Focus op de uitvoering van de energietransitie

Wij werken elke dag aan een betrouwbaar, betaalbaar en vooral veilig energienetwerk. Ook tijdens de grote uitdaging waar we nu middenin zitten: de uitvoering van de energietransitie. Dit heeft gevolgen voor iedereen die energie afneemt en teruglevert. Onze rol als netbeheerder is hierin heel erg belangrijk en vraagt om focus op 3 doelen. We delen graag wat dit voor u betekent.

Iedereen kan in de toekomst altijd en overal energie afnemen en terugleveren

Wij willen dat in de toekomst onze klanten altijd en overal energie kunnen afnemen en terugleveren. Zo heeft iedereen altijd warmte, licht én een opgeladen auto. Dit is een uitdaging nu we middenin de energietransitie zitten. Het is namelijk druk op het energienet. Sommige aanvragen voor een verzwaring van de aansluitwaarde of teruglevering van elektriciteit staan nu lang op de wachtlijst. Daarom werken we hard aan uitbreiding van het net, zodat we dit doel in de toekomst waar kunnen maken. We leggen nieuwe kabels aan, vergroten de capaciteit van elektriciteitsstations en werken aan een gasnetwerk dat in de toekomst ook duurzame gassen en andere energiedragers kan transporteren.

Klanten weten wat ze aan ons hebben

Het Nederlands energienet behoort tot 1 van de meest betrouwbare ter wereld. Nederlanders zitten per jaar gemiddeld maar 20 minuten zonder elektriciteit en 48 seconden zonder gas. Om dit ook in de toekomst waar te maken, breiden we ons net zo snel mogelijk uit. Ons doel is om ieder jaar de capaciteit met minimaal 1 gigawatt te verhogen. Dit is nodig om nieuwe aansluitingen en aanvragen voor teruglevering mogelijk te maken. We doen er alles aan om deze ruimte nu al te bieden, bijvoorbeeld met congestiemanagement. Ons doel is om uiterlijk in 2026 minimaal 85% van onze klanten op de gewenste tijd aan te sluiten. En in de tussentijd houden we onze klanten op de hoogte van hoe het met hun aanvraag gaat.

Optimale energiekeuzes

Om duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energie af te nemen en terug te leveren is onze kennis van het net en de techniek onmisbaar. Deze delen we met overheden, bedrijven en organisaties die bezig zijn met de energie van de toekomst. Door alle kennis te bundelen, maken we samen de juiste keuzes in vernieuwing en uitbreiding van het energienet. Dit is belangrijk voor onze samenleving en voor u. In de samenwerking met onze partners focussen wij op betrouwbaarheid en betaalbaarheid, zodat u niet veel meer gaat betalen en ook in de toekomst energie kunt blijven afnemen en terugleveren.

Lees het strategisch plan van Enexis Groep.