ZonBalans

Speciaal voor klanten op de wachtlijst: lever nu al tot 70% van uw niet-gebruikte zonopwek terug buiten de pieken op het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen grootschalige opwek zakelijke aansluiting

Wat is ZonBalans?

Op veel plekken zit het stroomnet vol. Voor veel klanten op de wachtlijst duurt het nog jaren voordat zij hun opgewekte zonne-energie kunnen terugleveren aan het net. De wachtperiode is momenteel gemiddeld 4 à 5 jaar en kan oplopen tot 8 à 10 jaar. Staat u op de wachtlijst om met een zonne-installatie elektriciteit terug te mogen leveren aan het net? En heeft u een aansluiting van 1750 kVA of kleiner? Dan is ZonBalans mogelijk een goede oplossing voor u. 

Met een contract ZonBalans kunt u een deel van uw opgewekte zonne-energie die u niet gebruikt, toch terugleveren aan het net. Ook al staat u op de wachtlijst. Door deel te nemen aan ZonBalans overbrugt u de tijd dat u wacht op een contract met (extra) terugleververmogen. De verwachting is dat u met ZonBalans op jaarbasis tot wel 70% van uw niet-gebruikte zonne-energie kan terugleveren

Benieuwd hoeveel ZonBalans jaarlijks oplevert en hoe snel u de aanpassingskosten terugverdient? Gebruik dan onze rekentool

 

Zonnepark

Hoe werkt ZonBalans?

Het stroomnet zit het volst tijdens piekmomenten. Bijvoorbeeld op zonnige dagen waarop veel opgewekte stroom tegelijkertijd wordt teruggeleverd. Met ZonBalans levert u terug buiten deze piekmomenten om. Hoeveel energie u teruglevert, hangt af van hoe krachtig de zon schijnt (gemeten in Watt per m2). Schijnt de zon niet volop? Dan is er ruimte om een deel van uw opgewekte energie terug te leveren. Is het erg zonnig? Dan zit het net vol en is terugleveren niet mogelijk. Bij ZonBalans gebeurt het op- en afschakelen automatisch. Hiervoor is wel een technische aanpassing in uw zonne-installatie nodig.

Hoe kan ik deelnemen aan ZonBalans?

Wij brengen ZonBalans stapsgewijs op de markt. Dit doen we via inschrijfrondes. Zodra een inschrijfronde start, ontvangen klanten op de wachtlijst mét een aansluiting van ons een inschrijflink. Momenteel is er geen mogelijkheid tot inschrijven.

 • ZonBalans is alleen geschikt voor zakelijke klanten met een grootverbruikaansluiting kleiner of gelijk aan 1750 kVA.
 • ZonBalans mag alleen gebruikt worden voor directe teruglevering. Uitgestelde teruglevering, met bijvoorbeeld een batterij, is niet toegestaan.
 • Per inschrijfperiode hebben we een vastgestelde hoeveelheid megawatt te verdelen.
 • De inschrijftermijn is 3 weken.

Door het tonen van uw interesse doet u niet automatisch mee aan ZonBalans. We verdelen de capaciteit onder de geïnteresseerden op basis van de volgorde op de wachtlijst en de beschikbare ruimte in de omgeving van de betreffende aansluiting. Klanten bovenaan de wachtlijst krijgen als eerste een aanbod.

Zonnepanelen bij zakelijke klant veehouder

Wat zijn de voordelen van ZonBalans?

 • Met ZonBalans levert u zonne-energie terug zodra er ruimte is op het net. U kunt jaarlijks tot wel 70% van uw niet-gebruikte zon-opwek terugleveren. 
 • Uw aanvraag voor (extra) terugleververmogen en uw plek op de wachtlijst veranderen niet. Eerder door ons toegekend terugleververmogen vervalt of verandert niet. 
 • Met uw deelname helpt u het stroomnet slimmer te gebruiken en draagt u bij aan de energietransitie.

Zo haalt u het maximale rendement uit ZonBalans 

Om maximaal 70% rendement te behalen hebben we een aantal tips voor u:

 • Zet warmtepompen en tapwaterboilers op het juiste moment aan
  Laat uw warmtepompen en/of boilers niet werken als zonnepanelen energie leveren tot een zonkracht van 50%. 
 • Gebruik een warmtebuffer bij uw warmtepomp
  Op momenten dat uw warmtepomp niet actief is, gebruikt u warmte vanuit de warmtebuffer.
 • Warm de buffer op tijdens voordelige uren
  Laat de warmtebuffer alleen opwarmen tijdens de uren dat elektriciteit het goedkoopst is en wanneer de zonkracht meer dan 50% is. 
 • Laad heftrucks en accu’s op bij hogere zonkracht
  Vermijd het opladen van heftrucks en batterijen als de zonkracht lager is dan 50%.,
 • Gebruik een compressor tijdens voordelige uren
  Zet een compressor in tijdens de uren dat elektriciteit het goedkoopst is. Doe dit minimaal voor 2 uur aaneengesloten.
 • Ben bewust van wanneer u energie teruglevert
  Lever geen energie terug aan het net als de energieprijzen lager zijn dan wat u betaalt voor het terugleveren. Dit kost meer dan het opbrengt.

Overleg met uw installateur en leverancier om te bepalen welke oplossingen voor u het beste werken. 

Negatieve energieprijzen

Als de stroomprijs negatief is, betaalt u voor het terugleveren van zonne-energie. U kunt gebruikmaken van oplossingen die uw zonne-installatie afschakelen bij negatieve stroomprijzen. Neem hiervoor contact op met uw installateur. Als uw installatie wordt afgeschakeld kan de verwachte teruglevering van 70% misschien niet gehaald worden. 

Wat heb ik nodig om deel te nemen aan ZonBalans?

U heeft een zonsensor die de zonkracht meet en een regelaar nodig die de teruglevering door uw installatie aanstuurt. Als sensor gebruikt u een pyranometer. U installeert een controller om de automatische op- en afschakeling te regelen. Heeft u al een extra omvormer in uw installatie? Dan kunt u de omvormer inclusief de daarop aan te sluiten zonnepanelen ook gebruiken als zonsensor.

Overleg met uw installateur wat in uw geval de mogelijkheden zijn en vraag om een offerte.

Veelgestelde vragen

 • U heeft een sensor nodig die de zonkracht meet en een regelaar die de teruglevering door uw installatie aanstuurt. Als zonsensor gebruikt u een pyranometer. U installeert een controller om de automatische op- en afschakeling te regelen. Heeft u al een extra omvormer in uw installatie? Dan kunt u de omvormer inclusief de daarop aan te sluiten zonnepanelen ook gebruiken als zonsensor.

  Overleg met uw installateur wat in uw geval de mogelijkheden zijn en vraag om een offerte.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De kosten zijn afhankelijk van de technische oplossing:

  • Optie pyranometer (zonsensor) zonder controller (deze is al in aanwezig in uw installatie): €1.500,-
  • Optie pyranometer (zonsensor) en controller: €4.500,-

  Vraag uw installateur naar de mogelijkheden voor uw situatie en om een offerte.

  Let op:

  • De genoemde bedragen zijn een indicatie. Vraag uw installateur naar de mogelijkheden voor uw situatie en om een offerte.
  • Heeft u al een extra omvormer in uw installatie? Dan kunt u de omvormer inclusief de daarop aan te sluiten zonnepanelen ook gebruiken als zonsensor.
  • U bepaalt zelf waar u de materialen aanschaft. Deze zijn niet verkrijgbaar bij Enexis.
  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Als er genoeg ruimte is op het stroomnet. Dit hangt af van het gecontracteerd vermogen en de mate waarop de zon schijnt. Meer specifiek: de zonkracht gemeten in watt (W) per m2. Is deze 50% of lager? Dan mag u de niet-gebruikte stroom terugleveren, binnen het in ZonBalans gecontracteerd vermogen. Zodra de intensiteit van de zon hoger is dan 50%, wordt uw teruglevering geleidelijk en automatisch verminderd. Boven de 75% zonkracht (975 W/m2) mag niets worden teruggeleverd.

  Als wij het ondertekende contract en het volledig ingevulde en ondertekende opleverprotocol hebben ontvangen, krijgt u van ons een bevestigingsmail. Hierin staat dat u (volgens de voorwaarden) mag starten met terugleveren.

  Let op: als u  al een bestaande terugleverovereenkomst met ons heeft, wordt alleen het extra gecontracteerde vermogen voor ZonBalans afgeschakeld op basis van zonkracht. Het eerder toegekende terugleververmogen blijft gelden. 

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Met ZonBalans is de verwachting dat u op jaarbasis tot wel 70% niet-gebruikte zonne-energie kan terugleveren. Opgewekte stroom kunt u natuurlijk wel altijd zelf gebruiken of opslaan. Hieronder leest u een aantal tips waarmee u het maximale rendement behaalt:

  • Beperk het gebruik van warmtepompen en tapwaterboilers
   Laat uw warmtepompen en/of boilers niet werken als de zonkracht 50% of minder is. 
  • Gebruik een warmtebuffer bij uw warmtepomp
   Op momenten dat uw warmtepomp niet actief is, gebruikt u een warmtebuffer om warmte op te slaan.
  • Warm de buffer op tijdens voordelige uren
   Laat de warmtebuffer alleen opwarmen tijdens de uren dat elektriciteit het goedkoopst is en wanneer de zonkracht hoog is. 
  • Laad heftrucks en accu’s op bij hogere zonkracht
   Vermijd het opladen van heftrucks en batterijen als de zonkracht lager is dan 50%., Dit kost meer dan het opbrengt.
  • Gebruik een compressor tijdens voordelige uren
   Zet een compressor in tijdens de uren dat elektriciteit het goedkoopst is. Doe dit minimaal voor 2 uur aaneengesloten.
  • Ben bewust van wanneer u energie teruglevert
   Lever geen energie terug aan het net als de energieprijzen lager zijn dan wat u betaalt voor het terugleveren.
  • Schakel de omvormer uit bij negatieve energieprijzen
   Het aanbod van energie op het net is dan groter dan de vraag.

  Overleg met uw installateur en leverancier om te bepalen welke oplossingen voor u het beste werken. 

  Heeft dit antwoord u geholpen?

Meer weten?

Heeft u verder nog vragen over ZonBalans? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar zonbalans@enexis.nl of bel naar 088 857 02 60.