Wat kunt u doen om spanningsproblemen te voorkomen?

Het komt wel eens voor dat in straten met veel zonnepanelen de omvormers een paar uur per dag uitvallen. Dit gebeurt veelal in het voorjaar. Hoe kan dit? En wat kunt u doen om dit te voorkomen? Wij leggen het u graag uit.

Het is tegenwoordig in straten met veel zonnepanelen zo druk op het energienet dat er op zonnige dagen spanningsproblemen kunnen ontstaan. Dit komt doordat er dan meer stroom wordt opgewekt dan kan worden teruggeleverd aan het energienet. Een van de oorzaken hiervan is dat te veel zonnepanelen in de straat op dezelfde fase aangesloten zijn. Het elektriciteitsnet kan de opgewekte energie niet opslaan. Als er meer energie wordt opgewekt dan het energienet aankan, raakt het net overbelast en kan de omvormer uit veiligheid uitvallen. We werken er hard aan om het energienet geschikt te maken voor alle opgewekte elektriciteit. Soms kunt u zelf ook al iets doen om spanningsproblemen te voorkomen.

Dit kunt u doen

Heeft u last van spanningsproblemen door uw zonnepanelen? Dan kunt u zelf het volgende doen:

  • Wanneer u overdag minder opgewekte stroom teruglevert aan het net, wordt de kans op spanningsproblemen en het uitvallen van de omvormer van de zonnepanelen kleiner. Gebruik daarom de stroom overdag zoveel mogelijk zelf: zet de vaatwasser en/of wasmachine aan of laad uw elektrische auto op.

  • Uw zonnepanelen zijn misschien niet goed aangesloten. Uw aansluiting in de meterkast moet voldoende capaciteit hebben om de opgewekte stroom te transporteren. Valt het maximaal geplaatste vermogen van uw zonnepanelen binnen de grens van uw huidige aansluitwaarde? Dit kunt u laten controleren door een erkend installateur.

  • Ervaart u nog steeds problemen? Laat dan een erkend installateur de omvormer, het gebruik van de juiste aansluitkabel en de faseaansluiting van uw panelen controleren. De installateur weet wat hij eventueel moet aanpassen.

  • Als dat niet helpt, maak dan een melding van de uitvallende omvormer via ons formulier.

Goed om te weten

Heeft u de panelen in het najaar laten installeren? Dan produceert u in het voorjaar erna voor het eerst optimaal stroom. Het kan zijn dat dan pas de spanningsklachten aan het licht komen, doordat u minder verbruikt. Een te hoge spanning komt namelijk vaak voor op dagen met mooi weer en sterke zonkracht, en weinig verbruik achter de meter. Als u zonnepanelen heeft laten installeren is het daarom belangrijk dat u deze installatie meteen meldt bij uw netbeheerder via www.energieleveren.nl. Zo krijgen wij inzicht op de belasting van het energienet en kunnen we op tijd zien waar we het energienet moeten aanpassen.

 

Meer informatie en tips vindt u op onze pagina over spanningsproblemen en op de website van Netbeheer Nederland.