Tijdelijk afsluiten of definitief verwijderen?

Gebruikt u geen gas meer? Dan kunt u ervoor kiezen om de gasaansluiting tijdelijk af te sluiten of om deze te verwijderen. We vertellen u er meer over.

stad met Enexis bus
meterkast werkzaamheden

Tijdelijk afsluiten van de gasaansluiting

Twijfelt u of u op een later moment weer gebruikt wilt maken van de gasaansluiting? Dan kunt u ervoor kiezen om deze op verzoek tijdelijk af te sluiten. Dit mag maximaal 12 maanden duren. U betaalt dan alleen beheer-, onderhouds- en administratiekosten. Binnen 12 maanden maakt u de keuze om opnieuw aan te sluiten of definitief te verwijderen.

Monteur controle in meterkast

Gasaansluiting verwijderen

Weet u zeker dat u de gasaansluiting niet meer nodig heeft? Dan kunt u deze afmelden (bijvoorbeeld als u gasloos gaat wonen) of laten verwijderen (bijvoorbeeld bij sloop). 

Verwijderen via een melding

Wanneer u geen gas meer gebruikt dan kunt u ervoor kiezen om via mijnaansluiting.nl een melding te maken: melding einde gebruik. Doet u dit? Dan verwijderen wij de niet-gebruikte gasaansluiting kosteloos. Wij plannen zelf wanneer wij de werkzaamheden uitvoeren. Houd er rekening mee dat dit lang kan duren.

Verwijderen op verzoek

Wilt u de gasaansluiting op een specifieke datum verwijderd hebben? Bijvoorbeeld omdat uw pand wordt gesloopt? Dan vraagt u een verwijdering op verzoek aan van de gasaansluiting. Hierbij plannen wij de werkzaamheden samen met u in. Kiest u voor verwijderen? Dan betaalt u wel kosten.

Gasloos wonen

Laat u de gasaansluiting verwijderen omdat u gasloos gaat wonen? Dan gaat u misschien meer elektriciteit gebruiken. Vraag een erkend installateur of uw huidige elektriciteitsaansluiting zwaar genoeg is. Geeft de installateur aan dat u deze moet verzwaren? Kies dan op mijnaansluiting.nl voor de combinatie-aanvraag: elektriciteit verzwaren en gas verwijderen.

Veelgestelde vragen

 • De kosten voor het herstellen van uw tuin nemen wij sommige gevallen voor onze rekening. Ze zijn dan bij het offertebedrag inbegrepen.

  Dit is het geval bij:

  • het aanleggen van een nieuwe elektriciteitsaansluiting;
  • het aanleggen van een nieuwe gasaansluiting;
  • het verwijderen van een gasaansluiting.

  In andere gevallen, zoals het verwijderen van een elektriciteitsaansluiting, zijn de kosten voor herstelwerkzaamheden in de tuin niet inbegrepen. 

  Gasaansluiting verwijderen

  Soms is een tuin zo ingericht dat de gasleiding erg lastig bereikbaar is. Wanneer dat het geval is, kunnen wij ons beroepen op het recht dat een gasaansluiting altijd bereikbaar moet zijn en hoeven niet alle herstelkosten te worden vergoed.

   

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Alleen wanneer u  uw pand gaat slopen, kunt u een spoedverwijdering aanvragen. Als er geen verdachte of vervuilde grond is, verwijderen we de aansluiting binnen 10 werkdagen. Houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt.

  Gaat u uw pand verduurzamen, bijvoorbeeld omdat u gasloos gaat wonen? Dan kunt u geen verwijdering aanvragen met spoed.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Een verwijdering van uw gasaansluiting vraagt u aan via  Mijnaansluiting.nl . De kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting worden sinds maart 2021 tijdelijk volledig vergoed. U betaalt hier dus niets voor. Meer informatie over het verwijderen van een gasaansluiting leest u op de pagina’s  Aansluiting verwijderen en Ik wil aardgasvrij wonen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?