Update netcapaciteit augustus

Maandelijks geven wij u een update over de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet (hoogspannings- en middenspanningsnet) in ons verzorgingsgebied.

In deze update:

 

Nieuwe congestiegebieden in Overijssel 

Wij hebben bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) melding gemaakt van transportschaarste voor afname op de volgende stations:

StationsnaamVerwachte netuitbreiding gerealiseerd
Almelo Mosterdpot2027
Oldenzaal2027
Scroll links/rechts voor meer

We gaan in dit gebied onderzoek doen naar congestiemanagement. Voorlopig geven wij voor die stations station geen offertes met transportcapaciteit uit aan grootverbruikers. 

Via de schaarstekaarten, zijn de achterliggende data te downloaden en is op postcodeniveau te zien  welke gebieden worden geraakt. 

Dreigende transportschaarste in Groningen en Overijssel

Wij doen ook een melding van zogenoemde dreigende transportschaarste voor afname in Groningen en Overijssel. 

In Overijssel gaat het om de hoog- en middenspanningsstations (HS/MS-stations): 

 • Enschede Van Heekstraat, 
 • Enschede Wesselerbrink, 
 • Goor, 
 • Hardenberg, 
 • Hengelo Weideweg, 
 • Nijverdal, 
 • Tubbergen, 
 • Vroomshoop.

In Groningen gaat het om hoog- en middenspanningsstation

 • Groningen Hunze.

Deze gebieden worden geel op de schaarstekaart. Dat betekent dat het voor grootzakelijke klanten nog steeds mogelijk is om een nieuwe of zwaardere aansluiting met transportcapaciteit te krijgen, maar dat de beschikbare capaciteit bijna vergeven is. Wel zijn offertes voor grote aansluitingen in deze gebieden één maand geldig, in plaats van de gebruikelijke drie maanden. In deze regio’s informeren wij bedrijven alvast over de mogelijkheden van congestiemanagement/inzet van flexibel vermogen.

Formele melding transportschaarste Drenthe, Groningen en Noord-Brabant

Tot slot doen wij een formele melding van transportschaarste op stations in gebieden waar de landelijke netbeheerder TenneT op dit moment al knelpunten heeft in het hoogspanningsnet. De meldingen hebben om die reden geen extra impact voor onze klanten.

Het gaat om blokken van onze hoog- en laagspanningsstations voor teruglevering van elektriciteit in:

 • Helmond Zuid (Noord-Brabant),
 • Stadskanaal (Groningen),
 • Bargermeer en Gasselte Kraanlanden (Drenthe).

Voor afname van elektriciteit gaat het om blokken op station:

 • Best (Noord-Brabant).  

Aanpak

We werken met man en macht aan uitbreiding en verzwaring van het net. Maar de realiteit is dat deze projecten jaren duren. Dit zorgt op korte termijn niet voor genoeg capaciteit.

In de tussentijd onderzoeken we de mogelijkheden van congestiemanagement. Wanneer bestaande klanten in de regio flexibel kunnen omgaan met de vraag naar tansportcapaciteit (in dit geval voor afname), komt extra capaciteit op het elektriciteitsnet vrij.

U leest hier meer over op onze pagina met lopende congestieonderzoeken

Inzicht in de wachtlijst

Met de wachtlijstkaarten ziet u de lengte van de wachtlijsten en het aangevraagde vermogen per hoog- en middenspanningsstation in ons verzorgingsgebied. Bekijk de kaarten van Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

Extra capaciteit in hoogspanningsnet in Drenthe

Er komt extra ruimte op het hoogspanningsnet van TenneT in Drenthe. Dat blijkt na uitgebreid onderzoek in de regio door TenneT. Dit is goed nieuws voor een deel van de klanten in de regio die nu op de wachtlijst staan. De overgebleven ruimte op het hoogspanningsnet is tot halverwege 2024 wel beperkt, waarschuwt de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. 

In november 2022 kondigde TenneT aan dat het koppelstation Zeijerveen (in Assen) – dat verbonden is met een deel van het regionale net van ons in Drenthe en een klein deel van Overijssel - tegen de maximale belasting aan zit. Sindsdien zetten wij nieuwe aanvragen voor grootzakelijke aansluitingen in de regio op een wachtlijst. De afgelopen maanden deed TenneT onderzoek naar de situatie op het elektriciteitsnet en eventuele maatregelen in het koppelstation Zeijerveen. Uit dit onderzoek blijkt dat er 46 MW beschikbaar komt, doordat het station zwaarder belast kan worden. 

Op dit moment berekenen wij wat de impact is van deze extra ruimte op ons net. Wij verwachten in oktober meer duidelijkheid te geven over wat dit betekent voor klanten op de wachtlijst en aan wie wij transportcapaciteit aanbieden

Het aantal aanvragen voor een aansluiting op het elektriciteitsnet stijgt onverminderd hard. Het net raakt op veel plekken vol en klanten moeten rekening blijven houden met lange wachttijden. We houden u op de hoogte.

Interesse doorgeven

Wilt u bijdragen aan het oplossen van het tekort aan transportcapaciteit en heeft u flexibel vermogen wat u kunt inzetten? Geef dan uw interesse aan ons door.