Dubbeltarief

Betaalt u in de avonduren en in het weekend een lager tarief dan overdag? Dan hebt u een energiecontract voor dubbeltarief. En wekt u energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen en levert u terug aan ons energienet? Dan krijgt u met dubbeltarief overdag iets meer voor uw energie dan 's nachts.

dubbeltarief

Nadat het TF-signaal uitgeschakeld is, kunt u alleen met een slimme meter nog gebruikmaken van dubbeltarief. De traditionele en niet-slimme digitale meters zullen namelijk geen signaal ontvangen om van tarief te wisselen.

Wat moet ik doen?

Ik heb al een slimme meter

Dan hoeft u niets te doen en verandert er ook niets voor u. In de slimme meter zit een ingebouwde klok en kalender waardoor het mogelijk blijft om te schakelen tussen hoog- en laagtarief.

Ik heb nog geen slimme meter

Hebt u nog geen slimme meter, maar wilt u wel gebruik blijven maken van dubbeltarief? U hebt, vóórdat het signaal werd uitgezet, nog een het aanbod voor een gratis slimme meter gekregen. Ook aan klanten bij wie de installatie eerder niet goed uitkwam, hebben wij de slimme meter nogmaals gratis aangeboden. Als u geen slimme meter wilt, blijft de huidige meter gewoon hangen. U blijft dan zelf de meterstanden doorgeven en kunt per 1 juli 2021 geen gebruik meer maken van dubbeltarief. Er blijft in de meter één telwerk lopen en uw verbruik wordt tegen enkeltarief afgerekend. Uw energieleverancier kan u hier meer over vertellen.

Is de installatie van de slimme meter bij u om technische redenen (nog) niet gelukt? Wij onderzoeken op dit moment wat de mogelijkheden zijn om alsnog een slimme meter te kunnen plaatsen. Tot die tijd betekent dit helaas dat u straks geen gebruik meer kunt maken van dubbeltarief. U krijgt hierover een brief van ons.

Lees meer over de (installatie van de) slimme meter.

Rendement dubbeltarief

Het dubbeltarief levert tegenwoordig niet zoveel voordeel meer op als vroeger. Om met het dubbeltarief voordeliger uit te zijn dan met het enkeltarief moet u meer dan de helft van uw energie in de daluren verbruiken. Bij een verhouding van 50% levert dat een voordeel op van gemiddeld zo’n 6 euro per jaar. Bij zowel de Consumentenbond als Energieleveranciers.nl kunt vergelijkingen van enkel- en dubbeltarief bekijken.

Meetgegevens niet laten versturen?

Wilt u wel dubbeltarief houden, maar u wilt niet dat wij uw meterstanden op afstand uitlezen? Dan kunt u uw slimme meter administratief uit laten zetten. Wij wisselen dan alleen gegevens uit om uw meter goed te laten functioneren en te beheren. U kunt dan nog steeds gebruikmaken van het dubbeltarief en van energieverbruiksmanagers die u rechtstreeks met een stekker aansluit op uw slimme meter. Op onze pagina over de slimme meter staat hierover meer informatie. U kunt onze Klantenservice bellen om het administratief uitzetten voor u te regelen.

Was dit antwoord nuttig?