Richtlijnen meterkast en bouwkast

Voor nieuwe meterkasten in bestaande en nieuwbouwwoningen gelden officiële richtlijnen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders. Ook voor een bouwaansluiting gelden richtlijnen.

Slimme meter in meterkast

Om de video te bekijken moet u eerst alle cookies accepteren

Inhoud richtlijnen

In de actuele richtlijnen staat aan welke voorwaarden een meterkast of bouwkast moet voldoen, onder andere:

 • Wat de afmetingen zijn
 • Waar de meterkast zich moet bevinden in huis
 • Hoe de meterkast of bouwkast moet zijn ingedeeld
 • Waar leidingen horen te lopen
 • Welk plaatmateriaal aan de binnenzijde gebruikt moet worden

Richtlijnen meterkast downloaden

De richtlijnen voor een meterkast verschillen per type woning. Download de richtlijnen hieronder:

Woonhuis (laagbouw)

Prefab meterkasten voor nieuwbouwwoningen (laagbouw)

 Er zijn ook gecertificeerde prefab meterkasten beschikbaar bij nieuwbouw (laagbouw). Deze meterkast wordt al in de beginfase van de bouw aangesloten. Hierdoor zijn aansluitingen voor elektriciteit, water en media direct beschikbaar. Daardoor heeft u geen tijdelijke bouwaansluiting meer nodig en hoeven bouwers en netbeheerders in de laatste en drukste fase van de bouw niet meer af te stemmen. Dit levert een veel betrouwbaardere opleverdatum op. Daarnaast is deze aansluiting veiliger en wordt de woning eerder droog opgeleverd.

Voor aanvragen in Groningen, Drenthe en Overijssel is het gebruik van de prefab meterkast de standaard werkwijze bij nieuwe aansluitingen voor nieuwbouwwoningen (laagbouw).

Alle informatie over deze prefab meterkasten vindt u op onze pagina over de prefab meterkast of op  Mijnaansluiting.nl.

Flat/appartement (hoogbouw tot maximaal 70 meter)

Grote gebouwen (scholen, kantoren, winkels en ziekenhuizen)

Richtlijnen bouwkast downloaden

Bij een (nieuw)bouwproject heeft u elektriciteit nodig. U kunt dan gebruikmaken van een bouwaansluiting. Download de richtlijnen en lees aan welke voorwaarden een bouwkast moet voldoen.

Let op: deze richtlijnen zijn voor bouwkasten met een maximale doorlaatwaarde van 3 x 80 ampère op het elektriciteitsnet.

Vragen en oplossingen

 • De richtlijnen die netbeheerders gezamenlijk hebben opgesteld, zorgen ervoor dat monteurs goed in de meterkasten kunnen werken. Door afmetingen vast te leggen passen energiemeters en andere installaties die in de meterkast thuishoren in de ruimte. In NEN 2768 zijn de specificaties vastgelegd waar de meterruimte aan moet voldoen en hoe verschillende nutspartijen deze ruimte kunnen benutten in woningen, en – onder voorwaarden – ook in andere gebouwen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • Als een meterkast niet voldoet aan de richtlijnen, kan het zijn dat een netbeheerder weigert om gevraagde werkzaamheden uit te voeren. Zodra deze weer voldoet, kan er een nieuwe afspraak gemaakt worden. 

  Heeft dit antwoord u geholpen?
 • De mantelbuizen zijn onderdeel van de meterkast. U bent daar zelf voor verantwoordelijk. Als u een wijziging van uw aansluiting aanvraagt, moet de mantelbuis geschikt zijn voor de wijziging. Is dat niet het geval? Vraag uw installateur de mantelbuizen voor onze werkzaamheden aan te passen.

  Heeft dit antwoord u geholpen?