Automatisch in- en uitschakelen van boilers

Op 1 juli 2021 hebben de netbeheerders landelijk het TF-signaal (toonfrequent-signaal) uitgezet. Dit signaal maakte dubbeltarief (ook hoog-/laagtarief of piek-/daltarief genoemd) mogelijk. Er zijn ook nog andere toepassingen die ‘meeliften’ op het TF-signaal voor dubbeltarief, zoals de boiler. Ga na of u een elektrische boiler in huis hebt. Dan is de kans aanwezig dat deze ook automatisch in- en uitschakelde via het TF-signaal. Als de boiler schakelde op het TF-signaal, werd het water ’s nachts opgewarmd.

boiler

We hebben het signaal overdag uitgezet, dat betekent dat uw boiler daarna uit blijft staan. De boiler krijgt geen seintje meer om weer in te schakelen en het water te verwarmen. Dit betekent dat u alleen nog koud water hebt, totdat u de boiler zelf weer inschakelt. De boiler schakelt vervolgens niet automatisch weer uit zoals u gewend was. Wilt u de boiler weer automatisch laten schakelen? Vraag een installateur om bijvoorbeeld een tijdschakelklok te plaatsen. Zo’n schakelklok neemt de werking van het TF-signaal voor de boiler over

Het kan ook zo zijn dat uw boiler wel 's nachts opwarmt, maar niet schakelt op het TF-signaal, maar via een tijdschakelklokje. Dan verandert er niets voor u en hoeft u niets te doen.

Lees meer over het verdwijnen van het TF-signaal

Moet de aansturing van mijn boiler worden aangepast i.v.m. stopzetten TF-signaal??

Wilt u weten of uw boiler op het TF-signaal schakelt en wat u in die situatie moet doen? In onderstaand stappenplan leest u precies waar u dat aan kunt zien en wat u per situatie moet doen.

Stappenplan

STAP 1:

Hebt u een boiler op gas of een elektrische boiler?
 • Ik heb een boiler op gas: Uw boiler schakelt niet op het TF-signaal. U hoeft niets te doen.
 • Ik heb een boiler op elektriciteit: Ga naar stap 2.

STAP 2:

Hoe groot is uw elektrische boiler?
 • Ik heb een kleine elektrische boiler van 10 tot 25 liter: Kleine boilers, zoals close-inboilers in een keukenkastje, schakelen niet op het TF-signaal. U hoeft niets te doen.
 • Ik heb een grote elektrische boiler voor al het warme water in huis: Ga naar stap 3.

STAP 3: 

Staat uw boiler zo ingesteld dat hij alleen ’s nachts opwarmt?
 • Nee, mijn boiler warmt het water ook overdag op: Uw boiler schakelt niet op het TF-signaal. U hoeft niets te doen. 
 • Ja, mijn boiler warmt alleen in de nacht op: Waarschijnlijk maakt uw boiler gebruik van het TF-signaal. Ga naar stap 4.

STAP 4:

Kijk in uw meterkast. Hangt er een kastje zoals op een van de foto’s hieronder?
 • Ja, ik heb zo’n kastje: Dit is een tijdschakelklokje. Dit klokje zorgt ervoor dat uw boiler ook na 1 juli een seintje krijgt om op te warmen. Er verandert niets voor u na 1 juli. U hoeft niets te doen.   
 • Nee, ik heb niet zo’n kastje. Ga naar stap 5.

    

 

STAP 5:

Hangt er in de buurt van uw boiler een SlimmeBoiler Module (of een andere vergelijkbare oplossing)?
 • Ja, ik heb zo’n module bij mijn boiler hangen: Voor u verandert er niets na 1 juli. U hoeft niets te doen.
 •  Nee, ik heb niet zo’n module: Ga naar stap 6.


STAP 6:

Zit er in uw meterkast een knop zoals op een van de foto’s hieronder?
 • Ja, ik heb zo’n knop in mijn meterkast: Wanneer u op de rode knop drukt, kunt u de opwarming van de boiler handmatig starten. Het beste kunt u dit ruim voor 1 juli een keer testen. Werkt het? U kunt zelf na 1 juli regelen dat u geen koud water hebt. Werkt het niet? Ga naar stap 10.
 •  Nee, ik heb niet zo’n knop in mijn meterkast. Ga naar stap 7.

    

STAP 7:

Zit er in uw meterkast een schakelaar zoals op de foto hieronder?
 • Ja, ik heb zo’n schakelaar in mijn meterkast: Door de schakelaar op ‘DAG-NACHT’ te zetten, start u de opwarming van het water in de boiler handmatig. Het beste kunt u dit ruim voor 1 juli een keer (overdag) testen. Werkt het? Dan kunt u zelf na 1 juli regelen dat u geen koud water hebt. Werkt het niet? Ga naar stap 10.
 •  Nee, ik heb niet zo’n schakelaar in mijn meterkast: Ga naar stap 8.


STAP 8:

Zit er in uw meterkast een schakelaar zoals op de foto hieronder?
 • Ja, ik heb zo’n schakelaar: Met deze schakelaar kunt u uw boiler voor maximaal 2 uur het water laten opwarmen. Na 1 juli is dit geen handige oplossing, omdat u dan steeds weer aan deze schakelaar moet draaien. Ga naar stap 10.
 • Nee, ik heb niet zo’n knop in mijn meterkast: Ga naar stap 9.


STAP 9:

Staat uw situatie er niet bij?

STAP 10:

Huurt u uw elektrische boiler of is de boiler uw eigendom?
 • Ik huur mijn boiler: Neem contact op met de verhuurder van uw boiler. De gegevens van de verhuurder van de boiler zijn meestal te vinden op de boiler zelf.
 • Ik huur mijn boiler van de verhuurder van mijn woning: Neem contact op met de verhuurder van uw woning.
 • De boiler is mijn eigendom: Neem contact op met het bedrijf waar u een onderhoudscontract hebt of met een erkend installateur. Deze kan u helpen uw boiler zo aan te passen dat hij na 1 juli blijft werken. Hieraan zijn kosten verbonden. U vindt erkende installateurs op de website van Techniek Nederland.

Vraag een installateur om bijvoorbeeld een tijdschakelklok te plaatsen. Zo’n schakelklok neemt de werking van het TF-signaal voor de boiler over. Wilt u geen schakelklok laten installeren? Vaak kunt u uw boiler ook handmatig met een knop inschakelen. Waar die knop precies zit, verschilt per boiler. Meer informatie leest u in de handleiding van uw boiler.