Flexoplossing: biedplichtcontract voor redispatch

Heeft u 1 MW of meer gecontracteerd transportvermogen en bent u als Congestie Service Provider (CSP) erkend? Of vertegenwoordigt u als CSP 1 of meer klanten die samen meer dan 1 MW gecontracteerd vermogen hebben? Door een biedplichtcontract voor redispatch af te sluiten helpt u mee om een tekort aan transportcapaciteit op het net te verminderen.

Windmolens en weg

Wat is een biedplichtcontract voor redispatch?

Is er sprake van congestie op het elektriciteitsnet, oftewel een tekort aan transportcapaciteit? En heeft u een biedplichtcontract voor redispatch? Dan kunt u, zodra wij een afroep doen, met uw flexibel regelvermogen een bod doen op basis van afspraken in uw contract. Het bod doet u via handelsplatform GOPACS. Bij een afroep geven wij via GOPACS aan hoeveel regelvermogen nodig is, op welke dag het aangepast moet worden en in welk tijdsblok. Ook andere klanten in het gebied kunnen een bod doen. Zodra uw bod gekozen is, ontvangt u een bevestiging en past u het vermogen op het afgesproken tijdstip aan. U ontvangt bij het afsluiten van het contract een vaste beschikbaarheidsvergoeding per maand en een vergoeding per afroep. 

Voorbeeldcontracten

Bekijk wat er in een voorbeeldcontract voor invoerders en verbruikers staat:

Hoe werkt het in de praktijk?

Stel op  woensdagmiddag 15.30 uur, na het afsluiten van de dagmarkt, zien we dat op donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur op een bepaald station congestie optreedt. Als we hier niets aan doen, dan raakt ons elektriciteitsnet overbelast. En uiteindelijk moeten we aansluitingen van klanten helemaal afschakelen. Dat willen we voorkomen.

  • Bent u op dit station aangesloten én heeft u een biedplichtcontract voor redispatch? Dan vragen wij u om via handelsplatform GOPACS een bod te doen op onze afroep. 
  • GOPACS bekijkt alle biedingen en kiest het meest efficiënte en goedkoopste bod uit. De gekozen klant krijgt daarna via GOPACS de opdracht om het aangeboden regelvermogen tijdens het gevraagde tijdsblok in te zetten.   U bent zelf verantwoordelijk om het vermogen tijdelijk via uw installatie aan te passen. 
  • Nadat uw regelvermogen is ingezet, ontvangt u van GOPACS een vergoeding. GOPACS bepaalt de vergoeding door te controleren of de afroep is opgevolgd en afgerond.

Welke financiële vergoeding krijg ik?

Als u een biedplichtcontract voor redispatch heeft, ontvangt u een financiële vergoeding van GOPACS. Deze vergoeding bestaat uit de volgende 2 onderdelen.

  1. Een beschikbaarheidsvergoeding: wij vragen u om tijdens de contractperiode beschikbaar te zijn. Tijdens deze hele periode kunnen wij u vragen om uw regelvermogen in te zetten. U krijgt van ons per maand een beschikbaarheidsvergoeding. Deze ontvangt u ook als wij uw regelvermogen niet gebruiken. 
  2. Een vergoeding per bod: als u een bod doet en uw regelvermogen inzet, krijgt u een vergoeding per afroep in € per kW per 15 minuten. We kijken hierbij naar het ingediende en overeengekomen aanbod dat vooraf in uw contract is opgenomen. Deze vergoeding komt bovenop de maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding. 

Wanneer loopt het contract af?

De duur van het biedplichtcontract voor redispatch is vanaf het moment van verwachte congestie op het elektriciteitsnet in een specifiek gebied tot aan wanneer het verzwaarde net ingezet kan worden. Om eventuele uitloop van de oplevering van het verzwaarde net op te vangen is de einddatum in het contract + 1 jaar.

Hoe kan ik een contract regelen?

Wilt u uw flexibel regelvermogen aanbieden? Geef dit aan ons door via  ons interesseformulier.

Zodra er in uw gebied congestie optreedt en we congestiemanagement  als oplossing onderzoeken nemen we contact met u op. Is er in uw gebied geen sprake van congestie? Dan bewaren wij uw gegevens en nemen contact met u op zodra er congestie in uw gebied optreedt en we onderzoek doen naar congestiemanagement.
Heeft u vragen over het biedplichtcontract voor redispatch? Neem dan contact op met uw relatiemanager of bel onze Klantenservice.