Tariefvoorstel 2023

Enexis Netbeheer heeft bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voorstellen voor de netwerkkosten voor 2023 ingediend. Deze voorgestelde tarieven worden vandaag door de ACM openbaar gemaakt. De netwerkkosten van energie voor klanten met een grootzakelijke aansluiting stijgen. Wij vinden het belangrijk om u hier alvast over te informeren.

Update: 28-11-2022

Vandaag heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de definitieve tarieven voor 2023 gepubliceerd. Weten wat de tarieven voor 2023 zijn?


Stijging netwerkkosten 

Voor klanten met een grootzakelijke aansluiting stijgen de netbeheerkosten voor elektriciteit gemiddeld tussen de 27% en 31%. Voor gas is dit 19% tot 23%. De mate van de stijging is afhankelijk van de grootte van de aansluiting en het verbruik.

Uw tarieven voor 2023

Wij hebben bij de ACM een tariefvoorstel ingediend. Hiermee kunnen wij nog geen persoonlijke berekening voor u maken. ACM moet het voorstel nog beoordelen. Voldoet het aan de wettelijke regels? Dan stelt ACM onze tarieven vast in een tarievenbesluit. Zodra de tarieven definitief zijn, informeren wij u over de kosten die wij per 1 januari 2023 bij u in rekening brengen. We verwachten het definitieve besluit eind november. Medio december hebben wij de berekeningen gemaakt en ontvangt u van ons bericht.

Oorzaken hogere tarieven

De 3 belangrijkste oorzaken voor de tariefstijging zijn: 

1. Hogere kosten van netverlies en andere manier van verrekenen

Door de gestegen energietarieven van de leveranciers betalen ook wij hoge kosten voor het inkopen van netverliezen. Netverliezen ontstaan omdat er energie verloren gaat. Bijvoorbeeld bij het transport van gas en elektriciteit en bij het omzetten van bijvoorbeeld hoogspanning naar laagspanning. Normaal gesproken nemen wij een schatting van deze kosten mee in onze tarieven. Nu de energiekosten zo hoog zijn, zijn de geschatte kosten voor de netverliezen te laag. Daarom heeft de ACM besloten om niet de geschatte maar een voorschot op de werkelijke kosten in de tarieven op te nemen. 

2. Inflatie

Een andere oorzaak van de tariefstijging is de inflatie van 12%.

3. Gestegen inkoopkosten bij TenneT

Wij betalen aan TenneT (de landelijke netbeheerder) transportkosten voor het transport van de energie over het landelijke net van TenneT naar het regionale net van Enexis. Deze kosten worden verwerkt in de tarieven die Enexis aan haar klanten in rekening brengt. Omdat de inkoopkosten van TenneT structureel zijn gestegen, stijgen de kosten van regionale netbeheerders ook.

Veelgestelde vragen

  • De tarieven worden vastgesteld door middel van een wettelijke formule, de inkoopkosten die landelijk netbeheerder TenneT doorbelast aan de regionale netbeheerders, plus eventuele correcties door uitzonderlijke situaties. Via tariefregulering houdt de ACM toezicht op deze tarieven.

    Heeft dit antwoord u geholpen?