Van aardgas naar groen gas

In Nederland gebruiken miljoenen huishoudens elke dag aardgas om te koken en te verwarmen. Ook voor de industrie is aardgas een belangrijke brandstof. Aardgas heeft echter twee grote nadelen: het raakt een keer op en het zorgt voor veel CO2-uitstoot. Daarom kijken we naar duurzame alternatieven, zoals groen gas.

Wat is groen gas en wat maakt het duurzaam?

Groen gas wordt gemaakt met behulp van hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind en water. Het gas is CO2-neutraal en bestaat uit biogas.

Hoe wordt groen gas gemaakt?

Door organisch afval zoals uw gft-afval, houtsnippers en mest te vergisten, komt er methaan vrij. Dit vrijgekomen gas noemen we biogas. Het biogas wordt eerst bewerkt (opgewaardeerd) tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Dan mag het groen gas genoemd worden en kan het ingevoed worden op het gasnetwerk.

Kunt u thuis overstappen op groen gas?

Zodra groen gas in uw gasnetwerk beschikbaar is, kunt u overstappen zonder aanpassingen aan uw huis. Uw gasleiding en bestaande cv-ketel functioneren net zo goed op groen gas als op aardgas.

In 2020 is groen gas nog niet overal beschikbaar voor Nederlandse huishoudens. Dat komt omdat biogas nog niet op grote schaal geproduceerd kan worden. Energieleveranciers bieden daarom soms groen gas in de vorm van ‘gecompenseerd gas’ aan. Dit betekent dat u nog steeds hetzelfde aardgas afneemt, maar dat er ter compensatie van uw CO2-uitstoot bijvoorbeeld bomen geplant worden die het broeikaseffect tegengaan. Op deze manier draagt u een steentje bij aan de verbetering van het milieu. Informeer bij uw energieleverancier of groen gas aangeboden wordt op uw adres.

Bent u benieuwd op welke manieren u uw CO2-uitstoot nog meer kunt verminderen? Lees hoe u uw huis kunt verduurzamen.

Wat verandert er als u groen gas gebruikt?

Kunt u - ondanks de beperkte beschikbaarheid in Nederland - al overstappen van aardgas op groen gas? Dan blijft de manier waarop u kookt en verwarmt hetzelfde. U gaat dus niet gasvrij oftewel 'all electric' wonen. U blijft gewoon uw huidige cv-ketel en kooktoestel gebruiken

Groen gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas en wordt door dezelfde gasleiding naar uw huis gepompt. Voor uw veiligheid wordt ook bij groen gas de typische ‘gaslucht’ toegevoegd. Zo waarschuwt uw neus u voor een gaslek.

Werkt groene stroom hetzelfde als groen gas?

Voor groene stroom werkt het hetzelfde als bij groen gas: Omdat er maar één stroomnet is, ontvangt u letterlijk dezelfde stroom als uw buurman die ‘gewone’ of ‘grijze’ stroom afneemt. Het verschil met uw buurman, is dat uw stroom duurzaam is opgewekt en u daarmee een positieve bijdrage levert aan het milieu.

Wekt u zelf duurzame stroom op met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kunt u de energie die u niet zelf gebruikt, terugleveren aan het net. Tot 2023 verrekent uw energieleverancier aan het eind van het jaar deze teruggeleverde energie met uw energieverbruik.