Welke aansluiting heb ik nodig?

Als u nieuwe apparaten (bijvoorbeeld een elektrische auto of zonnepanelen) aanschaft is het soms nodig om de capaciteit van de aansluiting aan te passen. Een aansluiting voor gas en stroom heeft een bepaalde capaciteit. Welke u nodig heeft, hangt af van uw situatie.

Man in keuken met folder Enexis
Monteur met werkbus bij nieuwbouwhuis in nieuwbouwhuis

Vraag een erkend installateur om advies

Wilt u weten welke aansluiting het beste past bij uw woonsituatie? Schakel dan een erkend installateur in en vraag om advies. Wij mogen u volgens de wet geen advies geven over de capaciteit van de aansluiting. 

Aansluitingen voor elektriciteit

Heeft u een 1-faseaansluiting? Dan komt er 1 kabel (fase) binnen in uw woning met 230 volt. Heeft heeft u een 3-fasenaansluiting? Dan komen er 3 kabels (fasen) uw woning binnen met ieder 230 volt. Bij een 3-fasenaansluiting zijn meer apparaten met een hoog energieverbruik tegelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld een laadpaal voor een elektrische auto en een inductiekookplaat.

1-faseaansluiting elektriciteit

1 x 10 ampère 
Dit is de kleinste aansluiting (garagebox-aansluiting). Een aansluiting van 1 x 10 ampère kan gebruikt worden voor verschillende soorten apparatuur. Denk aan een elektrische garagedeur, portiekverlichting in een trappenhuis of een lamp in een garagebox.

1 x 35 ampère
Een 1-faseaansluiting is een kleine huisaansluiting. Deze aansluiting wordt gebruikt voor huishoudens met standaard apparaten, zoals de wasmachine, oven, verlichting en een klein aantal zonnepanelen. Als we deze aansluiting uitvoeren met een automaat dan wordt de aansluitwaarde 1 x 40 ampère. 

3-fasenaansluitingen elektriciteit

3 x 25 ampère
Dit is een standaard huisaansluiting, geschikt voor huishoudens met standaard apparatuur. Denk aan zonnepanelen, een inductiekookplaat, een warmtepomp (afhankelijk van het vermogen) en een laadpaal voor een elektrische auto.

3 x 35 ampère
Dit is een zwaardere huisaansluiting die geschikt is voor apparaten die wat meer vermogen nodig hebben. Denk aan een sauna of bubbelbad. Als we deze aansluiting uitvoeren met een automaat dan wordt de aansluitwaarde 3 x 40 ampère. 

3 x 50 ampère
Dit is een kleinzakelijke aansluiting voor bijvoorbeeld een winkel.

3 x 63 ampère
Dit is een zwaardere kleinzakelijke aansluiting voor bijvoorbeeld een kantoor.

3 x 80 ampère
Deze kleinzakelijke aansluiting is geschikt voor kleine bedrijven met apparaten die veel stroom vragen. Denk hierbij aan grote verwarmde zwembaden, buitenverlichting van een tennisbaan en een grote sauna.

Elektriciteitsaansluiting wijzigen

Laat u adviseren door een erkend installateur welke aansluiting u nodig heeft. Wilt u uw aansluiting verlichten of verzwaren? Op onze pagina over aansluiting wijzigen leest u hoe u dit doet. Is dit zwaarder dan 3 x 80 ampère? Dan heeft u een grootzakelijke aansluiting nodig.

Aansluitingen voor gas

Let op: heeft u vóór 1 juli 2018 een bouwvergunning aangevraagd? Of heeft uw gemeente een uitzondering gemaakt? Alleen dan mogen we volgens de wet nog gas aansluiten.

G4-aansluiting
Een standaard huisaansluiting is geschikt voor een gasverbruik van een gemiddeld huishouden. Hierbij kan er maximaal 6 m3 gas per uur door de gasleiding.

G6-aansluiting
Een grote huisaansluiting is geschikt voor grotere woningen en kleinere winkels. Hierbij kan er maximaal 10 m3 gas per uur door de gasleiding.

G10-aansluiting
Een kleinzakelijke aansluiting is voor winkels en bedrijven met een maximale capaciteit van 16 m3 gas per uur.

G16-aansluiting
Een kleinzakelijke aansluiting is voor winkels en bedrijven met een maximale capaciteit van 25 m3 gas per uur.

G25-aansluiting
Deze kleinzakelijke aansluiting is voor winkels en bedrijven met een maximale capaciteit van 40 m3 gas per uur.

Gasaansluiting wijzigen

Laat u adviseren door een erkend installateur welke aansluiting u nodig heeft. Wilt u uw aansluiting verlichten of verzwaren? Op onze pagina over aansluiting wijzigen leest u hoe u dit doet. Wilt u een capaciteit van meer dan 40 m3 gas per uur? Dan heeft u een grootzakelijke aansluiting nodig.