Naber Plastics focust op energiezuinig produceren
"Onze spuitgietmachines zijn vaak hydraulisch, maar de modernere machines zijn elektrisch aangedreven. Daarmee besparen we 30% of meer aan stroom. Zo kunnen we meer produceren met dezelfde hoeveelheid stroom."
Lees het verhaalFamiliebedrijf Naber Plastics is gespecialiseerd in duurzaam plastic spuitgieten. Ze streven naar een circulaire economie en zetten gerecycled kunststof in waar mogelijk. Door netcongestie kunnen ze echter minder hard groeien dan ze zouden willen. Daarom richten ze zich nu op energiezuinigere machines, zodat ze meer kunnen produceren met dezelfde hoeveelheid stroom. We vroegen oprichter Wim Naber hoe ze dat precies doen.
Wat is uw rol binnen het bedrijf?
“Ik heb het bedrijf samen met mijn vrouw opgericht in 1989. We begonnen met het maken van cd-doosjes. Dat ging destijds heel goed, maar net zo snel als het opkwam, zakte het weer in. Toen hebben we een ommezwaai gemaakt naar voedselverpakkingen en bloemenemmers. Inmiddels runt de tweede generatie het bedrijf. Ik ben nog wel elke dag aanwezig, maar ik houd me alleen bezig met extra activiteiten waar mijn kinderen geen tijd voor hebben. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met advies over hoe we netcongestie kunnen opvangen.”
Wat is het gevolg van netcongestie voor jullie bedrijfsvoering?
“Onze hele productie is afhankelijk van elektriciteit. Toen we op deze locatie begonnen, heb ik een aansluiting aangevraagd van 6 megawatt, met het oog op toekomstige groei. Op het moment dat netcongestie een probleem werd, was onze hoogste belasting 3,4 megawatt. Nu krijgen we niet meer dan dat toegewezen. Daardoor kunnen we niet meer groeien. De enige manier om nu te groeien, is door te investeren in energiezuinigere machines. Dat doen we dan ook. Onze spuitgietmachines zijn vaak hydraulisch, maar de modernere machines zijn elektrisch aangedreven. Daarmee besparen we 30% of meer aan stroom. Zo kunnen we meer produceren met dezelfde hoeveelheid stroom. Eigenlijk zouden we veel harder willen groeien dan dit, en dat vinden we natuurlijk heel jammer. Als bedrijf wil je gewoon vooruit.”
Zijn jullie ook bezig met andere maatregelen?
“We hebben bijna 7000 zonnepanelen op het dak. Als de zon vol schijnt, levert dat ongeveer 2 megawatt per uur op. Dat is best veel, want ons verbruik is 3 megawatt. Als het mooi weer is, kunnen we dus twee derde van onze energie duurzaam opwekken. Maar de zon schijnt natuurlijk niet altijd, en zeker niet ’s avonds en ’s nachts. Toch hebben we wel altijd stroom nodig, want we draaien zeven dagen per week, 24 uur per dag. Daarom kijken we ook naar accu’s.”
Hoe zouden accu’s jullie kunnen helpen?
“De accu’s zijn met name bedoeld voor peak shaving. Als ons verbruik boven de 3,4 megawatt uitkomt, kunnen we dat extra verbruik uit die accu’s halen. Daarnaast kun je met behulp van accu’s ook traden. Als er te veel stroom is op het net, kun je je accu’s opladen. Als er te weinig stroom is, kun je stroom terugleveren. Zo kun je je accu’s op termijn terugverdienen. In principe helpen we hiermee ook het net. Je krijgt er natuurlijk voor betaald, maar je helpt ook om het probleem op te lossen.
Ook willen we onderzoeken of we met deze inzet van accu’s beoordeeld kunnen worden als congestieverzachter. Op het moment dat je door je eigen flexibele stroomgebruik ruimte geeft op het net voor andere klanten, dan kun je in aanmerking komen voor maatschappelijk prioriteit en kun je voorrang krijgen op de wachtlijst.”
Sinds wanneer zijn jullie met dit soort oplossingen bezig?
“We zijn ons altijd heel bewust geweest van ons energieverbruik. Omdat dat best hoog is, proberen we dat toch zo laag mogelijk te houden. Dat hebben we ook gedaan bij de bouw van ons nieuwe pand, tien jaar geleden. Zo hebben we een zware stroomaansluiting van 10.000 volt die we pas op het allerlaatste moment omzetten naar 380 volt, zodat we onderweg zo min mogelijk transportverlies hebben. Ook hebben we onze koeling zo ingericht dat er zo min mogelijk drukverlies is in de buizen. Dat scheelt ook veel energie.
Ik ben zelf techneut, en alles wat ik kon bedenken om energie te besparen, hebben we toegepast, ongeacht de kosten. Met de gedachte als het energie bespaart, dan verdienen we dat op termijn terug. In ons oude pand verbruikten we ongeveer 2,25 kilowattuur per kilogram plastic. Dankzij alle investeringen in de infrastructuur van ons huidige pand hebben we dat verbruik kunnen verlagen naar 1,20 kilowattuur per kilogram. Met verdere investeringen in ons machinepark zijn we nu zelfs teruggegaan naar 1,08 kilowattuur per kilogram plastic. Dat is een halvering, wat gigantisch is. Zoveel hadden we niet verwacht, maar het toont aan dat je met al die maatregelen samen heel veel kunt besparen.
Destijds deden we dit vooral vanuit kostenoverwegingen. Minder energieverbruik betekent simpelweg lagere kosten. Dat betekent wel, nu we bijna alles al gedaan hebben, dat er weinig winst meer te behalen valt wat betreft energiebesparing. Als mensen ons komen adviseren, horen we vaak: ‘U heeft het goed voor elkaar, we kunnen u niet verder helpen.’”
Welk advies zou je andere bedrijven geven die te maken hebben met netcongestie?
“Focus op energiezuinig produceren. Dat is volgens mij een van de grootste besparingen. Energiezuinige machines aanschaffen is misschien niet voor ieder bedrijf weggelegd. Het is kostbaar en je kunt moeilijk in één keer je hele machinepark verduurzamen. Dat is toch een kwestie van tijd. Maar het is wel interessant om, wanneer je een nieuwe machine moet aanschaffen, te kiezen voor een energiezuinige variant. Daarnaast is het belangrijk dat je nergens in je bedrijf energie verbruikt wanneer dat niet nodig is. Wij zorgen er bijvoorbeeld voor dat de verwarming niet aanstaat wanneer er niemand aan het werk is. Ook gaat onze verlichting automatisch uit wanneer er geen mensen zijn. Dit lijken kleine aanpassingen, maar kunnen in een groot pand een groot verschil maken.”
Samen zorgen we dat het stroomnet blijft stromen
Het stroomnet is van ons allemaal. En samen zorgen we ervoor dat het blijft stromen. Ontdek wat wij doen en wat u zelf kunt doen. Samen met ons, of met anderen.
Wat doen wij?
Meer informatieWat kunt u samen met anderen doen?
Meer informatieWat kunt u zelf doen?
Meer informatieWat doen wij samen met u?
Meer informatieMeld u aan voor onze zakelijke nieuwsbrief
- Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief per e-mail
- Speciaal voor grootzakelijke klanten
- Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het energienet