Welke aansluiting heb ik nodig?

Als u nieuwe apparaten (bijvoorbeeld een elektrische auto of zonnepanelen) gaat aansluiten is het soms nodig om de capaciteit van de aansluiting te aan te passen. Er zijn verschillende soorten aansluitingen voor gas en stroom. Deze aansluitingen hebben allemaal een andere capaciteit en zijn dus ook geschikt voor verschillende situaties.

Man in keuken met folder Enexis
Monteur met werkbus bij nieuwbouwhuis in nieuwbouwhuis

Vraag een erkend installateur om advies

Wilt u weten welke aansluiting het beste past bij uw woonsituatie? Schakel dan een erkend installateur in en vraag om advies. Wij mogen u volgens de wet geen advies geven over de capaciteit van de aansluiting. 

Aansluitingen voor elektriciteit

Bij een 1-faseaansluiting komt er via één kabel (fase) 230 volt binnen. Bij een 3-faseaansluting komt er via 3 kabels (fasen) 230 binnen. Bij een 3-fase aansluiting kunt u meer apparaten met een hoog energieverbruik, zoals een laadpaal voor een elektrische auto of inductiekookplaat, tegelijk gebruiken.

1-faseaansluiting elektriciteit

1 x 10 ampère aansluiting

Dit is de kleinste aansluiting (garagebox-aansluiting). Een 1 x 10 ampère aansluiting kan gebruikt worden voor verschillende soorten apparatuur. Denk aan: een elektrische garagedeur, portiekverlichting in een trappenhuis of een lamp in een garagebox.

1 x 35 ampère aansluiting

Een 1-fase aansluiting is een kleine huisaansluiting. Deze aansluiting kan worden gebruikt voor huishoudens met standaard apparaten (wasmachine, oven, verlichting) en een klein aantal zonnepanelen.

1 x 40 ampère aansluiting

Een 1-fase aansluiting is een kleine huisaansluiting. Deze aansluiting kan worden gebruikt voor huishoudens met standaard apparaten (wasmachine, oven, verlichting) en een klein aantal zonnepanelen.

3-fasenaansluitingen elektriciteit

3 x 25 ampère

Dit is een standaard huisaansluiting, geschikt voor huishoudens met standaard apparatuur. Denk aan: zonnepanelen, een inductiekookplaat, een warmtepomp (afhankelijk van het vermogen) en het opladen van een elektrische auto.

3x 35 ampère

Deze grote huisaansluiting is geschikt voor standaard apparaten zoals: zonnepanelen, warmtepomp (afhankelijk van het vermogen), het opladen van een elektrische auto en een sauna of jacuzzi.

3 x 50 ampère

Deze grote huisaansluiting of klein zakelijke aansluiting is geschikt voor veel apparaten zoals: zonnepanelen, een inductie kookplaat en het opladen van een elektrische auto. Ook kan deze aansluiting interessant zijn wanneer u een sauna of een zwembad hebt.

3 x 63 ampère

Deze hele grote aansluiting  is onder andere geschikt voor: gebouwen met standaard apparaten, het opladen van een elektrische auto en een grote sauna of een groot zwembad.

3 x 80 ampère

Deze kleinzakelijke aansluiting is geschikt voor huishoudens en kleine bedrijven met apparaten die veel stroom vragen. U kunt hierbij denken aan: een bedrijf aan huis, een grote verwarmde zwembaden, buitenverlichting van een tennisbaan en een grote sauna.

Geeft uw installateur aan dat u een aansluiting nodig hebt die zwaarder is dan 3 x 80 ampère? Dan hebt u  een grootzakelijke aansluiting nodig.

 

Aansluitingen voor gas

Let op: volgens de wet mogen we alleen nog een gas aansluiten als de bouwvergunning voor 1 juli 2018 is aangevraagd of als de gemeente een uitzondering heeft gemaakt.

G4-aansluiting

Een standaard huisaansluiting is geschikt voor een gasverbruik van een gemiddeld huishouden. Hierbij kan er maximaal 6 m3 gas per uur door de gasleiding.

G6-aansluiting

Een grote huisaansluiting is geschikt voor grotere woningen en kleinere winkels. Hierbij kan er maximaal 10 m3 gas per uur door de gasleiding.

G10-aansluiting

Een kleinzakelijke aansluiting is voor winkels en bedrijven met een maximum capaciteit van 16 m3 gas per uur.

G16-aansluiting

Een kleinzakelijke aansluiting is voor winkels en bedrijven met een maximum capaciteit van 25 m3 gas per uur. G25 Deze kleinzakelijke aansluiting is voor winkels en bedrijven met een maximum capaciteit van 40 m3 gas per uur.

Wilt u meer dan 40m3 gas per uur? Dan hebt u een grootzakelijke aansluiting nodig.