Hoog verbruik

Valt uw energierekening hoger uit dan verwacht? Een hoger energieverbruik kan verschillende oorzaken hebben. Uw energieleverancier kan samen met u kijken waar dit verhoogde verbruik vandaan komt. Kunt u geen oorzaak vinden? Dan kunt u overwegen om een meteronderzoek uit te laten voeren. Dit kunt u bij Enexis Netbeheer aanvragen.

Oorzaak hoog verbruik achterhalen

Kunt u samen met uw leverancier geen oorzaak voor uw hoge(re) verbruik vinden? Doorloop dan het stappenplan hieronder. Hierin vindt u verschillende  oorzaken van een hoog energieverbruik. Kunt u geen oorzaak vinden, dan geeft het stappenplan suggesties over welke stappen u daarna kunt ondernemen. Verder vindt u tips over wat u kunt doen om energie te besparen. Meer bespaartips staan op de site van Milieu Centraal.

Een meterijking is meestal niet nodig

Denkt u dat uw hoge verbruik veroorzaakt wordt door een kapotte meter en wilt u daarom een meterijking aanvragen? Doorloop eerst de onderstaande stappen. Het stappenplan helpt u om te bepalen of een meterijking echt nodig is. Een kapotte gas- en elektriciteitsmeter is bijna nooit de reden voor een toename in het verbruik. Onze meters worden namelijk uitgebreid getest en gaan zelden kapot. 

Voorkom hoge kosten

Aan een meterijking zijn hoge kosten verbonden, zie de pagina Kosten werkzaamheden. U betaalt de kosten voor een meterijking vooraf, tijdens het invullen van het aanvraagformulier. Alleen als blijkt dat de meter de meterstanden niet goed meet, krijgt u de kosten van ons terug. Vraag een meterijking daarom alleen aan als u zeker weet dat er geen andere oorzaken zijn van uw hoge verbruik

Stap 1

Controleer de meterstanden

Controleer of de meterstanden die op de jaarafrekening van uw energieleverancier staan, juist zijn. Heeft u andere meterstanden doorgegeven of staan er berekende meterstanden op uw factuur? Neem dan contact op met uw energieleverancier. Het verbruik dat op uw factuur staat, is dan niet het verbruik dat u daadwerkelijk hebt afgenomen en kan de reden zijn voor de hoge rekening.

Zijn de meterstanden op de jaarafrekening juist? Ga dan naar de volgende stap. Maak hierbij een keuze tussen gas en elektriciteit. Weet u niet welke van deze twee uw hoge energierekening veroorzaakt? Neem dan contact op met uw energieleverancier.

Elektriciteit
Gas