Artikel 1, lid 2/3 van de Elektriciteitswet: van kleinverbruik naar grootverbruik

De wet maakt verschil tussen groot- en kleinverbruikaansluitingen op basis van de capaciteit van de aansluiting. Een kleinverbruikaansluiting heeft een capaciteit van maximaal 3x80 Ampère. Alle aansluitingen die groter zijn, vallen in de categorie grootverbruik. Er geldt hierop echter één uitzondering: de Artikel 1 lid 2/3-aansluiting. 

Artikel 1 lid 2/3-aansluitingen  

Kleinverbruikaansluitingen die aan de voorwaarden voldoen die zijn genoemd in Artikel 1 lid 2/3 van de Elektriciteitswet, behandelt de wetgever als grootverbruikaansluiting. Dit is bepaald in de wijzigingswet 'Verbeterde werking elektriciteit- en gasmarkt'. Het verschil in kleinverbruik of grootverbruik kan invloed hebben op uw relatie met uw netbeheerder, uw energieleverancier en uw meetbedrijf.

Meer informatie?

Hieronder ziet u de veelgestelde vragen over de Artikel 1 lid 2/3-aansluiting en de antwoorden daarop. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Belt u dan gerust met ons Multisiteloket op telefoonnummer 088 857 34 40. Dit loket is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar multisites@enexis.nl of contact opnemen met uw accountmanager.

Veelgestelde vragen

De aansluitkosten van een Artikel 1, lid 2/3-aansluiting zijn dezelfde als de kosten van een kleinverbruikaansluiting. Meer over de facturatie van de netwerkkosten en het aanvragen en wijzigen van een Artikel 1 lid 2/3-aansluiting vindt u ook in dit leaflet

Dat doet u eenvoudig via dit formulier. U opent het bestand, vult de gegevens in en stuurt dit als bijlage via e-mail naar het Multisiteloket. Wij nemen uw aanvraag dan in behandeling. Meer over het aanvragen, wijzigen en de facturatie leest u ook in dit leaflet.

U bepaalt zelf of uw aansluitingen onder deze wet vallen. U kunt immers beschikken over informatie waar Enexis niet over beschikt. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we de criteria voor u op een rij gezet. Uw aansluitingen vallen onder Artikel 1 lid 2 en 3 als u zich bezighoudt met:

  • het beheer van openbare verlichting of verkeersregelinstallaties; 
  • riolering, bemaling, waterzuivering of transport en distributie van water; 
  • het beheer en exploitatie van telecommunicatie- en kabelnetwerken; 
  • vervoer van goederen of personen per trein; 
  • mijnbouwkundige activiteiten.

Tevens beschikt u over verscheidene aansluitingen en is het totale vermogen van de aansluitingen meer dan 2 MVA.

Indien uw aansluitingen tot de Artikel 1, lid 2/3-aansluitingen behoren, hebt u een meetverantwoordelijke nodig. U contracteert deze zelf. Deze meetverantwoordelijke is verantwoordelijk voor de meetinrichting én de meetdata. Dit geldt niet voor relaties met een onbemeten aansluiting. U krijgt geen slimme meter van Enexis Netbeheer op uw aansluiting.