Wat is een aansluiting?

Om gebruik te kunnen maken van gas en elektriciteit, hebt u een gas- en elektriciteitsaansluiting nodig. Als uw pand in Enexis-gebied staat, leggen wij deze aansluitingen aan en beheren wij ze. Maar wat is een aansluiting precies? En hoe zwaar is de aansluiting die in uw meterkast hangt?

Wat is een aansluiting

Uw (energie)aansluiting is de verbinding tussen het energienet en de energiemeter in uw meterkast. De elektriciteitsaansluiting verbindt de elektriciteitsmeter met het elektriciteitsnet en de gasaansluiting verbindt de gasmeter met het gasnetwerk.

De capaciteit van een aansluiting

De capaciteit van een aansluiting bepaalt hoeveel elektriciteit of gas er door de kabels of leiding kan. Voor elektriciteit wordt dat uitgedrukt in ampères en voor gas in kubieke meters per uur (m³/h). De capaciteit wordt ook wel de aansluitwaarde van uw aansluiting genoemd.

Capaciteit van uw elektriciteitsaansluiting opzoeken

In Mijn Enexis staat de capaciteit van uw aansluitingen. Log in met uw postcode, huisnummer en de laatste 6 cijfers van het meternummer van de elektriciteitsmeter.

Waar staat het meternummer?

Op de gas- en elektriciteitsmeter in uw meterkast staan de bijbehorende meternummers.

 • Op een digitale meter staat het nummer meestal onder (of bij) de streepjescode.
 • Op een analoge meter staat meestal ‘No’ voor het nummer.
 • Het nummer van een elektriciteitsmeter begint meestal met een E.
 • Het nummer van een gasmeter begint meestal met een G.  

Om in te loggen op Mijn Enexis hebt u alleen de laatste 6 cijfers nodig van het meternummer.

 • Vaak staat de capaciteit van uw aansluiting(en) ook op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Maar let op! Soms staat daar de tariefcategorie vermeld in plaats van de daadwerkelijke capaciteit. Staat er bijvoorbeeld bij uw elektriciteitsaansluiting ‘Capaciteit t/m 3x25A’ dan kan uw elektriciteitsaansluiting 1x25A, 1x35A, 1x40A of 3x25A zijn.
 • Soms staat de capaciteit en/of het aantal fasen ook op de elektriciteitsmeter in uw meterkast vermeld. Maar meestal is dat niet het geval. In de meterkast zelf ziet u ook niet of u een 1-faseaansluiting of een 3-fasenaansluiting hebt.
 • Twijfelt u of komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Capaciteit van uw gasaansluiting opzoeken

 • Als u inlogt op Mijn Enexis ziet u de capaciteit van uw gasaansluiting staan.
 • De capaciteit staat ook vermeld op uw gasmeter. U vindt de G-waarde meestal bij de merknaam of op het afleesdisplay.
 • Gasdisplay gas-display

 • Meestal staat de capaciteit van uw aansluiting op de jaarafrekening van uw energieleverancier. Net als bij elektriciteit geldt dat hier soms de tariefcategorie vermeld wordt.

Toelichting capaciteit elektriciteitsaansluiting

De capaciteit van een elektriciteitsaansluiting wordt uitgedrukt als bijvoorbeeld 1 x 25 ampère of 3 x 35 ampère. Het eerste getal geeft aan uit hoeveel fasen de aansluiting bestaat. Dit kan 1 fase zijn of 3 fasen. Het 2e getal geeft het aantal ampères van de aansluiting aan. Hoe hoger de capaciteit van een aansluiting, des te meer elektriciteit er door de kabels gaat. Dat betekent dat u de aansluiting zwaarder kunt belasten en meer apparaten tegelijk kunt gebruiken. Bij Enexis Netbeheer kunt u de volgende aansluitingen aanvragen (in volgorde van grootte, beginnend bij de kleinste aansluiting): 1 x 10 A, 1 x 35 A, 3 x 25 A, 3 x 35 A, 3 x 50 A, 3 x 63 A en 3 x 80 A.

Verschil tussen een 1 fase- en een 3 fasenaansluiting

De meeste bestaande woonhuizen hebben een 1-faseaansluiting. Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen. Bij nieuwbouw leggen we in veel gevallen een 3-fasenaansluiting aan. Bij een 3-fasenaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen.
Het voordeel van een 3-fasenaansluiting is dat u uw energieverbruik kunt verdelen over de 3 fasen. U sluit uw apparaten aan op verschillende fasen. U kunt dan meerdere apparaten tegelijk gebruiken zonder dat uw hoofdzekering of -automaat uitvalt. Dit is handig als u apparaten hebt/aanschaft met een hogere energiebehoefte zoals een sauna of een keramische kookplaat.

Toelichting capaciteit gasaansluiting

De capaciteit van een gasaansluiting wordt uitgedrukt als bijvoorbeeld G4 of G6. Hoe hoger het getal, des te meer gas er door uw leiding kan. We kennen de volgende gasaansluitingen:

 • G4: er kan maximaal 6 m3 gas per uur door de gasleiding
 • G6: er kan maximaal 10 m3 gas per uur door de gasleiding
 • G10: er kan maximaal 16 m3 gas per uur door de gasleiding
 • G16: er kan maximaal 25 m3 gas per uur door de gasleiding
 • G25: er kan maximaal 40 m3 gas per uur door de gasleiding 

Een andere capaciteit nodig?

Welke capaciteit u nodig hebt is afhankelijk van de apparatuur die u gebruikt. Als u nieuwe apparaten aanschaft die veel energie verbruiken, is het soms nodig om de capaciteit van uw aansluiting te verzwaren. De capaciteit verlichten kan natuurlijk ook.

 • Een wijziging van uw aansluiting vraagt u aan bij Enexis Netbeheer. Lees meer op onze pagina Aansluiting wijzigen.
 • Weet u niet welke capaciteit u nodig hebt? Een erkend installateur kan u hierover adviseren.