Investeren in groen gas

Steeds meer bedrijven willen groene energie afnemen en terugleveren. Hierdoor is op verschillende plekken de maximale transportcapaciteit van ons elektriciteitsnet bereikt. Een gevolg hiervan is dat we bijvoorbeeld nieuwe zonne- en windparken niet meer kunnen aansluiten. Wilt u op een andere manier investeren in duurzame energie? Overweeg dan om een vergister te installeren.

Vergister groen gas

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Hierbij maken producenten gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Groen gas is CO2-neutraal en bestaat uit biogas. Biogas ontstaat onder andere uit vergisting of vergassing van afval- en reststromen uit bijvoorbeeld de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering. Dankzij een speciaal proces krijgt het biogas dezelfde kwaliteit als aardgas. Daarna krijgt het de noemer groen gas en kunnen we terugleveren via het gasnetwerk. Dit noemen we ook wel invoeden.

Vergister groen gas
Groengas-vergisters

Zelf groen gas invoeden

U kunt als investeerder een vergister laten plaatsen op een centrale locatie. Er wordt dan biomassa zoals koeienmest van bijvoorbeeld boerenbedrijven uit de omgeving naar de vergister gebracht. 

Groen gas produceren en terugleveren heeft een goede voorbereiding en aanpak nodig. U doorloopt hierbij vier stappen. Tijdens de eerste stap krijgt u van onze relatiemanager advies op maat. Bijvoorbeeld over welke locatie gunstig is voor u om een vergister te plaatsen.

Wilt u weten of het haalbaar is voor u? Vraag kosteloos en vrijblijvend een haalbaarheidstoets  aan. 

Voordelen groen gas invoeden

Een vergister voor groen gas, zonneparken en windparken zijn allemaal duurzame energievoorzieningen om groene energie op te wekken. Toch zijn er ook wat verschillen. In de tabel ziet u de voor- en nadelen van de verschillende energievoorzieningen.

VraagGroengas-vergisterZonneparkWindpark
Hoeveel uur per dag wekt de energievoorziening stroom op?24 uur per dagAfhankelijk van aantal zonurenAfhankelijk van aantal winduren
Blijft u invoeden ondanks transportschaarste op het energienet?
Is de energievoorziening een duurzame oplossing?
Wat is de doorlooptijd om de energievoorziening in te richten?Ca. 2 jaarCa. 5 jaar (afhankelijk van de netcapaciteit)Ca. 5 jaar (afhankelijk van de netcapaciteit)
Scroll links/rechts voor meer
Groen gas verdeler met leidingen

10 tips succesvol groen gas invoeden

Wij weten dat er veel komt kijken bij de productie en teruglevering van groen gas. Download daarom onze gids met 10 tips om goed voorbereid te starten met het invoeden van groen gas.