Wat is krachtstroom en wat kost het aanleggen?

Wilt u krachtstroom aanvragen? Of uw installateur heeft u geadviseerd om krachtstroom aan te leggen?  Lees hieronder of u echt krachtstroom nodig hebt of dat een 3-fasenaansluiting voldoende is.

Krachtstroom of 3-fasen

In de praktijk wordt het begrip 'krachtstroom' vaak verkeerd gebruikt. Uw installateur of leverancier van elektrische apparatuur adviseert u om krachtstroom aan te laten leggen. Wat hij bedoelt, is dat u een 3-fasenaansluiting nodig hebt. Huishoudelijke apparatuur is namelijk niet geschikt om aan te sluiten op krachtstroom.

Wat is krachtstroom?

Krachtstroom, ook wel draaistroom genoemd,  is nodig voor apparaten die heel veel elektriciteit verbruiken en meer spanning vragen dan de standaard 230 volt. Dit zijn meestal apparaten voor industriële toepassingen, zoals compressoren of andere zware machines. Krachtstroom wordt door uw installateur aangelegd. Hij maakt dan een aanpassing in uw installatie zodat de elektrische apparatuur  aangesloten kan worden 'tussen de fasen'. Tussen de fasen ontstaat dan een hogere spanning van 400 volt. Een installateur kan alleen krachtstroom aanleggen als u een 3-fasenaansluiting hebt.

Wanneer krachtstroom?

In woonhuizen is een krachtstroom-installatie niet nodig. Huishoudelijk apparatuur is niet geschikt voor 400 volt. Vraag dus alleen krachtstroom aan als u meer dan 230 V nodig hebt.  Schakel daarvoor een installateur in.

Wat is een 3-fasenaansluiting?

Een 3-fasenaansluiting is een aansluiting van 3 x 25 ampère of hoger. Bij een 3-fasenaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 V binnen. In de meeste bestaande woonhuizen vindt u een 1 -faseaansluiting (aansluitwaarde van 1 x 35 Ampère voor elektriciteit). Er komt dan via één kabel  (fase) 230 volt binnen. Bij nieuwbouw wordt in veel gevallen meteen een aansluiting van 3 x 25 Ampère geïnstalleerd.

Als u nieuwe apparatuur aanschaft die een hoge energiebehoefte heeft, kan het zijn dat u uw huidige 1-fasenaansluiting overbelast. Uw hoofdzekering/- automaat schakelt dan uit als u teveel apparaten tegelijk aan hebt staan. U kunt dit oplossen door uw apparaten aan te sluiten op verschillende fasen. En daarvoor hebt u een 3-fasenaansluiting nodig.

Voorbeelden van apparaten met een hoge energiebehoefte zijn jacuzzi's, sauna's, elektrische kookapparatuur of een elektrische warmtepomp. Deze kunt u meestal niet aansluiten op een stopcontact met 230 volt.

3-fasenaansluiting aanvragen

Als u meer capacteit nodig hebt, vraagt u een verhoging van de capaciteit van uw aansluiting aan naar 3 x 25 ampère of hoger. Op de pagina aansluiting wijzigen vindt u voor aansluitingen in Enexis-netgebied informatie over hoe u een aanvraag in kunt dienen en wat u daarvoor nodig hebt. Hebt u nog geen aansluiting? Vraag dan een nieuwe aansluiting aan van 3 x 25 ampère of meer.

Weet u niet precies of u 3 x 25 ampère nodig hebt of meer? Een installateur kan u vertellen hoe groot de aansluiting exact moet zijn.

Als u een 3-fasenaansluiting wilt laten plaatsen, moet uw hoofdschakelaar daarvoor geschikt zijn. Een 3-fasen hoofdschakelaar moet geplaatst zijn voordat onze monteur uw aansluiting wijzigt. U bent zelf verantwoordelijk hiervoor. Neem contact op met uw installateur om te controleren of uw hoofdschakelaar geschikt is. De installateur kan uw hoofdschakelaar zo nodig vervangen.

Wat kost het aanleggen van een 3-fasenaansluiting?

Als u al een aansluiting hebt, vraagt u een wijziging aan van uw huidige aansluiting. De kosten voor het verhogen van de capaciteit van uw aansluiting vindt u op de pagina kosten werkzaamheden. Hier vindt u ook de kosten voor een nieuwe 3-fasenaansluiting.

Gevolgen voor de maandelijkse kosten

Door een verhoging van de capaciteit van uw aansluiting kunnen de maandelijkse netwerktarieven veranderen. U kunt de tarieven voor uw huidige aansluiting vergelijken met de tarieven van de gewijzigde aansluiting bij maandelijkse netwerktarieven. De maandelijkse netwerktarieven betaalt u via uw energieleverancier en vindt u terug op de jaarafrekening.