Wat is mijn aansluitwaarde?
De aansluitwaarde is de capaciteit van uw aansluiting. Deze staat vaak op de voorkant van uw meter vermeld en op de jaarrekening van uw energieleverancier. Kunt de capaciteit niet vinden?
Neem dan contact met ons op.
Hoe vraag ik een verzwaring of verlaging aan?
Een wijziging van uw aansluiting vraagt u aan via
Mijn Enexis Aansluitingen. Meer informatie vindt u op onze pagina
Aansluiting wijzigen.
Hoe vraag ik krachtstroom aan?
Als u krachtstroom nodig hebt omdat u bijvoorbeeld nieuwe apparatuur in huis krijgt, hebt u een 3-fasenaansluiting nodig. Met andere woorden een aansluiting van minimaal 3x25 Ampere. U vraagt in de meeste gevallen een verhoging van uw aansluiting aan. Een installateur kan beoordelen welke aansluiting u precies nodig heeft.
Meer informatie over krachtstroom
Meteen een zwaardere aansluiting aanvragen
Ik heb een vraag over mijn offerte
Een vraag over uw offerte is meestal heel specifiek. Wij kunnen u hier daarom niet helpen met uw vraag.
Neem daarom contact met ons op.
Hoe vraag ik een nieuwe aansluiting aan?
Een nieuwe aansluiting vraagt u digitaal aan. U regelt dit niet rechtstreeks bij Enexis Netbeheer maar via
mijnaansluiting.nl.
Meer informatie over het aanvragen van een nieuwe aansluiting
Kan ik de slimme meter weigeren?
Ja dat kan. De slimme meter is namelijk niet verplicht. Als u op uw adres een slimme meter van Enexis Netbeheer krijgt aangeboden, kunt u hem weigeren. Zodra u onze brief krijgt met een afspraak voor het plaatsen van de slimme meter, neemt u contact met ons op. Geef aan dat u liever geen slimme meter wilt.
Slimme meter vervangen
Hebt u al een slimme meter? Dan kunt u deze laten vervangen door een digitale meter zonder communicatiemodule. Deze meter kan uw gegevens niet op afstand uitlezen. Neem hiervoor contact met ons op en vraag een meterwissel aan. Aan deze meterwissel zijn kosten verbonden.
Uitzetten 'op afstand uitlezen'
Wilt u geen slimme meter in huis omdat wij uw verbruiksgegevens op afstand kunnen uitlezen? U kunt de instellingen van de slimme meter ook laten wijzigen, zodat wij uw meter niet meer op afstand uit kunnen lezen.
Lees meer over het Weigeren van de slimme meter en over Instellingen slimme meter wijzigen.
Wat kan ik verwachten bij de plaatsing van de slimme meter?
Tot en met 2020 krijgen alle huishoudens en bedrijven een slimme meter aangeboden. 2 weken voor wij bij u langskomen kondigen wij dit aan. Wat er komt kijken bij de installatie van de slimme meter en wat dit voor u betekent vindt u bij
slimme meter wisselen bij u thuis.
Wanneer krijg ik een slimme meter of kan ik die eerder aanvragen?
Wij bieden alle huishoudens en midden- en kleinbedrijven in Nederland in de periode 2015 tot en met 2020 een slimme meter aan. 2 weken voordat onze monteur langskomt, krijgt u een brief van ons met informatie over de slimme meter. Een week van tevoren ontvangt u een brief met een afspraak. Wilt u eerder een slimme meter laten plaatsen? Kijk voor informatie daarover op de pagina
Aanvragen slimme meter.
Hoe werkt de slimme meter? Hoe kan ik de meterstanden uitlezen?
U vindt de handleidingen van alle slimme meters
online. Hierin leest u hoe uw meter werkt en hoe u de meterstanden af kunt lezen. Als u al een slimme meter hebt, kun u de handleiding ook op papier ontvangen.
Vraag een papieren handleiding aan.
Gaat de ophef rond ‘onbetrouwbare energiemeters’ over slimme meters?
De ophef die begin maart 2017 is ontstaan rond de betrouwbaarheid van energiemeters gaat over meters die zijn onderzocht door de Universiteit Twente. Het ging daarbij om traditionele digitale meters en om de 1e generatie slimme meters. De traditionele digitale meters worden de komende jaren (tot en met 2020) vervangen. Elk huishouden krijgt dan een slimme meter aangeboden.
Sinds 2014 gelden strengere normen voor elektriciteitsmeters. Meters die sinds 2012 opnieuw zijn ontworpen, voldoen al aan deze nieuwe eisen en zijn hierdoor minder gevoelig voor verstoringen. De slimme meters die sinds 1 januari 2015 bij alle huishoudens worden aangeboden, voldoen ook aan de strengere normen.
Lees meer in het nieuwsartikel
Betrouwbaarheid energiemeters en op de website van
Netbeheer Nederland.
Hoe kan ik de afspraak verzetten voor de plaatsing van de slimme meter?
Op de pagina
Afspraak verzetten kunt u uw afspraak wijzigen.
Kom ik in aanmerking voor een vergoeding na werkzaamheden?
Bij aangekondigde werkzaamheden hebt u geen recht op vergoeding. Als wij werkzaamheden uit gaan voeren, sturen wij u tijdig een brief zodat u rekening kan houden met een gas- of elektriciteitsonderbreking. Als u niet zonder gas of elektriciteit kunt, moet u zelf een noodvoorziening regelen.
Ik heb geen gas en/of elektriciteit, is er een storing?
Een overzicht van alle bij ons bekende storingen vindt u in dit overzicht. Hierin kunt u controleren of er een storing bekend is bij u in de omgeving. Is dit niet het geval? Klik dan in het overzicht op 'Niet gevonden? Storing melden'. U kunt vervolgens een stappenplan doorlopen om te bepalen of de storing bij Enexis Netbeheer zit of bij u thuis. En of u de storing zelf kunt oplossen of dat u deze moet melden.
Wilt u weten wat er gebeurt als u een storing bij ons meldt en hoe snel wij u melding oppakken? Lees onze pagina Hoe lost Enexis Netbeheer storingen op?
Kom ik in aanmerking voor een vergoeding na een storing?
U hebt recht op een vergoeding als u door een storing langer dan 4 uur geen elektriciteit of gas hebt. Deze compensatie is een vergoeding voor de netwerkkosten die u betaalt en heet een 'compensatievergoeding'. Alle getroffen aansluitingen ontvangen 6 weken na de storingsdatum automatisch bericht van ons. Hier hoeft u niets voor te doen.
Hebt u geen bericht van ons ontvangen? Dan kunt u het compensatieformulier storingen invullen. Dit formulier kunt u pas invullen als de 6 weken zijn verstreken.
Lees meer over de compensatievergoeding
Mijn meter werkt niet goed, wat moet ik doen?
Op onze pagina
problemen met uw gas- en /of elektriciteitsmeter vindt u van verschillende problemen aan de meter hoe u ze op kunt lossen. Staat u probleem er niet bij? Neem dan contact op met het Nationale storingsnummer op: 0800 9009
Denkt u dat de meter in uw woning niet goed werkt omdat uw verbruik hoger is dan verwacht? Doorloop dan het
stappenplan achterhalen hoogverbruik.
Een van de telwerken van mijn elektriciteitsmeter staat stil, wat moet ik doen?
Als het telwerk van uw gas- of elektriciteitsmeter blijft hangen, kunt u de Nationale storingsdienst bellen op: 0800 9009.
Waar en waarom moet ik mijn zonnepanelen aanmelden?
Als u zonnepanelen plaatst en uw eigen energie gaat opwekken dan meldt u dit via de website
www.energieleveren.nl. Zodra u zich hier hebt aangemeld krijgen wij hiervan bericht.
Waarom is aanmelden belangrijk?
Enexis Netbeheer is als netbeheerder verantwoordelijk voor de stabiliteit van het elektriciteitsnet. Iedereen wil graag op elk gewenst moment energie kunnen gebruiken zonder storingen of andere vervelende onderbrekingen. De laatste jaren schaffen steeds meer huishoudens zonnepanelen aan. Al deze zonnepanelen hebben een steeds groter wordende invloed op het elektriciteitsnet. Het is daarom belangrijk om te weten welk vermogen er waar in het net aangesloten is. Ook als u zonnepanelen bijplaatst is het nodig dat u dit meldt bij uw netbeheerder.
Is mijn meter geschikt voor terugleveren?
Uw meter is geschikt voor terugleveren als deze kan registreren hoeveel elektriciteit u teruglevert aan het elektriciteitsnet. De nieuwe (slimme) elektriciteitsmeters die Enexis Netbeheer plaatst, kunnen standaard de teruglevering meten. Hebt u nog een oude meter? Dan is het zeer waarschijnlijk dat deze niet kan meten hoeveel energie u teruglevert aan het net.
U kunt niet zelf controleren of uw meter geschikt is.
Neem daarom contact met ons op. Meer informatie vindt u op:
Is uw meter geschikt voor het terugleveren van energie.
Is er subsidie beschikbaar?
Als u energie wilt besparen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen kunt u vaak subsidie krijgen op uw investering. De subsidiemogelijkheden veranderen continu en daarom helpen wij u op weg.
Meer informatie over de verschillende subsidieregelingen
Wat is salderen?
Met zonnepanelen werkt u duurzame energie op. Als u niet alle energie zelf kunt gebruiken, kunt u deze terugleveren aan het elektriciteitsnet. U krijgt hiervoor een vergoeding van uw energieleverancier. Uw energieleverancier verrekent de teruggeleverde elektriciteit met de elektriciteit die u hebt afgenomen. Dit noemen we salderen. Hebt u meer teruggeleverd dan dat u hebt afgenomen? Dan ontvangt u een terugleververgoeding van uw energieleverancier.
Meer informatie over salderen
Wat is het verschil tussen opwekken en terugleveren?
Uw zonnepanelen wekken energie op door de zonne-energie om te zetten in elektricteit. De energie die u met uw zonnepanelen opwekt, wordt eerst geregistreerd door uw omvormer. Daarna gaat de energie naar de elektrische apparaten bij u in huis. Dit betekent dat alle apparaten die op dat moment energie nodig hebben, gebruik maken van deze opwekte energie. Wordt de opgewekte energie niet gebruikt door uw elektrische apparaten? Dan wordt de energie teruggeleverd aan het net. Uw slimme meter geregistreerd de hoeveelheid energie die u teruglevert.
Wat is een omvormer?
Een omvormer is een elektronisch apparaat dat de energie uit de zonnepanelen (gelijkspanning) omvormt naar elektrische energie die in uw huis wordt gebruikt (230 V 50 Hz). Bij gebruik van zonne-energie door middel van fotovoltatïsche zonnecellen (Zon-PV), zijn omvormers noodzakelijk. Alleen met een omvormer kunt u de opgewekte energie gebruiken of transporteren.
Meer informatie over
opwekken en terugleveren