Artikel 1, lid 2/3 van de Elektriciteitswet: van kleinverbruik naar grootverbruik

De wet maakt verschil tussen groot- en kleinverbruikaansluitingen op basis van de capaciteit van de aansluiting. Een kleinverbruikaansluiting heeft een capaciteit van maximaal 3 x 80 ampère. Alle aansluitingen die groter zijn, vallen in de categorie grootverbruik. Er geldt hierop echter één uitzondering: de Artikel 1 lid 2/3-aansluiting. 

Artikel 1 lid 2/3-aansluitingen  

Kleinverbruikaansluitingen die aan de voorwaarden voldoen die zijn genoemd in Artikel 1 lid 2/3 van de Elektriciteitswet, behandelt de wetgever als grootverbruikaansluiting. Dit is bepaald in de wijzigingswet 'Verbeterde werking elektriciteit- en gasmarkt'. Het verschil in kleinverbruik of grootverbruik kan invloed hebben op uw relatie met uw netbeheerder, uw energieleverancier en uw meetbedrijf.

Meer informatie?

Hieronder ziet u de veelgestelde vragen over de Artikel 1 lid 2/3-aansluiting en de antwoorden daarop. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Belt u dan gerust met ons Multisiteloket op telefoonnummer 088 857 34 40. Dit loket is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen naar multisites@enexis.nl of contact opnemen met uw accountmanager.

Veelgestelde vragen

De aansluitkosten van een Artikel 1, lid 2/3-aansluiting zijn dezelfde als de kosten van een kleinverbruikaansluiting. Meer over de facturatie van de netwerkkosten en het aanvragen en wijzigen van een Artikel 1 lid 2/3-aansluiting vindt u ook in dit leaflet

Dat doet u eenvoudig via dit formulier. U opent het bestand, vult de gegevens in en stuurt dit als bijlage via e-mail naar het Multisiteloket. Wij nemen uw aanvraag dan in behandeling. Meer over het aanvragen, wijzigen en de facturatie leest u ook in dit leaflet.

U bepaalt zelf of uw aansluitingen onder deze wet vallen. U kunt immers beschikken over informatie waar Enexis niet over beschikt. Om het u gemakkelijk te maken, hebben we de criteria voor u op een rij gezet. Uw aansluitingen vallen onder Artikel 1 lid 2 en 3 als u zich bezighoudt met:

  • het beheer van openbare verlichting of verkeersregelinstallaties; 
  • riolering, bemaling, waterzuivering of transport en distributie van water; 
  • het beheer en exploitatie van telecommunicatie- en kabelnetwerken; 
  • vervoer van goederen of personen per trein; 
  • mijnbouwkundige activiteiten.

Tevens beschikt u over verscheidene aansluitingen en is het totale vermogen van de aansluitingen meer dan 2 MVA.

Indien uw aansluitingen tot de Artikel 1, lid 2/3-aansluitingen behoren, hebt u een meetverantwoordelijke nodig. U contracteert deze zelf. Deze meetverantwoordelijke is verantwoordelijk voor de meetinrichting én de meetdata. Dit geldt niet voor relaties met een onbemeten aansluiting. U krijgt geen slimme meter van Enexis Netbeheer op uw aansluiting.