documenten

Richtlijnen meterkast en bouwkast

Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Ook voor een bouwaansluiting gelden richtlijnen.

Inhoud richtlijnen meterkast

In de actuele richtlijnen voor meterkasten staat onder andere:

  • Wat de minimale afmetingen zijn van de meterkast
  • Waar de meterkast zich in huis moet bevinden
  • Hoe de meterkast moet zijn ingedeeld
  • Waar leidingen horen te lopen
  • Welk plaatmateriaal aan de binnenzijde gebruikt moet worden

Als een meterkast niet voldoet aan de richtlijnen, kan het zijn dat een netbeheerder moet weigeren om gevraagde werkzaamheden uit te voeren. Voor flats en appartementen (hoogbouw) gelden aangepaste richtlijnen omdat daar extra leidingen in de meterkast zitten. Ook zijn er aparte richtlijnen voor MS/LS-aansluitingen van 160A of 250A met een gasmeteropstelling. Denk aan kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen et cetera.

Richtlijnen meterkast downloaden

Met gewone gasaansluiting Met stadsverwarming
Woonhuis (laagbouw) richtlijnen meterkast
richtlijnen meterkast
Flat/appartement (hoogbouw) richtlijnen meterkast
richtlijnen meterkast

Welke richtlijnen gelden voor welke woningen?

Voor een nieuwe meterkast in een nieuwbouwwoning of een nieuwe meterkast in een bestaande woning gelden de meterkastrichtlijnen. Voor bestaande woningen met een meterkast die in het verleden is aangelegd, gelden de richtlijnen die in gebruik waren op het moment dat de woning werd gebouwd.

Richtlijnen bouwkast

Bij een (nieuw)bouwproject hebt u elektriciteit nodig. U kunt dan gebruikmaken van een bouwaansluiting. Die is meestal zwaarder dan een standaardaansluiting voor een woonhuis, zodat het mogelijk is om te werken met zware machines. De bouwaansluiting komt in een speciale bouwkast die aan richtlijnen moet voldoen.

U kunt de richtlijnen voor bouwkasten downloaden op de website van Netbeheer Nederland

(maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère op het laagspanningsnet van Enexis Netbeheer)

Bouwkast omzetten in vaste aansluiting

Goed om te weten als u een bouwaansluiting aanvraagt: u kunt deze aansluiting op een later moment laten wijzigen in een vaste aansluiting binnenshuis. U vraagt ons dan om het wijzigen van uw aansluiting in plaats van het aanvragen van een nieuwe aansluiting + het verwijderen van de bouwaansluiting. Hierdoor zijn minder werkzaamheden nodig en betaalt u dus minder.

Opdrachtgever verantwoordelijk

De opdrachtgever van een bouwproject moet ervoor zorgen dat een bouwkast of een nieuwe meterkast aan de richtlijnen voldoet. Natuurlijk kan de opdrachtgever dit ook neerleggen bij een architect of aannemer.

Doel richtlijnen

De richtlijnen die de netbeheerders gezamenlijk hebben opgesteld zorgen ervoor dat monteurs goed kunnen werken in meterkasten. Het gaat naast monteurs van netbeheerders ook om installateurs en monteurs die werken aan bijvoorbeeld de waterleiding of de (telefoon)kabel. Daarnaast is veiligheid van belang. Zo moet een bouwkast tegen verschillende weersomstandigheden kunnen en moet die bestand zijn tegen vandalisme. Wel blijft het belangrijk dat u zelf ook blijft letten op veiligheid. Zeker als het gaat om een veilige meterkast.

Was dit antwoord nuttig?