Wat is krachtstroom en wat kost het aanleggen?

Wilt u krachtstroom aanvragen? Of heeft uw installateur u geadviseerd om krachtstroom aan te leggen?  In de praktijk worden de begrippen 'krachtstroom' en '3-fasenaansluiting' vaak door elkaar gebruikt. Op deze pagina leest u wat het verschil is en hoe u een 3-fasenaansluiting aanvraagt.

Krachtstroom of 3-fasen

In de praktijk wordt het begrip 'krachtstroom' vaak verkeerd gebruikt. Uw installateur of leverancier van elektrische apparatuur adviseert u om krachtstroom aan te laten leggen. Wat hij meestal bedoelt, is dat u een 3-fasenaansluiting nodig hebt. De meeste huishoudelijke apparatuur is namelijk niet geschikt om aan te sluiten op krachtstroom.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom, ook wel draaistroom genoemd, is nodig voor apparaten die heel veel elektriciteit verbruiken en meer spanning vragen dan de standaard 230 volt. Dit zijn meestal apparaten voor industriële toepassingen, zoals compressoren of andere zware machines. Krachtstroom wordt door uw installateur aangelegd. Hij maakt dan een aanpassing in uw installatie zodat de elektrische apparatuur  aangesloten kan worden 'tussen de fasen'. Tussen de fasen ontstaat dan een hogere spanning van 400 volt. Een installateur kan alleen krachtstroom aanleggen als u een 3-fasenaansluiting hebt.

Wanneer krachtstroom?

In woonhuizen is een krachtstroom-installatie vrijwel nooit nodig. Huishoudelijk apparatuur is niet geschikt voor 400 volt. Laat dus alleen krachtstroom aanleggen als u meer dan 230 V nodig hebt. Schakel daarvoor een installateur in.

Wat is een 3-fasenaansluiting?

Een 3-fasenaansluiting is een aansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Bij een 3-fasenaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 V binnen. In veel bestaande woonhuizen vindt u een 1 -faseaansluiting (aansluitwaarde van 1 x 35 Ampère voor elektriciteit). Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen. Bij nieuwbouw wordt in veel gevallen meteen een aansluiting van 3 x 25 Ampère geïnstalleerd.

Als u nieuwe apparatuur aanschaft die een hoge energiebehoefte heeft, kan het zijn dat u uw huidige 1-fasenaansluiting overbelast. De hoofdzekering/- automaat schakelt dan uit als u te veel apparaten tegelijk aan hebt staan. U kunt dit oplossen door uw apparaten aan te sluiten op verschillende fasen. En daarvoor hebt u een 3-fasenaansluiting nodig. Een installateur kan u hierover adviseren.

Voorbeelden van apparaten met een hoge energiebehoefte zijn jacuzzi's, sauna's, elektrische kookapparatuur of een elektrische warmtepomp. Deze kunt u vaak niet aansluiten op een stopcontact met 230 volt.

3-fasenaansluiting aanvragen

Als u meer capaciteit nodig hebt, vraagt u een verzwaring van uw aansluitcapaciteit aan naar minimaal 3 x 25 ampère. Op de pagina aansluiting wijzigen vindt u voor aansluitingen in Enexisgebied informatie over hoe u een aanvraag in kunt dienen en wat u daarvoor nodig hebt. Hebt u nog geen aansluiting? Vraag dan een nieuwe aansluiting aan van 3 x 25 ampère of zwaarder.

Weet u niet precies of u 3 x 25 ampère nodig hebt of meer? Een installateur kan u vertellen hoe zwaar uw aansluitcapaciteit exact moet zijn.

Van tevoren regelen

Wilt u een 3-fasenaansluiting laten plaatsen? Dan hebt u een 3-fasen hoofdschakelaar nodig. Deze moet geplaatst zijn, vóórdat onze monteur uw aansluiting wijzigt. U bent zelf verantwoordelijk hiervoor. Neem contact op met uw installateur om te controleren of uw hoofdschakelaar al geschikt is. De installateur kan uw hoofdschakelaar zo nodig vervangen.

Wat kost het aanleggen van een 3-fasenaansluiting?

Als u al een aansluiting hebt, vraagt u een wijziging aan van uw huidige aansluiting. De kosten voor het verzwaren van uw aansluitcapaciteit vindt u op de pagina kosten werkzaamheden. Hebt u nog geen aansluiting? Dan vraagt u een nieuwe 3-fasenaansluiting aan. De kosten hiervoor staan ook op de pagina kosten werkzaamheden.

Gevolgen voor de maandelijkse kosten

Door een verzwaring van uw aansluitcapaciteit kunnen de maandelijkse netwerktarieven veranderen. U kunt de tarieven voor uw huidige aansluiting vergelijken met de tarieven van de gewijzigde aansluiting bij maandelijkse netwerktarieven. De maandelijkse netwerktarieven betaalt u via uw energieleverancier en vindt u terug op de jaarafrekening.

Gegevens huidige aansluiting nodig?

Wilt u weten of u een 3-fasenaansluiting hebt en/of wat de capaciteit van uw aansluiting is? Op de pagina Wat is een aansluiting? staat waar u deze informatie vindt.