meer uitlezen. Dan wisselen we af en toe gegevens uit met de meter die we nodig hebben voor het beheer van het net, uw aansluiting en meter. Hoe vaak dat exact is, is niet precies te zeggen.
  • Of u een energieverbruiksmanager koppelt aan de slimme meter omdat u energie wilt besparen, en zo ja: wat voor type. Lees meer

Op de pagina De slimme meter en uw gegevens staat wie uw gegevens kunnen gebruiken en waarvoor. 

Ja, als u nu dubbeltarief afneemt, blijft dit zo na het plaatsen van de slimme meter.

Meer over De slimme meter wisselen bij u thuis

Bekijk en/of download de handleiding van de slimme meter in uw meterkast.

Nee, de slimme meter is niet verplicht. Als u op uw adres een slimme meter van Enexis Netbeheer krijgt aangeboden, kunt u hem weigeren. En als er al een slimme meter hangt op uw adres, kunt u ons vragen om de meter tegen betaling te wisselen. Lees meer op de pagina Wilt u geen slimme meter?

Gegevens uitlezen op afstand kan alleen Enexis. U bepaalt zelf wie uw standen bij ons kan opvragen en dus of u gegevens deelt met derden. Op de pagina De slimme meter en uw gegevens staat wie uw gegevens kunnen gebruiken en waarvoor.

Onze meters moeten voldoen aan strenge eisen: ze moeten veilig zijn en goed meten. Daarom wordt een meter van Enexis Netbeheer uitgebreid getest voordat deze een meterkast in ‘mag’. Als de meters bij klanten thuis geïnstalleerd zijn, doen wij steekproefonderzoeken om ervoor te zorgen dat de meters goed blijven werken.