Voorbereidende werkzaamheden in uw meterkast

Wilt u de aansluiting verzwaren, bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen laat plaatsen? Dan zijn er soms voorbereidende werkzaamheden in uw meterkast nodig voordat Enexis Netbeheer de capaciteit van de aansluiting aanpast. Het is uw verantwoordelijkheid om te regelen dat de meterkast is voorbereid en voldoet aan de richtlijnen voor de werkzaamheden plaatsvinden. Lees hier wat dit voor u betekent.

Monteur geknield bij meterkast

Binnenhuisinstallatie: wat is dat?

De groepenkast (en het netwerk van elektriciteitskabels en leidingen dat is aangelegd na de groepenkast) inclusief hoofdschakelaar en aardlekschakelaar, noemen we de binnenhuisinstallatie. De binnenhuisinstallatie is uw eigendom. Daarom bent u zelf verantwoordelijk voor aanpassingen die nodig zijn aan de binnenhuisinstallatie.

Groepenkast

De groepenkast is onderdeel van uw binnenhuisinstallatie. U gebruikt thuis verschillende elektrische apparaten die stroom gebruiken, zoals een wasmachine en televisie. De groepenkast verdeelt de stroom naar uw apparaten. De apparaten zijn verdeeld in groepen op basis van hoeveel stroom de apparaten vragen.

Wilt u zonnepanelen, een laadpaal of andere zware elektrische apparaten gaan gebruiken? Hiervoor moet vaak een extra groep worden aangelegd. Vraag een erkend installateur om hulp.

Gezin op bank met licht aan

Voorbereidende werkzaamheden

Soms zijn er bij het verzwaren van de aansluiting aanpassingen nodig aan uw binnenhuisinstallatie. Denk aan het toevoegen van een groep in de groepenkast of het installeren van een 3-fasen hoofdschakelaar. Het is belangrijk dat u deze werkzaamheden laat uitvoeren vóórdat wij de aansluiting verzwaren. Omdat de groepenkast onderdeel is van de binnenhuisinstallatie, bent u zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de nodige werkzaamheden.

Richtlijnen

Schakel een erkend installateur in om uw binneninstallatie veilig en volgens de richtlijnen aan te sluiten. Als uw binnenhuisinstallatie niet voldoet aan de richtlijnen, kunnen wij de aansluiting niet verzwaren.