Buurtvoorstel

Om gemeenten te ondersteunen bij het maken van nieuwe plannen, introduceren we Buurtvoorstel: een tool die inzicht biedt in de langetermijnverwachtingen per buurt en tegelijkertijd u als gemeente de mogelijkheid geeft om uw plannen met ons te delen.

Woningen met zonnepanelen en water

Wat is Buurtvoorstel?

Buurtvoorstel geeft inzicht in de toekomstige ontwikkelingen die wij verwachten in de buurten binnen elke gemeente. Hiermee sturen we
bijvoorbeeld op een goede mix van warmteoplossingen. Met de tool geven we u als gemeente inzicht in onze verwachtingen op 4 thema’s:

  • Warmte: waar verwachten we warmtenetten of warmtepompen?
  • Duurzame opwek: met welke groei in opwek met zonnepanelen houden we rekening?
  • Personenvervoer: waar verwachten we toekomstige laadpunten?
  • Woningbouw: welke nieuwbouwplannen voorzien we?

Buurtvoorstel geeft voor deze 4 thema’s een inschatting van de ontwikkelingen richting 2050. Dit helpt u bij het maken van realistische en goed onderbouwde Warmteprogramma’s en Wijkuitvoeringsplannen.

Tegelijkertijd kunt u uw ideeën en plannen met ons delen. Buurtvoorstel is geen definitieve waarheid, maar een gespreksstarter om samen het eindbeeld verder te verbeteren. Zo zorgen we ervoor dat onze investeringsplannen beter passen bij de lokale ambities en ontwikkelingen.

Waarom Buurtvoorstel?

Buurtvoorstel biedt de mogelijkheid om proactief samen te werken. Wij delen onze verwachtingen en u als gemeente deelt uw plannen. Dit biedt 2 belangrijke voordelen:

  • U als gemeente krijgt waardevolle data: U kunt op buurtniveau zien welk type warmtevoorziening wij verwachten in 2050, maar ook onze verwachtingen voor zonnepanelen, laadpalen voor elektrische voertuigen en nieuwbouw;
  • Wij krijgen input voor onze netuitbreidingen: Door onze prognoses te combineren met de gemeentelijke plannen, kunnen wij de juiste investeringen doen om de benodigde netcapaciteit te realiseren.

Wat kunt u verwachten?

Buurtvoorstel bevat een interactieve kaart waarop de data van 4 thema’s per buurt wordt weergegeven. U als gemeente kunt:

  • Onze langetermijnverwachtingen inzien op basis van het meest realistische scenario, als inschatting voor hoe buurten zich ontwikkelen;
  • Uw eigen plannen en aanvullende data invoeren, zoals warmtenetplannen of all-electric wijken;
  • Updates doorvoeren wanneer plannen concreter worden, zodat Buurtvoorstel actueel blijft.

Aansluiting op het ondersteuningsaanbod van NPLW

Buurtvoorstel sluit direct aan bij het ondersteuningsaanbod van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW). Dit programma helpt u bij het maken van een Warmteprogramma. De inzichten uit Buurtvoorstel kunnen hierbij gebruikt worden. De resultaten kunnen gemakkelijk in Buurtvoorstel verwerkt worden, zodat wij hier rekening mee kunnen houden.

Twee mannen buiten wandelend in gesprek

Hoe gaat het van start?

In maart ontvangt u een uitnodiging om toegang te krijgen tot Buurtvoorstel. Via de online tool kunt u direct aan de slag. Heeft u al een Warmteprogramma of Wijkuitvoeringsplan? Dan vragen we u deze informatie via Buurtvoorstel met ons te delen.

Medewerkers van Enexis lopen hun bus uit de straat op in een dorp met een kerk op de achtergrond

Meer weten?

Neem contact op met uw Partner Energietransitie. Weet u niet wie dit is, neem dan contact op met de klantenservice via service en contact of via onderstaande knop.