Nieuwe techniek voorkomt overlast bij aanleg van nieuwe elektriciteitskabels

Enexis Netbeheer werkt in Tilburg op grote schaal aan het gas- en elektriciteitsnet. Eén van de projecten is de aanleg van elektriciteitskabels om de binnenstad van extra stroom te kunnen voorzien.

Op dit moment is het elektriciteitsnet in de binnenstad namelijk zo goed als volledig benut, waardoor we binnen enkele jaren geen nieuwe aansluitingen meer kunnen aanleggen. Om dit te voorkomen worden er nieuwe kabels gelegd. In veel gevallen moeten we hiervoor wegen openbreken. Door een nieuwe techniek met gestuurde boringen is dit gelukkig niet altijd meer nodig.

Bij één van de projecten in Tilburg zouden we oorspronkelijk 1,6 kilometer aan wegen midden door de binnenstad open moeten breken. Door middel van een gestuurde boring kunnen we de elektriciteitskabels onder de weg doortrekken. Dit zorgt ervoor dat de weg alleen open hoeft op de plek waar de boring begint en eindigt. We kunnen de elektriciteitskabels vervolgens onder gebouwen, wegen en zelfs onder het spoor doortrekken. Hierdoor wordt de kabelweg ook nog eens veel korter, namelijk slechts 400 meter lang. Daarmee besparen we tijd en geld en zorgen we voor minder overlast voor omwonenden en weggebruikers. 

Wilt u zien hoe dat in zijn werk gaat? Bekijk dan de video.