Is groen gas invoeden haalbaar voor uw bedrijf?

Overweegt u om met uw boerenbedrijf groen gas te produceren en terug te leveren aan het net? Enexis Netbeheer legt u graag uit hoe het werkt en welke voordelen het biedt.

Groen gas koeienstal

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Hierbij maken producenten gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Groen gas is CO2-neutraal en bestaat uit biogas. Biogas ontstaat onder andere uit vergisting of vergassing van afval- en reststromen uit bijvoorbeeld de landbouw, voedingsindustrie en waterzuivering. Dankzij een speciaal proces krijgt het biogas dezelfde kwaliteit als aardgas. Daarna krijgt het de noemer groen gas en kunnen we terugleveren via het gasnetwerk. Dit noemen we ook wel invoeden.

Groen gas mestvergister weiland
Mestvergister

Zelf groen gas invoeden?

U kunt met uw boerenbedrijf zelf groen gas produceren en terugleveren als u bruikbare biomassa-reststromen heeft. Denk hierbij aan mest van varkens en/of koeien om te vergisten.

Bij het produceren en terugleveren van groen gas komt veel kijken. Een goede voorbereiding en aanpak is daarom belangrijk. Wilt u weten of het haalbaar is voor uw bedrijf? Vraag kosteloos en vrijblijvend  een haalbaarheidstoets aan. 

Hoe werkt groen gas invoeden?

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Eigenaar van Groenewoud Gas, Frank van Genugten vertelt meer over de werking van zijn mestvergister.

De voordelen van groen gas invoeden

  • Zodra u geregistreerd ben bij Vertogas, ontvangt u een producentenrekening. Er wordt dan op basis van de ingevoede hoeveelheid energie een geldbedrag bijgeschreven op uw producentenrekening. 

  • Deze certificaten kunnen samen met het door u geproduceerde gas worden verkocht aan een klant of handelaar of apart aan partijen die willen vergroenen.

  • U kunt 100% van het methaan dat in biogas zit (gemaakt uit koemest), volledig omzetten in groen gas. En vervolgens kunt u dit zonder verlies invoeden op het gasnet.

  • U kunt bijvoorbeeld van de restproducten koemestkorrels voor particulier gebruik maken, voor op het gazon in de tuin.

  • Groen gas is duurzaam. Bovendien veroorzaakt groen gas geen extra uitstoot van CO2 in de atmosfeer. Het is daarmee minder schadelijk voor ons klimaat dan aardgas en andere fossiele brandstoffen.

Boer interview groen gas

In gesprek met Groenewoud Gas

Frank van Genugten, eigenaar van Groenewoud Gas, vertelt in een interview over de werking van zijn mestvergister en de voordelen van groen gas invoeden.

  • Bij Groenewoud Gas in Sint Oedenrode maken we groen gas van koemest, geleverd door 16 lokale koeienboeren. Hierbij moet u denken aan 1 miljoen kuub groen gas per jaar en dat is goed voor 750 huishoudens.

  • U kunt 100% van het methaan dat in biogas zit (gemaakt uit koemest), volledig omzetten in groen gas. En vervolgens is dit zonder verlies in te voeden op het gasnet.

  • De locatie speelt vooral een rol. We hebben hier een gasleiding van 8-bar in ons veld liggen. Dus daar kunnen we meteen op aansluiten om in te voeden. En daarna kan het gas naar het dorp getransporteerd worden. We hebben veel actieve melkveehouders in ons dorp. Dus de grondstof koemest is volop voorradig. En dat is dé perfecte grondstof om groen gas van te maken.

  • Ik noem het altijd de betonnen koe van 4.000 kuub. Hier vangen we de verse mest op en in de bol vangen we het biogas op. Het biogas wordt vervolgens verpompt naar de gasopwerking. Daar wordt het gereinigd en rechtstreeks op het gasnet gezet. Dat gebeurt via een ondergrondse leiding. Het gas gaat via de leiding door mijn eigen veld naar het invoedstation van Enexis Netbeheer. En dat is weer de koppeling met het openbare gasnetwerk.

  • Als het biogas uit de koemest gewonnen is, gaat de mest verder de hal in en wordt het verhit. Dit is om alle bacteriën te doden. Hierdoor mag u dan alle producten die u maakt uit de mest wereldwijd exporteren. In de hal zorgen we voor de verdere verwerking van de mest waar het gas uit is. We maken er onder andere koemestkorrels van voor particulier gebruik op het gazon in de tuin.

  • Niks gaat vanzelf. We hebben een lange aanloopperiode gehad. Dat begint vooral bij vergunningen. En u moet ook rekening met de omgeving houden (‘not in my backyard’). Als dat eenmaal geregeld is, valt het allemaal mee.

  • Ga bij een collega kijken die zelf al groen gas produceert. Dus een collega die al contact heeft gehad met de netbeheerders en het proces heeft doorlopen. Zij hebben vaak de beste praktische tips om tot een snelle realisatie te komen.

Groen gas invoedpunt Enexis weiland

10 tips succesvol groen gas invoeden

Wij weten dat er veel komt kijken bij de productie en teruglevering van groen gas. Download daarom onze gids met 10 tips om goed voorbereid te starten met het invoeden van groen gas.