Wat is een aansluiting?

Enexis Netbeheer legt uw aansluiting(en) aan en beheert deze. Maar wat is een aansluiting precies? Hoe groot is de aansluiting die in uw meterkast hangt? En wat moet u doen als u een andere aansluiting wilt?

Wat is een aansluiting

Om gebruik te kunnen maken van gas en elektriciteit, moeten de energiemeters in uw woning of bedrijf aangesloten zijn op het energienet. Uw (energie)aansluiting is de verbinding tussen het energienet en de energiemeter. De elektriciteitsaansluiting verbindt de elektriciteitsmeter met het elektriciteitsnet en de gasaansluiting verbindt de gasmeter met het gasnetwerk. De gas- en elektriciteitsaansluiting hangen in de meterkast.

De grootte van een aansluiting

De grootte of de zwaarte van een aansluiting bepaalt hoeveel elektriciteit of gas er door de kabels of leiding kan. Voor elektriciteit wordt dat uitgedrukt in ampères en voor gas in kubieke meters per uur (m3/h). De grootte van uw aansluiting wordt ook wel de capaciteit of de aansluitwaarde van uw aansluiting genoemd. Wilt u weten wat de capaciteit van de aansluiting bij u thuis is? Noteer dan de laatste 6 cijfers van uw meternummer en log in op Mijn Enexis.

Meer over de capaciteit van aansluitingen

De capaciteit van een elektriciteitsaansluiting wordt uitgedrukt als bijvoorbeeld 1 x 25 ampère of 3 x 35 ampère. Het eerste getal geeft aan uit hoeveel fasen de aansluiting bestaat. Dit kan 1 fase zijn of 3 fasen. Het 2e getal geeft het aantal Ampères van de aansluiting aan. Hoe hoger de capaciteit van een aansluiting, des te meer elektriciteit er door de kabels gaat. Dat betekent dat u de aansluiting zwaarder kunt belasten en meer apparaten tegelijk kunt gebruiken.

Bij Enexis Netbeheer kunt u de volgende aansluitingen aanvragen (in volgorde van grootte, beginnend bij de kleinste aansluiting): 1 x 10 A, 1 x 35 A, 3 x 25 A, 3 x 35 A, 3 x 50 A, 3 x 63 A en 3 x 80 A.

Verschil tussen een 1 fase- en een 3 fasenaansluiting

In de meeste bestaande woonhuizen is een 1 -faseaansluiting geïnstalleerd. Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen. Bij nieuwbouw wordt in veel gevallen een 3-fasenaansluiting geïnstalleerd. Bij een 3-fasenaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen.

Het voordeel van een 3-fasenaansluiting is dat u uw energieverbruik kunt verdelen over de 3 fasen. U sluit uw apparaten aan op verschillende fasen. U kunt dan meerdere apparaten tegelijk gebruiken zonder dat uw hoofdzekering/- automaat uitvalt. Dit is handig als u apparaten hebt / aanschaft met een hogere energiebehoefte zoals een sauna of een keramische kookplaat.

Capaciteit van uw aansluiting

De capaciteit van uw aansluiting vindt u op de jaarafrekening van uw energieleverancier. In de meterkast zelf kunt u meestal niet zien wat de capaciteit uw aansluiting is. U ziet ook niet of u een 1-faseaansluiting of een 3- fasenaansluiting hebt. Soms staat de capaciteit en/of het aantal fasen wel op uw elektriciteitsmeter vermeld. Er staat dan bijvoorbeeld '3 x 230/400 V'. Het verschilt per meter waar u deze informatie kunt vinden. Twijfelt u of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Een andere capaciteit nodig?

Welke capaciteit u nodig hebt is afhankelijk van de apparatuur die u gebruikt. Als u nieuwe apparaten aanschaft die veel energie verbruiken, is het soms nodig om de capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting te verhogen. Uw aansluiting verkleinen kan natuurlijk ook.

Een wijziging van uw aansluiting vraagt u aan bij Enexis Netbeheer. Lees meer hierover op onze pagina Aansluiting wijzigen. Weet u niet welke capaciteit u nodig hebt? Een erkend installateur kan u hierover adviseren.

De capaciteit van een gasaansluiting wordt uitgedrukt als bijvoorbeeld G4 of G6. Hoe hoger het getal, des te meer gas er door uw leiding kan. We kennen de volgende gasaansluitingen:

  • G4: er kan maximaal 6 m3 gas per uur door de gasleiding
  • G6: er kan maximaal 10 m3 gas per uur door de gasleiding
  • G10: er kan maximaal 16 m3 gas per uur door de gasleiding
  • G16: er kan maximaal 25 m3 gas per uur door de gasleiding
  • G25: er kan maximaal 40 m3 gas per uur door de gasleiding

Capaciteit van uw aansluiting

De capaciteit van uw gasaansluiting staat vermeld op uw gasmeter. U vindt de G-waarde meestal bij de merknaam of op het afleesdisplay. De capaciteit van uw aansluiting vindt u ook op de jaarafrekening van uw energieleverancier.

Gasdisplay gas-display

Een andere capaciteit nodig?

Welke capaciteit u nodig hebt is afhankelijk van de apparatuur die u gebruikt. Als u nieuwe apparaten aanschaft die veel energie verbruiken, is het soms nodig om de capaciteit van uw gasaansluiting te verhogen. Uw aansluiting verkleinen kan natuurlijk ook.

Een wijziging van uw aansluiting vraagt u aan bij Enexis Netbeheer. Lees meer hierover op onze pagina Aansluiting wijzigen. Weet u niet welke capaciteit u nodig hebt? Een erkend installateur kan u hierover adviseren.