Opweksturing

De groei van duurzame opwek en stroomteruglevering gaat sneller dan de uitbreiding van ons elektriciteitsnet. Terwijl we hard werken aan onze netuitbreiding bieden we u naast congestiemanagement ook opweksturing aan.  Met opweksturing dimmen we tijdelijk de stroomteruglevering van zonne- en windparken wanneer er acute overbelasting is op ons elektriciteitsnet.

Energietransitie

Wat is congestiemanagement?

Met congestiemanagement voorspellen we zo vroeg mogelijk dreigende overbelasting van ons elektriciteitsnet.  Het doel hiervan is om grote stroompieken in de elektriciteitsproductie en afname af te vlakken. Ontstaat er toch een overbelasting? Dan mogen wij tijdelijk het transport van stroom onderbreken om uitval op het net te voorkomen.  Om het transport van stroom niet helemaal te onderbreken hebben we een alternatief: opweksturing. 

Wat is opweksturing?

Met opweksturing dimmen we tijdelijk de stroomteruglevering klanten met grote zonne- of windparken wanneer er acute overbelasting is op ons elektriciteitsnet. Dit doen we door op afstand een stuursignaal (setpoint) naar uw productie-installatie te zenden. We gebruiken hiervoor een ingangspoort (interface) die de sturing op afstand mogelijk maakt. In de Europese verordening (RfG 2016/631) staat welke installaties verplicht zijn om de interface te ondersteunen. Ook staat in de verordening dat de interface moet voldoen aan de technische eisen die wij als netbeheerder stellen. Wij zijn verantwoordelijk voor het aanbieden en kosteloos plaatsen van de interface. Het is wel belangrijk dat uw installateur een juiste verbinding regelt tussen de interface en uw installatie. Deze kosten zijn voor u.

Wanneer gebruikt Enexis opweksturing?

Opweksturing is niet verplicht en we gebruiken het alleen wanneer congestiemanagement niet of onvoldoende heeft gewerkt. Verder zetten we opweksturing alleen in bij zonne- en windmolenparken met een aansluiting groter dan 1750 kVA en minimaal 1 MW terugleververmogen. Als u door opweksturing inkomsten misloopt, vergoeden wij deze. Kleinverbruikers zoals particulieren kunnen altijd stroom terugleveren.  Daarom geldt opweksturing niet voor hen.

Voordelen van opweksturing

Opweksturing heeft de volgende voordelen voor u:

  • Bij opweksturing blijft uw afname van elektriciteit hetzelfde. U blijft dus gewoon stroom ontvangen. Bij gedwongen afschakelen (zonder opweksturing)  is dit niet het geval.

  • Het dimmen van de elektriciteit via de productie-installatie gebeurt in stappen. We beperken alleen wat nodig is.

  • Zodra de overbelasting van het stroomnet opgelost is, sturen wij een herstelsignaal naar de interface in uw productie-installatie. Hierdoor stopt het dimmen van de elektriciteit. Ook dit doen we op afstand. Er is dus geen monteur nodig en het is ook niet nodig dat iemand van uw bedrijf aanwezig is.

Is opweksturing beschikbaar voor mij?

Opweksturing is beschikbaar wanneer uw aansluitcapaciteit groter is dan 1750 kVA. Het terugleververmogen is minimaal 1 MW. Een lagere capaciteit levert namelijk onvoldoende effect op bij stroomteruglevering.

  • U kunt als grootzakelijke klant tijdens uw aanvraag kiezen voor opweksturing. Het gaat dan om een aanvraag voor een nieuwe aansluiting of wanneer u uw bestaande aansluiting gaat verzwaren.
  • Bent u klant en hebt u geen wijzing in uw aansluiting, maar hebt u wel interesse in opwerksturing? Neem dan contact op met uw relatiemanager of bel onze Klantenservice via 088 857 22 22. U kunt ons ook mailen via klantenservice.zakelijk@enexis.nl.  

Veelgestelde vragen opweksturing