Problemen met de gas- of elektriciteitsmeter

Het komt zelden voor dat een gas- of elektriciteitsmeter kapot gaat. Vaak kunt u problemen met of aan uw meter zelf oplossen. Toch kan het voorkomen dat  bijvoorbeeld  het display het niet meer doet, een stand niet (meer) oploopt of de energie die u teruglevert niet (juist) gemeten wordt.  Hier vindt u deze en andere problemen aan uw meter en hoe u ze op kunt lossen.

Staat uw probleem er niet bij of werkt de geboden oplossing niet? Neem dan contact op met het Nationaal Storingsnummer 0800 9009. 

Grootzakelijke aansluiting

Hebt u een elektriciteitsaansluiting groter dan 3x80 Ampère of een gasaansluiting groter van 40 m3/h? Dan meldt u een storing aan uw meter via uw meetverantwoordelijke / meetbedrijf.

Tarief (dag-nacht, pie​k-dal, hoog-laag)​​

Als u elektriciteit tegen enkeltarief afneemt, is het normaal dat u 2 standen ziet oplopen. Om uw totale verbruik te bepalen, telt u ze bij elkaar op. Voor de jaarafrekening die u van uw energieleverancier geeft u allebei de meterstanden door aan uw energieleverancier. Als u een slimme meter hebt, krijgt uw energieleverancier beide standen van ons door. Uw leverancier telt de verbruiken bij elkaar op en maakt uw jaarafrekening op.

Op de jaarafrekening kunt u controleren u uw elektriciteit daadwerkelijk tegen enkeltarief afneemt. Overstappen op een ander tarief regelt u bij uw energieleverancier.

Hoe u standen kunt aflezen vindt u bij Meterstanden aflezen.

Op de meter loopt maar 1 stand op terwijl u bij dubbeltarief verwacht dat er 2 standen oplopen. Uw meter schakelt 's morgens en 's avonds dus niet over op het andere tarief. U kunt dan het volgende doen: 

 • Bekijk de handleiding
  Bij sommige meters staan er 2 standen tegelijk in beeld, op andere meters wisselen standen elkaar af in het dispay. Op de pagina Welke meter heeft u? vindt u hoe u de meterstanden van meter in uw meterkast afleest en welke stand bij welk tarief hoort (kies daar eerst de juiste meter).
 • Als u dubbeltarief afneemt, hebt u een meter nodig die 2 standen kan registreren. Een slimme meter is altijd geschikt voor het afnemen van elektriciteit tegen dubbeltarief. Hangt er geen slimme meter in uw meterkast dan kunt u per 1 juli 2021 geen gebruik meer maken van dubbeltarief omdat het TF-signaal dan verdwijnt. Als u niet wilt wachten tot u een slimme meter aangeboden krijgt, kunt u ook zelf een slimme meter aanvragen. Weet u niet wat voor meter er hangt en of deze geschikt is? Bel dan onze Klantenservice op 088 857 70 00. 
 • Als u energie tegen dubbeltarief afneemt, een geschikte meter hebt en toch maar 1 stand op de meter ziet oplopen/de meter niet overschakelt op het juiste tarief, kunt u bellen met de Nationale storingsdienst op: 0800 9009. Een monteur komt langs om het probleem te verhelpen.  In sommige gevallen is het nodig om uw meter (kosteloos) te vervangen. De monteur plaatst dan een slimme meter die wij op afstand kunnen uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie.

Let op: soms geven energieverbruiksmanagers die zijn aangesloten op een slimme meter niet de juiste tarieftijden weer, terwijl de meter dit wel goed doet. Controleer dus of dit het geval is.

Overstappen naar dubbeltarief regelt u bij uw energieleverancier. Voor dubbeltarief hebt u een meter nodig die 2 standen kan registreren. Per 1 juli 2021 kunt u alleen nog gebruikmaken van dubbeltarief met een slimme meter omdat het TF-signaal dan verdwijntAls u niet wilt wachten tot u een slimme meter aangeboden krijgt, kunt u ook zelf een slimme meter aanvragen.

Welke meters zijn geschikt voor dubbeltarief? 
Per 1 juli 2021 is alleen de slimme meter nog geschikt voor dubbeltarief. Tot die tijd kunt u ook nog gebruikmaken van dubbeltarief met de volgende meters:

 • Draaischijfmeter
  Hangt er een meter met 1 mechanisch telwerk waarop cijfers oplopen? Dan hebt u een andere meter nodig. Als u 2 mechanische telwerken ziet, is de meter wel geschikt.
 • Digitale, niet slimme meter
  Sommige digitale meters zijn geschikt voor dubbeltarief en andere niet. Dit kunt u zelf niet controleren. Bel daarom onze Klantenservice op 088 85 77 000.

Weet u niet wat voor meter er hangt? Bel dan onze Klantenservice op 088 85 77 000. Of controleer aan de hand van de handleiding van de meter of die 2 standen kan weergeven.

Andere meter aanvragen

Als u een andere meter nodig hebt, kunt u die aanvragen bij Enexis Netbeheer. Wij installeren dan een slimme meter die wij op afstand kunnen uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie.

Uw energieleverancier kan uw tarief wijzigen. Hiervoor is geen aanpassing van uw elektriciteitsmeter nodig. U hoeft dus geen contact op te nemen met ons. Geeft u uw meterstanden zelf door, bijvoorbeeld voor uw jaarafrekening? Geef dan wel altijd 2 meterstanden door. Als u een slimme meter hebt, krijgt uw energieleverancier beide standen van ons door en maakt uw jaarafrekening op.

Meterstanden

Met vragen of opmerkingen over uw meterstanden kunt u contact opnemen met uw energieleverancier. Die is verantwoordelijk voor een correcte verwerking van uw standen.

Een hoger energieverbruik kan verschillende oorzaken hebben. In het stappenplan hoog gas- en elektriciteitsverbruik kunt u nagaan wat de oorzaak is van uw hoge(re) verbruik. Als daaruit geen duidelijke oorzaak naar voren komt, geeft het stappenplan advies wat u dan kunt doen.

Doordat we elke meter die we installeren testen, komt het zelden voor dat een meter niet goed meet. Denkt u dat uw meter niet goed meet omdat u meer energie verbruikt dan u verwacht? Doorloop dan eerst het stappenplan hoog gas- en elektriciteitsverbruik. Daarmee kunt u de oorzaak van uw hoge(re) verbruik achterhalen.

Bent u er toch van overtuigd dat uw meter niet goed meet? Dan kunt u een meterijking aanvragen via onze Klantenservice op nummer 088 85 77 000. Aan een meterijking zijn kosten verbonden. Als na de meterijking blijkt dat de meter inderdaad niet goed werkt, ontvangt u de kosten voor de meterijking van ons terug.

U kunt het volgende doen:

 • Terugleveren melden
  Als u energie gaat terugleveren aan het net met bijvoorbeeld zonnepanelen, moet u dit melden. Wij controleren dan of u een geschikte meter hebt en zorgen ervoor dat u de juiste terugleververgoeding krijgt. Aanmelden regelt u op www.energieleveren.nl Uw gegevens komen dan automatisch bij ons terecht. 
 • Juiste meterstand aflezen 
  Op onze pagina Welke meter heeft u? staat hoe u de teruggeleverde energie kunt uitlezen (kies hier eerst de juiste meter). Let op: het gaat om de energie die u teruglevert aan het net, niet om de hoeveelheid energie die u opwekt. Om dat laatste bij te houden, hebt u een energieverbruiksmanager nodig.
 • Draaischijfmeter vervangen
  Hebt u nog een traditionele draaischijfmeter? Deze meter is niet geschikt voor het registreren van teruggeleverde energie. Daarom vervangen wij dit type meter standaard voor digitale slimme meters. Als u energie gaat terugleveren en u hebt zich aangemeld via www.energieleveren.nl, dan benaderen wij u automatisch om uw meter te vervangen.

Slimme meter

Een slimme meter kunnen wij op afstand uitlezen. Wilt u dit liever niet? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie. 

Lees meer over slimme meters

Slimme m​eter

Na het plaatsen van een slimme meter activeren we die op afstand. Dit duurt tot maximaal 10 dagen. In die periode is het normaal dat alleen T1 oploopt en T2, T3 en T4 stil staan (als u elektriciteit teruglevert loopt ook T3 op). Is dit na 10 dagen nog steeds zo? Bel dan onze Klantenservice op 088 85 77 000.

Meer over storingen in slimme meters

U hoeft niets te doen als u een foutmelding ziet op het display van uw slimme meter. Uw slimme meter stuurt de foutmelding aan Enexis Netbeheer door. We lossen deze op afstand op. Als dat niet mogelijk is maken wij een afspraak met u om de foutmelding bij u thuis te verhelpen.
Meer over storingen in (slimme) meters

Wilt u de meterstanden aflezen, maar kunt u deze door de foutmeldingen in het display niet lezen? Bel dan met de Nationale storingsdienst op: 0800 9009.

Neem contact op met de leverancier van de energieverbruiksmanager. Wij kunnen u hier helaas niet verder bij helpen.

Ervaart u een ander probleem met uw slimme meter? Bekijk dan ook de vragen hieronder bij ‘Andere problemen met uw meter’. Of raadpleeg storingen aan de slimme meter.

Andere p​roblemen met uw meter

 1. Blijft het display van de meter leeg? Bij sommige metertypes moet u eerst een knop indrukken voor er meterstanden verschijnen in het display. Kijk in de handleiding van de meter hoe het display werkt of hoe u de knop bedient.
 2. Hebt u (de afgelopen dagen) vaker standen afgelezen maar blijft het scherm nu ineens leeg? Dan kan het zijn dat u de volgende dag wel gewoon standen kunt uitlezen. In sommige meters van het merk Landis & Gyr is een beveiliging ingebouwd om de batterij te sparen. Als u maximaal 1 keer per dag standen afleest, voorkomt u dat deze beveiliging in werking treedt. Wilt u uw energieverbruik nauwkeuriger bijhouden? Dan kunt u overwegen om een energieverbruiksmanager te kopen.

Als u deze 2 dingen hebt gecontroleerd en het display werkt nog steeds niet, kunt u het probleem melden bij de Nationale storingsdienst. Bel daarvoor naar 0800 9009. Een monteur komt langs om het probleem te verhelpen. In de meeste gevallen vervangt de monteur uw meter door een slimme meter die wij op afstand kunnen uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie.

Kunt u de gegevens op het scherm van uw elektriciteitsmeter niet (meer) goed lezen, bijvoorbeeld door condens of kapot glas? Bel de Nationale storingsdienst op: 0800 9009. Een monteur komt langs om het probleem te verhelpen. In de meeste gevallen vervangt de monteur (kosteloos) uw meter door een slimme meter die wij op afstand kunnen uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie.

Als de gas- of elektriciteitsmeter in uw meterkast bromt, zoemt of andere (harde) geluiden maakt, kunt u contact opnemen met de Nationale storingsdienst op: 0800 9009. Een monteur komt langs om het probleem te verhelpen. In de meeste gevallen vervangt de monteur (kosteloos) uw meter door een slimme meter die wij op afstand kunnen uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie.

Als het mechanische telwerk van uw gas- of elektriciteitsmeter blijft hangen, kunt u de Nationale storingsdienst bellen op: 0800 9009. Een monteur komt langs om het probleem te verhelpen. In de meeste gevallen vervangt de monteur (kosteloos) uw meter door een slimme meter die wij op afstand kunnen uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie.

Bij sommige metertypes moet u een knop indrukken om de verschillende standen te zien. Kijk in de handleiding van de meter hoe die werkt. Komt u er niet uit? Bel dan onze Klantenservice op 088 857 70 00.


In alle andere gevallen kunt u contact opnemen met de Nationale storingsdienst op: 0800 9009. Een monteur komt langs om het probleem te verhelpen. In de meeste gevallen vervangt de monteur (kosteloos) uw meter door een slimme meter die wij op afstand kunnen uitlezen. Wilt u niet dat wij uw meterstanden op afstand kunnen uitlezen? Dan kunt u de meter administratief laten uitzetten na de installatie.

Op verschillende plaatsen zijn onze energiemeters verzegeld. U mag een zegel nooit verbreken. Is een zegel toch verbroken? Bel dan de Nationale storingsdienst op 0800 9009.

Als uw meter gestolen is hebt u zo snel mogelijk een nieuwe meter nodig zodat u weer energie af kunt nemen. Neem daarvoor contact op met onze klantenservice op telefoonnummer 088 857 70 00. Meer informatie vindt u op Diefstal van energiemeters.

Door brand in de meterkast kan een onveilige situatie ontstaan. Voor u als bewoner maar ook voor de woningen die aan uw woning grenzen. We vinden het daarom belangrijk dat u ons zo snel op de hoogte brengt zodat wij de juiste maatregelen kunnen treffen. 

Is er brand geweest in uw meterkast? Neem dan contact op met onze klantenservice via telefoonnummer 088 857 70 00. We bepalen dan samen met u wat de vervolgstappen zijn.

Is er op dit moment brand in de meterkast? Neem dan contact op met het nationaal storingsnummer op 0800 9009.

U kunt brand in de meterkast zoveel mogelijk proberen te voorkomen door zelf te zorgen voor een veilige meterkast.