Eigen netwerk: gesloten distributiesysteem (GDS)
Onder bepaalde voorwaarden mag een bedrijf een eigen elektriciteitsnet beheren. Dit heet een gesloten distributiesysteem (GDS). Voldoet u aan de voorwaarden en beperkt de schaarste op het energienet u in uw energiebehoefte? Dan is een GDS mogelijk een oplossing voor u.
Wat is een gesloten distributiesysteem?
Het uitwisselen van gas of elektriciteit gebeurt in Nederland via openbare netten. Deze zijn in beheer van de landelijke of regionale netbeheerder zoals wij. Het uitwisselen van gas of elektriciteit kan ook in een eigen net. Het net is dan eigendom van een partij zoals een bedrijf, een woningbouwvereniging of een gemeente. Dit noemen we een gesloten distributiesysteem (GDS).
Hoe werkt een gesloten distributiesysteem?
Een gesloten distributiesysteem (GDS) heeft 1 aansluiting op het openbare net. Het netwerk achter die aansluiting is de technische en financiële verantwoordelijkheid van klanten die op het GDS zijn aangesloten. Binnen het GDS kunnen zij zelf afspraken maken. Bijvoorbeeld over hoe ze het maximale uit de aansluiting met het openbare net halen. Want het doel is om het openbare net zo weinig mogelijk te gebruiken.
De belangrijkste voorwaarden
Er zijn strenge regels voor het starten en beheren van een GDS:
- Alleen in de volgende gevallen mag u een GDS aanleggen:
- De bedrijfs- of productieprocessen van uzelf en uw afnemers zijn om technische of veiligheidsredenen samengevoegd.
- U gebruikt het net vooral voor uzelf of voor bedrijven in dezelfde holding.
- U heeft toestemming nodig van de ACM (Autoriteit Consument & Markt). - Uw GDS ligt binnen een duidelijk begrensd gebied.
- Er zijn niet meer dan 500 afnemers op uw net aangesloten.
- Er zijn geen huishoudens op uw net aangesloten.
Voorbeelden GDS
Een paar voorbeelden van gesloten distributiesystemen:
Wind- en zonneparken
Voor wind- en zonneparken in eenzelfde gebied kan het gunstig zijn om samen een GDS aan te leggen. Een los wind- of zonnepark wekt namelijk meestal niet genoeg op voor een directe aansluiting op het hoogspanningsnet. Ook duurt het vaak jaren voordat een aansluiting op het openbare middenspanningsnet mogelijk is. Een samenwerking via een GDS kan ervoor zorgen dat een aansluiting op het hoogspanningsnet wél mogelijk is.Bedrijventerreinen
Een bedrijventerrein kan een GDS bijvoorbeeld gebruiken om elektrische auto's op te laden. Een lokale opwekker zoals een wind- of zonnepark kan direct stroom leveren aan een GDS. Hierdoor zijn de bedrijven minder afhankelijk van het openbare net en de problemen rondom netcongestie.Industrieterreinen
Op een industrieterrein met meerdere bedrijven kan een GDS interessant zijn. Bijvoorbeeld een terrein met chemische fabrieken, waar 1 partij de energielevering centraal regelt. Dit zorgt voor een betrouwbare levering die helemaal is afgestemd op de behoefte van die fabrieken.
Ziekenhuizen
Ook ziekenhuizen kunnen een GDS gebruiken om het stroomverbruik beter te beheren. Door het zelf te regelen hebben ze meer controle over hun specifieke energiebehoeften. Dat geeft meer zekerheid.
Wat zijn de voordelen?
- Betrouwbaarheid
Een GDS biedt betrouwbaarheid. Het systeem is speciaal ingericht op de behoeften van het terrein of de plek. Storingen in het openbare elektriciteitsnet hebben minder snel invloed op het GDS. - Meer controle
Met een GDS heeft u controle over uw energieopwek, -opslag en -distributie. U kunt deze afstemmen op de energiebehoeften en snel reageren op veranderingen. U bent minder afhankelijk van uw netbeheerder. - Efficiënt energiegebruik
Met een GDS kunt u de beschikbare ruimte op het net slim gebruiken en netcongestie voorkomen. Ook kunt u extra transformatoren of slimme technologieën voor de sturing van energiestromen gebruiken. - Kostenbesparing
De energiestromen blijven binnen een beperkt gebied. Dit kan leiden tot lagere transportkosten. Ook het efficiënt gebruik van energie levert op de lange termijn lagere kosten op.
Hoe kan ik ermee aan de slag?
Het opzetten van een GDS is ingewikkeld. Het vereist naleving van strenge regelgeving en toestemming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Voor de aanleg en het beheer is gespecialiseerde kennis en technische expertise nodig. Ook vraagt het vaak om een flinke investering.
Voor het opzetten van een GDS als oplossing voor uw energievraag neemt u de volgende stappen:
- 1
Doe een haalbaarheidsstudie
Onderzoek of een GDS voor u juridisch, technisch en financieel haalbaar is. Een energiepartner kan u hierbij ondersteunen. Kijk ook naar andere oplossingen zoals een Directe Lijn of een Groepstransportovereenkomst (GTO).
Bekijk andere oplossingen - 2
Ga in gesprek met uw netbeheerder
Door een GDS kan er op een andere plek in het net een probleem ontstaan. Het is daarom van belang om uw netbeheerder te informeren over de plannen. Zo kan deze de impact op het openbare net bepalen.
- 3
Vraag op tijd toestemming aan bij de ACM
Voor een GDS heeft u toestemming nodig van de ACM. U regelt dit door een ‘ontheffing netbeheer’ aan te vragen. Vraag hierbij advies aan een jurist. Binnen 6 maanden neemt de ACM een besluit over uw aanvraag.
Aanvraag bij ACM doen
Veelgestelde vragen over het gesloten distributiesysteem (GDS)
Aan wie kan ik vragen stellen over een gesloten distributiesysteem (GDS)?
Bedrijven regelen zelf een gesloten distributiesysteem (GDS). Netbeheerders spelen hier geen rol bij. Heeft u vragen? Neem dan contact op met bijvoorbeeld een technische installatiebedrijf, adviesbureau of een jurist.
Bent u van plan een GDS aan te leggen? Meld dit dan wel op tijd bij ons. Zie ook: ‘Waarom is het belangrijk uw GDS te melden bij de netbeheerder?’.
Heeft dit antwoord u geholpen?Waarom is het belangrijk een gesloten distributiesysteem (GDS) te melden bij de netbeheerder?
De aanleg van een GDS kan voor een probleem zorgen in het stroomnet. Het kan de balans van vraag en aanbod verstoren. Meld het dus op tijd bij de netbeheerder. Het is vooral belangrijk dat u op tijd laat weten welke duurzame energie-installaties u binnen de GDS wilt gebruiken. Denk hierbij aan zonnepanelen, windturbines, warmtekrachteenheden en/of biomassa-installaties.
Wilt u een GDS bij ons melden? Neem contact op via Service en contact.
Heeft dit antwoord u geholpen?Wat gebeurt er als ik een gesloten distributiesysteem (GDS) opzet zonder toestemming van de ACM?
Zonder toestemming van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is uw GDS illegaal. U bent dan dus strafbaar. De ACM voert hier strenge controles op uit en kan bijvoorbeeld een boete geven. Want het beheren van een gas- of elektriciteitsnet is een grote verantwoordelijkheid. Het vraagt veel kennis en expertise.
Controleer met deze beslisboom van de ACM of er sprake is van een illegaal eigen net.
Heeft dit antwoord u geholpen?
Meer informatie?
Heeft u nog vragen over gesloten distributiesystemen? Neem dan contact op met een specialist, zoals een technisch installatiebedrijf, een adviesbureau of een jurist. Zodra u van plan bent een GDS aan te aanleggen, neem dan contact met ons op via Service en contact.