Update netcapaciteit mei

Maandelijks geven wij u een update over de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet (hoog- en middenspanningsnet) in ons verzorgingsgebied.

In deze update:

Uitkomsten congestieonderzoeken

Vandaag publiceren wij de uitkomsten van nieuwe congestieonderzoeken voor afname en terugleveren. Uit de onderzoeken blijkt dat er op dit moment helaas nergens extra ruimte is voor klanten met een grootzakelijke aansluiting.

Nieuwe knelpunten voor afname in Groningen

ProvincieStationBlok
GroningenEemshaven-MiddenMS10
GroningenEemshaven-OostMS20
GroningenMeedenMS40
GroningenStadskanaalMS10 en MS30
GroningenVeendamMS10, MS20, MS30 en MS40
GroningenWinschotenMS10 en MS20
Scroll links/rechts voor meer

Uitzondering voor aansluitingen groter dan 6 MVA

Voor klanten met een aansluiting groter dan 6 megavoltampère (MVA) geldt een uitzondering voor bovengenoemde stations. Dit zijn klanten met een directe aansluiting op het hoog-/middenspanningsstation. Onder specifieke voorwaarden is voor hen nog ruimte vrij. De (bestaande) klanten voor wie dit geldt, krijgen van ons hierover bericht.

Verplichte deelname congestiemanagement

In de update van december 2023 gaven we aan dat we zijn gestart met een volgende fase voor congestiemanagement. In deze fase verplichten we grote invoeders van elektriciteit om een aanbod te doen voor congestiemanagement. Deze verplichting gaat ook gelden voor de stations Ommen Dante (Overijssel) en Hoogeveen (Drenthe).

Inzicht in wachtlijsten en netuitbreidingen

Wilt u meer weten over de situatie in uw regio? Via onze digitale kaart  krijgt u inzicht in de wachtlijsten en planning van netuitbreidingen per regio. U ziet hier hoeveel bedrijven er per station op de wachtlijst staan en hoeveel vermogen er wordt gevraagd.

Interesse doorgeven

Wilt u bijdragen aan het oplossen van het tekort aan transportcapaciteit en heeft u flexibel vermogen wat u kunt inzetten? Geef dan uw interesse aan ons door.