Opweksturing

Wekt u zelf energie op? Laat ons uw installatie op tijd en automatisch dimmen bij acute overbelasting van ons stroomnet. Zo voorkomt u volledige afschakeling bij overbelasting.

Windmolens in natuur wandelende man

Wat is opweksturing?

Het elektriciteitsnet dreigt overbelast te raken door het grote aanbod van duurzame energie. Kiest u voor opweksturing, dan spreekt u met ons af dat wij op afstand uw teruglevering dimmen als er acute overbelasting ontstaat in ons stroomnet. Hierdoor levert u tijdelijk minder stroom terug, en voorkomt u dat wij uw installatie in geval van nood volledig moeten afschakelen en u inkomsten misloopt. We zetten opweksturing in als er acute overbelasting is op het elektriciteitsnet. Is dit het geval en heeft u zich aangemeld om opweksturing in te zetten?  Dan doen we het volgende:

  1. We sturen een signaal via een ingangspoort (interface) naar uw productie-installatie.
  2. De teruglevering van elektriciteit wordt hiermee automatisch en stapsgewijs gedimd.
  3. Is de overbelasting voorbij? Dan sturen we een nieuw signaal en kunt u weer 100% terugleveren.

Hoe werkt opweksturing?

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Wat is opweksturing en hoe passen we het toe?

Is opweksturing geschikt voor mij?

  • Uw zonne- of windmolenpark ligt in een gebied waar een tekort aan transportcapaciteit is op het net.
  • Uw zonne- of windmolenpark heeft een aansluiting gelijk aan of groter dan 1750 kVA en minimaal 1MW terugleververmogen.
  • Uw productie-installatie heeft een ingangspoort (interface) die aan de technische eisen van netbeheerders voldoen.

 In artikel 14 van de  Europese verordening ziet u welke installaties verplicht zijn om de ingangspoort te ondersteunen.

Zonnepanelen zonnepark met windmolens op de achtergrond

Welk voordeel levert opweksturing mij op?

Doet u mee met opweksturing en dreigt het net overbelast te raken, dan schakelen we u niet af. Wij dimmen alleen tijdelijk uw installatie. Tijdens het dimmen is energie afnemen gewoon mogelijk. Ook opwekken blijft mogelijk, alleen tijdelijk wat minder. Zo voorkomt u dat u volledig wordt afgeschakeld en (veel) inkomsten misloopt. U krijgt daarnaast een financiële vergoeding als u deelneemt en we opweksturing toepassen.

Hoe kan ik deelnemen aan opweksturing?

Als nieuwe klant geeft u in de aanvraagprocedure aan dat u akkoord gaat met opweksturing. Wilt u als bestaande klant opweksturing aanvragen, dan doorloopt u de volgende stappen:

  1. U vraagt opweksturing aan door een e-mail te sturen naar congestiemanagement@enexis.nl.
  2. Wij beoordelen of opweksturing mogelijk is.
  3. Zo ja, dan krijgt u een aanvulling op uw contract
  4. Na uw akkoord plaatsen wij kosteloos de ingangspoort (interface) bij uw opwekinstallatie.
  5. Uw installateur sluit de ingangspoort aan op uw opwekinstallatie met de juiste verbinding (deze kosten zijn voor uw rekening). 

Veelgestelde vragen over opweksturing

  • Zodra we de teruglevering beperken, ontvangt u een financiële vergoeding. U ontvangt dan een e-mail van ons. Hierin vindt u een technische rapportage van de stroombeperking en uitleg over de vergoeding. Deze vergoeding komt bovenop de administratieve vergoeding van € 250,- per dag. We controleren ook aan het eind van elk kalenderjaar welke subsidies en Garantie van Oorsprong (GVO) u ontvangt. 

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Nee, opweksturing is niet verplicht. Vraagt u  een nieuwe aansluiting aan of wilt u een aansluiting verzwaren? Dan kunt u aangeven of u deelneemt aan opweksturing. Bent u al klant? Neem dan contact op met uw relatiemanager.

    Heeft dit antwoord u geholpen?
  • Ja, maar beperkt. Opweksturing kan worden toegepast als uw productie-installatie een ingangspoort heeft. We plaatsen deze kosteloos en zorgen ervoor dat deze gebruiksklaar is. Let op: u bent zelf verantwoordelijk om de ingangspoort aan te sluiten op uw installatie. Neem hiervoor contact op met uw installateur.

    Heeft dit antwoord u geholpen?

Congestiemanagement

Om de transportcapaciteit voor verbruik en teruglevering op het elektriciteitsnet beter te verdelen is congestiemanagement ontwikkeld.