Verwijdering gasaansluiting binnenkort volledig vergoed

De kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting voor consumenten worden binnenkort (tijdelijk) volledig vergoed. Dat heeft Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 18-11-2020 in een brief laten weten.

Eerder was er nog sprake van een 50/50-regeling. Met deze regeling zouden de kosten voor de helft vergoed worden. Wij zijn tevreden met dit besluit, want de volledige vergoeding geeft consumenten meer duidelijkheid en ondersteunt de energietransitie nog beter. De regeling moet nog een aantal wettelijke procedures doorlopen. We verwachten dat de nieuwe regeling 1 maart 2021 ingaat.

Energietransitie

Wie van het gas afgaat, draagt bij aan de energietransitie. Maar voor het laten verwijderen van de gasaansluiting, krijgt de consument vervolgens een hoge rekening. Die kosten moeten we volgens het kostenveroorzakersprincipe namelijk in rekening brengen bij de klant zelf. Veel klanten ervaren dit als oneerlijk. Daarom zijn de gezamenlijke netbeheerders in gesprek gegaan met het ministerie en de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De minister komt nu die groep koplopers tegemoet.

Veilig verwijderen

De gasaansluiting afsluiten is geen oplossing voor consumenten die definitief van het gas af willen: dit mag alleen tijdelijk, omdat het op lange termijn geen veilige oplossing is. Wie definitief van het gas af wil, moet de volledige gasaansluiting laten verwijderen. In zijn brief benadrukt ook de minister dat het verwijderen van de gasaansluiting de enige veilige manier is om een woning gasloos te maken. In de toekomst krijgt de consument hier dus geen rekening meer voor.

Wat betekent dit voor u

De kosten voor consumenten die van het aardgas afgaan, worden verrekend in de gastarieven van de netbeheerders. Dit betekent dat de kosten voor het gasloos maken van woningen wordt betaald door gasgebruikers. Die groep zal op termijn steeds kleiner worden. De minister spreekt daarom van een tijdelijke oplossing. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting. Lees hieronder wat deze regeling in verschillende situaties betekent.