Slimme meter werk meterkast

Makkelijker energie besparen met een slimme meter

Wilt u energie besparen? Dan is het handig om te weten hoeveel energie u verbruikt. Een slimme energiemeter geeft u inzicht in uw verbruik. Zo wordt het besparen van energie eenvoudiger.

Hebt u een slimme meter? Dan ontvangt u van uw energieleverancier maandelijks een verbruiks- en kostenoverzicht. Dit overzicht krijgt u per e-mail of kunt u op uw persoonlijke pagina van uw energieleverancier bekijken. In het overzicht staat standaard hoeveel energie u maandelijks verbruikt en wat uw verbruik in de voorgaande periodes was. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld zien wat een vergelijkbaar huishouden in Nederland verbruikt. Het verbruiks- en kostenoverzicht kan u helpen als u elektriciteit wilt besparen. Maar let op: het hebben van een slimme meter betekent niet dat u automatisch energie gaat besparen.

Energieslurpers achterhalen dankzij een energieverbruiksmanager

Aan een slimme meter kunt u eenvoudig een energieverbruiksmanager koppelen. Er zijn een heleboel energieverbruiksmanagers verkrijgbaar. Door gebruik te maken van een app of portal die gekoppeld is aan uw thermostaat, computer of smartphone krijgt u inzicht in uw energiekosten en uw verbruik. Met een verbruiksmanager kunt u eenvoudig uw sluipverbruik achterhalen. Met sluipverbruik bedoelen we energieverbruik van apparaten die bijvoorbeeld op stand-by staan.

Ook ziet u wat de grote energieslurpers in uw woning zijn. Denk aan waterkoker, jacuzzi, heater, beertender, waterbed. Op de onafhankelijke website van Milieu Centraal kunt u verschillende verbruiksmanagers met elkaar vergelijken. Hebt u geen slimme meter in huis? Er zijn bestaan ook diverse verbruiksmanagers die zonder slimme meter werken.

Slimme meter en een toekomstbestendig energienet

We vragen steeds meer van de elektriciteitskabels in de grond. Waar vroeger veel minder apparaten elektrisch waren is dat tegenwoordig wel anders. Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 100 elektrische apparaten in huis. Daarnaast hebben zonnepanelen ervoor gezorgd dat ons elektriciteitsnet geen eenrichtingsweg meer is. Opgewekte stroom wordt via dezelfde kabels weer teruggeleverd aan het net. Dankzij slimme meters kunnen netbeheerders het elektriciteitsnet efficiënter beheren. De vraag naar én het aanbod van energie kunnen zo beter op elkaar worden afgestemd. En we kunnen beter inschatten waar en wanneer het elektriciteitsnet verzwaard moet worden of dat er andere slimmere en goedkopere oplossingen zijn.

Ook interessant:

Was dit antwoord nuttig?