Flexibel energiesysteem

We gaan steeds meer elektriciteit opwekken en gebruiken, omdat we gaan verduurzamen. Het elektriciteitsnet moet dit op elk moment van de dag, elke dag van het jaar aankunnen. Ook op de aller zonnigste dag waarop het óók nog eens heel hard waait, moet het net veilig en betrouwbaar zijn. Daarom leggen we de capaciteit van ons net aan op basis van de hoogste pieken. Door deze pieken te verlagen, creëren we meer ruimte op ons net. En zo kunnen we meer klanten aansluiten. Om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te maken, moeten we naast de noodzakelijke netuitbreidingen ook inzetten op flexibiliteit.

Kabels in de grond

Onze visie op flexibiliteit 

Flexibiliteit is een onmisbaar en blijvend onderdeel van het nieuwe energiesysteem. Ons uitgangspunt is liever voorkomen dan genezen. Door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, kunnen we meer klanten aansluiten en verduurzamen. 

Onze aanpak

Flexibiliteit kan bijdragen aan de energietransitie als tijdelijke oplossing of als alternatief voor netverzwaring. Het levert een belangrijk rol in het efficiënter benutten van de netcapaciteit. 
Dit doen we op de volgende manieren: 

  • Met nieuwe tariefprikkels en contractvormen, met bijvoorbeeld een tijdgebonden beperking. 
  • We bieden marktpartijen een financiële vergoeding als zij hun productie of verbruik aanpassen. 
  • Of door direct in te grijpen en bijvoorbeeld de capaciteit van laadpalen tijdelijk te verminderen. Dit gebeurt in geval van nood.  
 

Prioriteiten 2023 

  • Door middel van congestiemanagement maken we ruimte vrij op het huidige net
  • We ontwikkelen flex-instrumenten en bieden deze aan onze klanten
  • We zetten een zogenaamde real-time interface in. Dit systeem gebruiken we om tijdens transportschaarste direct te kunnen sturen om volledig afschakelen te voorkomen. 

Kansen voor flexibiliteit

  • Wanneer bedrijven gaan elektrificeren om te verduurzamen, ontstaat er meer flexibiliteit op het net die wij kunnen benutten. Klanten kunnen hun regelbare vermogen beschikbaar stellen door middel van bijvoorbeeld een tijdsgebonden contract. Zo kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie.
  • Grootschalige inzet van batterijen kan veel potentie hebben om tot een flexibeler energiesysteem te komen. Dit kan met passende contracten.