Waar krijg jij energie van?

Een warme douche of een avondje tv-kijken. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het natuurlijk niet. Dankzij onze ruim 4.000 medewerkers komt de energie bij u thuis. Zo kunt iedere dag stroom en gas gebruiken. Maar waar krijgen onze mensen nou energie van? 
Leerlingmonteur Rick

Rick

Leerlingmonteur elektrotechniek

'Wanneer mensen zonder elektriciteit zitten, zorgen wij dat de storing zo snel mogelijk wordt opgelost. '.

Lees het interview met Rick

Hoe ben je bij Enexis terechtgekomen?

'Even geleden werd er vlakbij mijn huis een kabel niet goed uit de grond getrokken, waardoor we zonder stroom kwamen te zitten. Ik heb elektra altijd al interessant gevonden, nu kwam Enexis deze storing oplossen en zag ik het grote materiaal waarmee ze werken. Dat wilde ik ook! Dus heb ik gesolliciteerd voor de opleiding monteur elektrotechniek'.

Hoe ziet jouw week eruit?

'Ik ben 1 oktober begonnen aan de opleiding. Dat was eerst vooral theorie. Nu ga ik drie dagen in de week met een monteur mee naar buiten, heb ik één dag praktijkles en één dag theorie'.

Waar krijg jij energie van in je werk?

'Het leukste vind ik de dagen dat ik met monteurs mee mag op pad. Dan mogen we moffen maken (om elektriciteitskabels te repareren) en laatst hebben we een laagspanningsverdeelrek gemaakt. Hierin komt de stroom vanuit een transformatorstation binnen en wordt vervolgens verdeeld door jouw straat heen'.

Waarom ben jij onmisbaar voor onze klanten?

'Wanneer mensen zonder elektriciteit zitten zorgen wij dat de storing zo snel mogelijk wordt opgelost. Daarnaast vernieuwen we het elektriciteitsnet en verzwaren we de aansluiting bij je thuis wanneer je veel of zware elektrische apparaten gebruikt en daardoor meer capaciteit nodig hebt'.

Yuri EnergieRealisten campagne

Yuri

storingswachtdienstmonteur

'Het leukste project dat ik mocht doen was in Waalwijk. Er moest een middenspanningsstation worden vernieuwd en verplaatst naar een andere ruimte'.

Lees het interview met Yuri

Hoe lang werk je al bij Enexis?

'Sinds 1 januari dit jaar, dus ruim een half jaar'.

Wat is je functie?

'Ik doe nu een opleiding tot storingswachtdienstmonteur elektra. Af en toe mag ik met een werkbegeleider mee naar een spanningsloze klus. Hoe verder je in de opleiding zit, hoe vaker je mee mag. Na 3 à 4 jaar kan je volledig zelfstandig op pad als monteur elektra'.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

'Ik heb hiervoor de opleiding installatietechniek gedaan. Daarna wilde ik graag verder en een vriend van me werkte al bij Enexis. Wat hij vertelde leek me interessant, dus ben ik gaan kijken en heb ik gesolliciteerd'.

Waar krijg jij energie van in je werk?

'Eigenlijk van alles, er is nog niks wat ik niet leuk vond. Het leukste project dat ik mocht doen was in Waalwijk. Er moest een middenspanningsstation worden vernieuwd en verplaatst naar een andere ruimte. Het was één van de eerste klussen waar ik veel zelfstandig mocht werken, dat maakte het leuk'.

Hoe is de sfeer onderling met collega’s? Heb je een leuk team?

'We hebben een heel leuk team. Je hoeft nooit bang te zijn om iets te vragen en het is altijd lachen met elkaar. Tot er een storing is, dan is iedereen opeens heel serieus'.

Monteur Melissa

Melissa

monteur 

'Wij zorgen ervoor dat alles bij je thuis zo normaal mogelijk is. Als wij ons werk niet doen heb jij geen licht, warm water, kan je niet koken'. 

Lees het interview met Melissa

Hoe lang werk je bij Enexis en hoe ben je hier terechtgekomen?

'Sinds juni 2019. Ik was op zoek naar een baan, maar kon niet zo goed iets vinden dat bij me paste. Mijn vriend werkte al bij Enexis en vroeg waarom ik niet bij Enexis kwam werken. Ik had helemaal geen verstand van elektra, dus eerst wist ik het niet zo goed. Maar toen we samen wat leerstof hadden doorgenomen was ik enthousiast en heb ik gesolliciteerd voor de opleiding monteur elektra'.   

Waar krijg jij energie van in je werk? 

'Dat er niet één dag hetzelfde is. Elke dag is anders en je komt altijd wel verrassingen tegen. Ook al zoek je alles uit, kabels kunnen toch anders liggen dan je dacht, de storing is anders dan gedacht. Elke aansluiting en elke storing is weer anders, wat het elke keer een leuke uitdaging maakt.   

Hoe is het onderling met collega's?

'We hebben een superleuk team. Ik heb me als vrouw ook nooit anders gevoeld dan alle mannen. Er werken namelijk maar vijf vrouwelijke monteurs bij Enexis. Ik word gewoon behandeld zoals iedereen en dat is fijn'.   

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

'Juist de kleine dingen zijn leuk, dat je bijvoorbeeld bijna altijd wel koffie krijgt bij de klant. Maar ook dat klanten vaak niet direct door hebben dat je bij een stroomstoring natuurlijk geen koffie kan zetten. Gelukkig komen we bijna nooit boze mensen tegen'. 

'Laatst waren we ergens aan het werk en kwamen we een collega in zijn vrije tijd tegen. We kenden elkaar niet – Enexis is een groot bedrijf – maar hij herkende ons natuurlijk aan onze kleding. Hij vond het interessant om even met ons te praten over wat voor werkzaamheden we aan het doen waren. Uiteindelijk waren we een aantal koppen koffie en een heel gesprek verder. Dat zijn leuke dingen'.  

Hoe zou jij aan onze klanten uitleggen wat jij voor ze doet of mogelijk voor ze maakt?

'Wij zorgen ervoor dat alles bij je thuis zo normaal mogelijk is. Als wij ons werk niet doen heb jij geen licht, warm water, kan je niet koken. Wij zorgen ervoor dat alles wat normaal is, normaal blijft.   

Wat betekent de energietransitie voor jouw werkzaamheden bij Enexis?

Vooral dat er meer werk is. We leggen steeds meer elektriciteitskabels in de grond en verzwaren steeds meer aansluitingen omdat mensen meer elektriciteit gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze een laadpaal voor hun elektrische auto willen of omdat ze in plaats van op gas elektrisch gaan koken'.  

Was dit antwoord nuttig?